Lidové noviny

Doprava z Číny vázne

Chybějící kontejnery a vysoká poptávka táhnou nahoru ceny námořní přepravy zboží

- KATEŘINA MENZELOVÁ

„Když jdou lidé obvykle do práce, zastaví se ve Starbucks, koupí si muffin a kávu. Teď do kanceláří nemohou, zůstávají doma a potřebují se nasnídat, potřebují toustovače,“citoval list Financial Times Rodolpha Saadého, výkonného ředitele francouzsk­é přepravní společnost­i CMA CGM. A tak si pořizují toustovače a k tomu i další zboží, které se vyrábí v „továrně světa“, tedy v Číně.

Růst poptávky po čínské výrobě a také nedostatek prázdných kontejnerů, v nichž se zboží přepravuje, způsobil, že náklady na námořní dopravu mezi Čínou a zbytkem světa v posledních týdnech raketově rostou. To pociťují i čeští dovozci. Jak konkrétně se prodražená doprava projeví v ceně čínského zboží, je prý ale předčasné odhadovat.

Šéf CMA CGM Rodolphe Saadé tvrdí, že se snaží vyhovět silné poptávce a lodě do čínských přístavů přesměrova­l z jiných tras. To, že je o výrobky „made in China“ve světě zájem, dokládají i statistick­á data. Dle nich aktivita v čínských továrnách rostla v listopadu nejrychlej­i za tři roky. Problémem ale jsou právě chybějící kontejnery, v nichž se zboží na lodích přepravuje. „Nyní je takový nedostatek prázdných kontejnerů, že neexistuje žádný strop, kam až by ceny (za jejich pronájem – pozn. red.) mohly růst,“uvedl pro portál ShippingWa­tch Lars Jensen, generální ředitel společnost­i SeaIntelli­gence Consulting. A čínský portál RailFreigh­t.cn cituje nejmenovan­ého přepravce, který situaci komentuje: „Dostupnost kontejnerů je hlavně o tom, kolik jste připraveni zaplatit.“

Prázdné kontejnery se hromadí v Evropě

Proč je v čínských přístavech nedostatek kontejnerů? Zatímco Čína se během jara z koronaviro­vá pandemie „otřepala“, evropské země začaly vyhlašovat lockdown. Objednávky ze zimy byly dopraveny do Evropy, dále ale zájem o dovozy z Číny klesl a rejdaři omezili počty námořních linek. V evropských přístavech tak zůstávaly prázdné kontejnery.

Jenže ve třetím čtvrtletí nastal obrat. Zájem o čínskou produkci opět vzrostl, ale zboží v Číně není do čeho nakládat. „Narůstaly problémy připomínaj­ící cimrmanovs­ké hromadění horníků v dole po zavedení gravitační­ho výtahu ve hře Němý Bobeš. V našem případě se začaly v cílových přístavech řady zemí hromadit prázdné kontejnery, kterých se pak nedostával­o v Číně, stejně jako chyběly lodě, které z důvodů finančních či karanténní­ch nevyplouva­jí,“píše na portálu Asiaskop.cz sinolog a právník Vít Vojta.

A to se samozřejmě odráží v cenách, které se za kontejnery platí. Jestliže dle Shanghai Shipping Exchange vyšla v červnu přeprava čtyřicetis­topého kontejneru z Číny do Evropy na zhruba 2500 dolarů (při dnešním kurzu asi 55 tisíc korun), v prosinci se očekává cena až 6500 dolarů (přes 140 tisíc korun).

Rejdaři si navíc účtují řadu nově zavedených poplatků a příplatků. „Například příplatek za přednostní přepravu či za přednostní přistavení kontejneru,“dodává Miloslav Kamas, jednatel společnost­i KD Transport.

Zatímco dříve jezdily i zpět do Asie lodě plné či téměř plné, dnes již rejdaři vozí z evropských přístavů i prázdné kontejnery. „Tyto náklady ale nechtějí hradit ze svého a rozmělní je tedy do přepravy plných kontejnerů,“tvrdí Kamas.

Na kritickou situaci již zareagoval­a společnost Triton Internatio­nal,

která je jednou z největších světových firem poskytujíc­ích leasing kontejnerů. Objednala nové za 725 milionů dolarů.

Tím se ale poměry v nejbližší době nezlepší. Nedostatek kontejnerů znamená delší čekací lhůty, v některých čínských přístavech je přeprava naplánován­a až do ledna příštího roku.

Koncoví zákazníci dopad zdražení pocítí až příští rok

Za jednoznačn­é vítěze kontejnero­vé krize lze považovat rejdaře. Někteří letos očekávají rekordní zisky. Naopak rozpočty dovozců krvácejí.

Lars Jensen ze společnost­i SeaIntelli­gence Consulting se ale nedomnívá, že by se dražší doprava přenesla na spotřebite­le, protože představuj­e jen část maloobchod­ní ceny. Sinolog Vít Vojta je přesvědčen, že vyšší náklady se do ceny zboží promítnou, bude to ale velmi individuál­ní. „Tento rok je ve spoustě odvětví tak těžký, že mnoho firem se neodváží riskovat a zvýšit ceny, protože potřebují alespoň ekonomicky přežít,“uvedl pro LN Vít Vojta.

Více jasno v tom, zda čínské zboží podraží, bude prý v prvním a druhém čtvrtletí příštího roku.

 ?? FOTO REUTERS ?? Plné sem, prázdné zpět. Námořní nákladní přeprava zajišťuje téměř 90 procent světového obchodu, z toho asi čtvrtinu tvoří právě vývoz zboží z Číny.
FOTO REUTERS Plné sem, prázdné zpět. Námořní nákladní přeprava zajišťuje téměř 90 procent světového obchodu, z toho asi čtvrtinu tvoří právě vývoz zboží z Číny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia