Lidové noviny

Italové si letos Silvestra neužijí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Na Apeninském poloostrov­ě se sice v neděli otevřou všechny obchody i restaurace, tvrdé restrikce přes Vánoce a Nový rok ale obyvatele „přikovají“k místu bydliště. Oslavy konce roku nebudou vůbec.

Čísla klesají, a proto trochu povolíme otěže, abychom vzápětí pořádně přitvrdili, protože se bojíme, jak by se lidé chovali kolem Vánoc a Nového roku. Tak se dá číst nejnovější dekret italské vlády, který stanovuje podmínky, za nichž bude země fungovat po následujíc­ích pět týdnů.

Pro ty Italy, kteří se těšili na Vánoce v kruhu širší rodiny, na setkání s přáteli a kamarády či alespoň na pár dní oddechu někde na horách, je to kruté čtení: nic z toho totiž prakticky nebude možné. Kabinet v Římě zvolil – evidentně v obavách z opakování jarního scénáře, kdy se epidemie nového typu koronaviru zejména na severu země vymkla kontrole – mimořádně tvrdé restrikce.

V období od 21. prosince do 6. ledna bude v Itálii zakázán pohyb mezi regiony. Těch je v zemi dvacet a jde o administra­tivní jednotky zhruba na úrovni českých krajů. Jedinou výjimku představuj­í cesty za prací či kvůli naléhavému zdravotním­u stavu. V praxi se tak nebudou moci navštívit například obyvatelé žijící v Římě a Neapoli či v Miláně a Turíně. Zákaz cest přes hranice regionů se týká i případů, kdy lidé mají rekreační objekt na horách či u moře.

V hlavní sváteční dny, tedy 25. a 26. prosince a 1. ledna, budou muset Italové dokonce setrvat ve své domovské obci. Noční zákaz vycházení, průběžně platný od 22 hodin do 5 ráno, bude o silvestrov­ské noci ještě o dvě hodiny prodloužen až do sedmé ranní.

V rovině doporučení zůstává omezení jakýchkoli návštěv – lidé by neměli zvát k sobě domů nikoho „mimo okruh své domácnosti“.

Ministr zdravotnic­tví Roberto Speranza včera zdůvodnil tvrdou uzávěru obavou z dalšího nárůstu infekce. „Bez přísných opatření během prázdnin bychom tu měli v únoru třetí vlnu nákazy, horší, než byla ta druhá,“ řekl ministr a současně nastínil cíl, při jehož dosažení by se Italové mohli vrátit k normálnímu životu. „Potřebujem­e se dostat na úroveň 50 nákaz týdně na 100 000 obyvatel, teď máme více než 300. Toho ale až do doby, kdy bude k dispozici vakcína, bez tvrdých omezení každodenní­ho života nedosáhnem­e,“připustil před poslanci dolní komory italského parlamentu Speranza.

Očkování proti novému typu koronaviru bude podle italského ministerst­va zdravotnic­tví k dispozici „od ledna“, vakcína má být pro obyvatele zdarma.

Oznámení o vánočním a novoročním „domácím vězení“přichází v situaci, kdy ostře sledovaná čísla nových nákaz koronavire­m průběžně klesají. Ve středu (včerejší údaj nebyl do uzávěrky LN znám) se nově infikovalo necelých 21 000 lidí, což je oproti situaci o týden dříve pokles asi o pětinu. Vztaženo k počtu obyvatel jsou tedy aktuálně v šedesátimi­lionové Itálii počty nových nákaz relativně nižší než v Česku.

Hotely ano, ale pro koho? Vládní dekret také vnesl jasno do ostře sledovanéh­o tématu začátku lyžařské sezony, která se týká zejména italské části Alp. Rozhodnutí­m kabinetu zůstanou lyžařská střediska pro běžné návštěvník­y uzavřená, budou v nich moci pouze trénovat profesioná­lní sportovní týmy. Podle ministra Speranzy by se lyžařské areály mohly rekreantům otevřít po 7. lednu, bude to však záviset na vývoji epidemiolo­gické situace.

Padly tak naděje provozovat­elů horských středisek, že peníze od hostů přijíždějí­cích během obvykle silně vytíženého období na přelomu roku by mohly pomoci „zalepit“propady příjmů z konce minulé zimní sezony. Podle odhadů dělá objem tržeb ve vánočním a novoročním období čtvrtinu až třetinu z celé zimní sezony.

Jen chabou náplastí totiž zůstává fakt, že fungovat budou moci podle všeho italské hotely. Podle Fabia Geroly z organizace Trentino Marketing to situaci v horských střediscíc­h neřeší. „Lidé k nám jezdí hlavně lyžovat, jde o klienty z celé Itálie, hodně jich je také z ciziny. Ti teď nebudou moci dorazit, proto předpoklád­áme, že mnoho hotelů a penzionů na konci roku zůstane zavřených – provoz by se jim nevyplatil,“načrtl černý scénář Gerola.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Prázdná restaurace v Římě, ozdobená ve vánočních barvách, předznamen­ává, že letošní Vánoce budou nejen v Itálii o dost jiné než normálně
FOTO ČTK/AP Prázdná restaurace v Římě, ozdobená ve vánočních barvách, předznamen­ává, že letošní Vánoce budou nejen v Itálii o dost jiné než normálně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia