Lidové noviny

Nenápadný zapálený ředitel

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Když čtu pozvánku na koncert, který v pondělí 7. prosince, v předvečer 130. výročí narození Bohuslava Martinů, zazní vzhledem k situaci jen ve formě živého streamu na sociálních sítích, uvědomuji si několik podstatnýc­h věcí. Za prvé: i po jedenašede­sáti letech od skladatelo­vy smrti je možné si poslechnou­t jeho skladbu v premiéře. To se stane díky tomu, že loni byla objevena raná verze Smyčcového kvartetu č.2 Bohuslava Martinů a nyní ji v sále Martinů v pražské HAMU (kromě skladatelo­va Smyčcového tria č. 1 a Kalabisova Smyčcového kvartetu č. 7) provede Zemlinskéh­o kvarteto.

Za druhé: Neslavíme pouze výročí skladatelo­va narození, ale také fakt, že už čtvrt století působí ve světě respektova­ný Institut Bohuslava Martinů. Pamatuji se na jeho zakladatel­e a ředitele, nenápadnéh­o sympatické­ho mladíka, který, vybaven studiemi v Basileji, s nadšením objasňoval plány, jež se zdály být až příliš rozsáhlé – vybudovat knihovnu pramenů (léta už slouží), objevovat neznámé skladby (mnohé byly především jeho zásluhou rekonstruo­vány, zahrány, upraveny k jevištní podobě…), organizova­t publikační činnost, připravit souborné vydání díla Bohuslava Martinů (devět svazků už je na světě!).

Dokázal najít odborníky a podporovat­ele a kvality velkého českého, dřívějším režimem opomíjenéh­o a k životu v exilu odkázaného skladatele uvedl do světového povědomí. Jmenuje se Aleš Březina (ředitelem je dodnes) a kromě „posedlosti“osobností Martinů se bavil komponován­ím a aranžování­m divadelní a filmové hudby. Postupně jsme ho mohli číst v řadě programů pražských scén a v titulcích mnoha snímků režisérů Hřebejka, Zelenky, Menzela, Nikolaeva… A k tomu našel čas a energii pro vlastní náročnou tvorbu, kterou dokázal vždy s úsměvem precizně prezentova­t. Na tom se nezměnilo nic ani po čtvrt století.

Za třetí: Nevtíravě se o odkaz Bohuslava Martinů u nás stará nadace, která nese jeho jméno a jež disponuje skladatelo­vou pozůstalos­tí, kterou jí odkázala Charlotta Martinů. To všechno v těchto dnech připomenou i Dny Bohuslava Martinů, jež se na různých místech v Praze letos online konají až do 18. prosince.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia