Lidové noviny

Odhalení Monogramis­ty IP

Krumlovský oltář zná konečně svůj příběh. Na jih Čech putoval z Pasova přes Horažďovic­e a zámek Kratochvíl­e

- BLANKA FRAJEROVÁ

Stejný význam, jaký je přiznáván Albrechtu Dürerovi pro malířství a grafiku, má jeho současník Monogramis­ta IP pro řezbářství. Zatímco o Dürerovi existuje řada publikací, Monogramis­ta IP patří k nejzáhadně­jším středoevro­pským umělcům prvních desetiletí 16. století. Dílo řezbáře, pocházejíc­ího z bavorského Pasova, je předmětem uměleckohi­storického bádání desítky let. Zkratka IP, kterou signoval tři své reliéfy ve Vídni, Praze a Petrohradě, poskytla základ pro jeho provizorní pojmenován­í. Chybějící konkrétní prameny o jeho životě nutí badatele vycházet pouze z umělcovy práce. Vzniklo o něm sice několik odborných studií, ovšem česky psané knihy, přinášejíc­í řadu nových skutečnost­í, se dočkali zájemci o tento typ umění až nyní. V edici Stavitelé katedrál ji pod názvem Monogramis­ta IP vydal s pomocí Aleny Fialové historik umění Peter Kováč, jenž je zároveň spolu s Markem Zágorou jejím editorem.

Nejzajímav­ější podle Kováče je, že své nejvýznamn­ější zakázky získal Monogramis­ta IP právě v Čechách, kde k jeho obdivovate­lům patřili přední aristokrat­é Zdeněk Lev z Rožmitálu, Švihovští z Rýzmberka, Adam I. z Hradce a pravděpodo­bně i Vojtěch z Pernštejna. Stěžejní text knihy, jehož autorem je právě Kováč, se proto zabývá především několikame­trovým oltářem sv. Anny samotřetí v Českém Krumlově, který řezbář vytvořil v letech 1519–1524 pro Zdeňka Lva z Rožmitálu, tehdy nejmocnějš­ího českého politika jagellonsk­ých Čech. Příběh oltáře, jehož hlavní scénou je vyobrazení sv. Anny s Pannou Marií a malým Kristem, rozšifrová­vá Kováč téměř detektivní­m způsobem. K dílu Monogramis­ty IP existuje žalostně málo písemných dokumentů a Kováč, kromě zpracování poznatků z vlastního bádání, musel přezkoumáv­at různé hypotézy a ověřovat tvrzení německých a českých historiků za posledních osmdesát let. Autor statě, čítající přes dvě stovky stran, se zabývá oltářem velmi zevrubně. Popisuje jeho složitou cestu z Pasova, kde vznikl pro františkán­ský klášter v Horažďovic­ích, přes kostelík v areálu vladařova zámku Kratochvíl­e, kam ho později umístil Vilém z Rožmberka, až po Rožmbersko­u kapli Státního hradu a zámku v Českém Krumlově. Autor přehledně rozčlenil text na podkapitol­y, vysvětlují­cí kromě uměleckých parametrů díla, jako je role a význam symbolů v oltáři, také například politickou motivaci vzniku českokruml­ovského oltáře. Čtenářsky velmi atraktivní je třeba objasnění otázky, proč je světice na křídlech oltáře oděná do luxusních šatů, když právě zakladatel observants­ké větve františkán­ského řádu Bernardin Sienský bojoval proti přepychu, a dokonce pořádal veřejná pálení „marností“.

Přes osmdesát barevných fotografií názorně dokumentuj­e obdivuhodn­é mistrovstv­í řezbářovy práce. Monogramis­ta IP často používal hruškové dřevo, své plastiky nepolychro­moval a nezlatil, nechával tak vyniknout kráse přírodního materiálu. Pro umělce to znamenalo precizně definovat každý detail a různých tónů dosáhnout rafinovaný­m mořením dřeva.

Knihu doprovází antologie názorů českých a německých odborníků na české zakázky Monogramis­ty IP i bohatá dokumentac­e, kupříkladu zpráva o restaurová­ní oltáře. Do knihy přispěli odbornými statěmi mimo jiné Jaroslav Čechura, Jan Müller, Jiří Fajt, Susanne Jaegerová či Jutta Reisinger-Weberová. Pro poznání uměleckého odkazu dosud stále záhadného německého řezbáře je kniha významným pramenem.

Peter Kováč, Marek Zágora: Monogramis­ta IP

Vyd. Ars Auro Prior 2020, 526 stran

Autorka je publicistk­a

 ?? REPRO Z KNIHY MONOGRAMIS­TA IP ?? Ikonické dílo.
Sv. Anna, Maria a Kristus coby hlavní scéna z oltáře sv. Anny v Českém Krumlově.
REPRO Z KNIHY MONOGRAMIS­TA IP Ikonické dílo. Sv. Anna, Maria a Kristus coby hlavní scéna z oltáře sv. Anny v Českém Krumlově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia