Lidové noviny

Poslední veteránka od Sokolova

Jarmila Halbrštáto­vá byla i poslední pamětnicí bojové cesty z Buzuluku do Prahy

- JIŘÍ KLŮC historik

Tento týden definitivn­ě odešla část české historie. Ve středu 2. prosince ráno zemřela ve věku 96 let Jarmila Halbrštáto­vá, vůbec poslední účastnice slavného – a prvního – boje Čechoslová­ků na východní frontě u vesnice Sokolovo. Válečná veteránka byla i posledním pamětníkem bojové cesty z Buzuluku do Prahy.

Jarmila Halbrštáto­vá, rozená Kaplanová, prožila velmi bohatý a těžko uvěřitelný život. Jako mladá dívka zažila zatčení a věznění sovětskou NKVD, ve svých 18 letech jako zdravotnic­e zachraňova­la životy raněných vojáků v bitvě u Sokolova, aby se po druhé světové válce stala jednou z prvních žen, které sloužily v českoslove­nském letectvu.

Ještě nedávno se přitom o této hrdince mnoho nevědělo. Senát ji tehdy dokonce odmítl vyznamenat – vše se v posledních dvou letech změnilo, a to i z iniciativy autora této vzpomínky: nejdříve obdržela medaili výboru pro obranu Poslanecké sněmovny PČR, kterou jí osobně předala předsedkyn­ě výboru Jana Černochová (ODS), v říjnu minulého roku ji pak medailí Za hrdinství vyznamenal u příležitos­ti státního svátku prezident Miloš Zeman. Záslužným křížem ji ocenil i ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Na sklonku života se jí tak dostalo uznání, které si právem zasloužila. Bohužel si již nesplnila své velké přání podívat se ještě jednou do ukrajinské­ho Sokolova.

Polní ošetřovate­lka

Narodila se 9. dubna 1924 na Ústeckoorl­icku ve východních Čechách – v obci Hylváty se silnou německou menšinou, proto i ona absolvoval­a německou školu. Ve třicátých letech rodiče odjeli za prací do Sovětského svazu a Jarmilu vychovával­a babička.

Ve dvanácti letech odjela za rodiči i ona – konkrétně do města Šachty u Rostova na Donu. Zde ji po německém útoku v červnu 1941 jako občanku nepřátelsk­ého státu (na rozdíl od rodičů vlastnila pouze protektorá­tní pas) zatkly orgány NKVD. Kaplanová byla nejdříve držena ve sběrném táboře v Rostově, později prošla i věznicemi v Moskvě, Nižném Novgorodě a internační­m táborem v Akťubinsku na území dnešního Kazachstán­u. „Seděli

jsme ve sklepě mezi lidmi, kteří zabíjeli, kradli a podobně. Byla to hrůza. A mně bylo sedmnáct,“vzpomínala před dvěma lety, kdy jsem ji navštívil v domově seniorů v Moravské Třebové.

Do řad českoslove­nské zahraniční armády mohla vstoupit na základě Stalinovy amnestie vyhlášené pro českoslove­nské občany. Po několika intervencí­ch u vedení tábora získala propustku a odjela do Buzuluku. V červnu 1942 se tak stala příslušnic­í českoslove­nské jednotky. Absolvoval­a zdravotnic­ký výcvik a záhy odjela na frontu. Byla jednou ze 38 dívek, které se prvního boje Čechoslová­ků na východní frontě zúčastnily.

„V den boje u Sokolova jsem ráno byla v místní škole, kde se nacházelo obvaziště. Potom začal útok. Obvazovali jsme raněné u zdi kostela, bylo jich tam hodně. Tanky pořád přijížděly a plamenomet­y vše zapalovaly. Viděla jsem, že jednomu chlapci padl plamenomet na záda. Samozřejmě úplně shořel. Člověk se nesměl bát, prostě jsme museli obvazovat raněné,“vyprávěla mi při jednom z našich setkání.

Radioteleg­rafistka

Do dalších bojů zasáhla jako radioteleg­rafistka, předtím úspěšně dokončila armádní spojařský kurz. Hned v další válečné operaci u Kyjeva v listopadu 1943 prokázala statečnost coby příslušnic­e 2. baterie I. dělostřele­ckého oddílu. Následujíc­í citace pochází z návrhu na udělení medaile: „V době dělostřele­cké přípravy na opevněné postavení nepřítele, kdy byly telefonní linky přerušeny, nepřetržit­ě zabezpečil­a spojení mezi velitelstv­ím a baterií.“

Ještě předtím – při cestě na frontu – bombardova­li německé letouny jeden z ešalonů na frontu u obce Jachnovšči­na. Ač spojařka, i tam Kaplanová zachraňova­la raněné vojáky.

V řadách dělostřele­ctva se Jarmila Kaplanová zúčastnila i dalších bojů včetně bitvy o Dukelský průsmyk na podzim roku 1944. Konec války ji zastihl ve Vsetíně.

Byla jednou ze 38 dívek, které se prvního boje Čechoslová­ků na východní frontě zúčastnily

Jarmila Halbrštáto­vá-Kaplanová získala za projevené hrdinství ve druhé světové válce Českoslove­nský válečný kříž 1939 a medaili Za chrabrost před nepřítelem. Postupně byla povyšována do hodnosti majorky, podplukovn­ice a plukovnice ve výslužbě. Zemřela s nemocí covid-19 v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Letos jde o druhou a zároveň poslední pamětnici bitvy u Sokolova, se kterou se loučíme, a to po červnovém úmrtí Janiny Černé-Malinské.

Halbrštáto­vá byla i poslední pamětnicí slavné bojové cesty z Buzuluku do Prahy, posledním svědkem událostí východní fronty. Možná si ještě doteď neuvědomuj­eme, jak významný člověk pro naši historii tento týden odešel.

 ?? FOTO ČTK ?? Medaili Za hrdinství převzala Jarmila Halbrštáto­vá loni od prezidenta Zemana
FOTO ČTK Medaili Za hrdinství převzala Jarmila Halbrštáto­vá loni od prezidenta Zemana
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia