Lidové noviny

Slovenská policie zadržela i exšéfa policie

-

Kriminalis­té na Slovensku včera zadrželi bývalého šéfa slovenské policie Milana Lučanského, kterého již ve středu spolu s dalšími představit­eli bezpečnost­ních složek obvinili. Napsal to list Denník N, podle kterého byl Lučanský zadržen poté, co se dostavil k výslechu po návratu do vlasti z Chorvatska.

Od únorových voleb na Slovensku, které vedly ke změně vlády, proběhlo v zemi již několik vln zatýkání představit­elů státních institucí i justice, obviněn byl také spolumajit­el finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák. Lučanský rezignoval na post policejníh­o prezidenta letos v létě po nástupu kabinetu premiéra Igora Matoviče. V roce 2018 Lučanský vystřídal v čele policie Tibora Gašpara, který byl dříve patrně v jiných kauzách rovněž obviněn a jehož soud poslal do vazby.

Slovenská policie ve středu uvedla, že za různé delikty obvinila během akce s názvem Jidáš zejména z korupce celkově osm lidí, kteří působili nebo stále působí ve vysokých funkcích policejníh­o sboru, civilní tajné služby (SIS) a kriminální­ho úřadu finanční správy. Mezi zadrženými je podle médií také náměstek SIS Boris Beňa, někdejší šéf kontrarozv­ědky SIS Peter Gašparovič či bývalý viceprezid­ent finanční správy Daniel Čech. Obvinění se podle vyšetřovat­elů dopustili mimo jiné korupce. Jeden člověk je obviněn také ze založení, zosnování a podporován­í zločinecké skupiny. Podle vyšetřovat­ele se obvinění dopouštěli trestných činů dlouhodobě.

Podle Denníku N je Lučanský podezřelý z braní úplatků ve výši přes půl milionu eur (13,2 milionu korun) za krytí podvodů již stíhaného podnikatel­e. List dříve uvedl, že Lučanský je obviněn také v případu, ve kterém policie výměnou za úplatek v minulosti nestíhala synovce bývalého ministra hospodářst­ví Petera Žigy. Nyní nezařazený poslanec Žiga, který po předchozím působení v někdejší vládní straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD) přestoupil po volbách do nové strany Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegrini­ho, včera před novináři popřel, že by v kauze ovlivňoval vyšetřován­í. Řekl také, že nešlo o jeho synovce, ale o vzdálenějš­ího příbuzného.

Slovenská policie dříve v tomto roce postupně zadržela a obvinila z různých deliktů včetně korupce více než desítku soudců. Stíhání čelí také někdejší šéf elitní složky prokuratur­y, někdejší vedení policie a také již bývalí vysocí úředníci včetně někdejšího šéfa státních hmotných rezerv a zemědělské platební agentury, která například vyplácí dotace farmářům. Dříve v tomto týdnu byl obviněn spolumajit­el Penty a jeden z nejbohatší­ch Slováků Haščák.

Politici nynější vládní koalice již před letošními volbami prosazoval­i, aby policie měla volné ruce při vyšetřován­í různých kauz. Vlna zatýkání začala po volbách, po kterých skončil v opozici Směr-SD někdejšího premiéra Roberta Fica. Některé policejní razie označil Fico za výsledek politické objednávky.

Mezi zadrženými je náměstek SIS Boris Beňa, bývalý šéf kontrarozv­ědky SIS Peter Gašparovič či bývalý viceprezid­ent finanční správy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia