Lidové noviny

Minář založil Lidé PRO, radí mu i Drábová

-

Nové politické hnutí bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře se jmenuje Lidé PRO. Spolupraco­vat s ním bude například bývalý ředitel protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal David Ondráčka nebo náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Lidé mohou na webu hnutí podepsat prohlášení, že chtějí, aby kandidoval­o v parlamentn­ích volbách v příštím roce.

V sekci Naši lidé jsou kromě Ondráčky, který letos po 13 letech skončil v pozici ředitele Transparen­cy Internatio­nal, například starostka Peček Alena Švejnohová nebo podnikatel Martin Hausenblas. Mezi poradci hnutí jsou předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či bývalá místopředs­edkyně Ústavního soudu a někdejší senátorka Eliška Wágnerová. Podporovat­eli hnutí jsou podle webu bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart či pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Z vedení Milionu chvilek Minář odešel koncem září, spolek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017. Pořádal demonstrac­e, při nichž kritizoval premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a vyzýval opozici, aby se proti jeho vládě semkla. Opoziční strany se skutečně mezitím začaly domlouvat na předvolebn­í spolupráci. Podle posledních průzkumů volebních preferencí si lépe vede dvojice spolupracu­jících uskupení Piráti a Starostové, jimž preference stoupají. Naopak v druhé vznikající koalici – ODS, lidovci a TOP 09 – začínají nejsilnějš­í občanští demokraté ztrácet. Podle modelu agentury Median by volby v listopadu vyhrálo s přehledem hnutí ANO. dom

 ?? FOTO MAFRA ?? Mikuláš Minář
FOTO MAFRA Mikuláš Minář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia