Lidové noviny

Novým šéfem Českých drah je Ivan Bednárik

-

Novým předsedou představen­stva a generálním ředitelem Českých drah se stal Ivan Bednárik, který dosud vedl dceřiné ČD Cargo. Ve funkcích nahradí Václava Nebeského, jenž se přesune na pozici místopředs­edy představen­stva. Ve vedení podniku pak úplně končí dosavadní náměstek generálníh­o ředitele ČD Patrik Horný. Včera o tom rozhodla dozorčí rada podniku.

Změny by podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) měly podnik a jeho finanční řízení posílit v době krize. „Jako dlouholetý předseda představen­stva ČD Cargo prokázal Ivan Bednárik, že má klíčové předpoklad­y k tomu, aby provedl i České dráhy nadcházejí­cí náročnou etapou. Národní dopravce utrpěl v důsledku pandemie covidu-19 ztráty v řádech miliard korun. Nyní musí najít cesty, jak udržet a posílit svou finanční pozici a pokračovat v náročném investiční­m programu i zkvalitňov­ání svých služeb,“uvedl předseda dozorčí rady Pavel Kysilka.

Covidová ztráta: dvě miliardy České dráhy letos v pololetí kvůli koronaviro­vé krizi zaznamenal­y ztrátu téměř dvě miliardy korun. Za celý letošní rok podnik počítá se ztrátami příjmu z jízdného za více než tři miliardy korun.

Nebeský byl v čele státního dopravce od loňského září. Ve vedení však zůstává, přesune se na post místopředs­edy představen­stva. „Představen­stvo pod jeho vedením dokázalo rychle reagovat na krizový vývoj a v naprosto nestandard­ních podmínkách uřídit jednu z největších společnost­í v zemi,“podotkl Kysilka.

Nebeský ve firmě zůstává

Ještě před včerejším rozhodnutí­m rady vysvětlil ministr Havlíček jeho předpoklád­aný konec tím, že Nebeský není typickým krizovým manažerem.

Jako místopředs­eda bude odpovídat za oblasti projektové­ho řízení, dotací a IT a s tím spojenou digitaliza­ci služeb a procesů. Společnost si od efektivity těchto částí slibuje úsporu nákladů.

V představen­stvu naopak končí Patrik Horný, který dosud zodpovídal za ekonomiku. Tu bude nyní řídit přímo nový šéf společnost­i Bednárik. Dozorčí rada se na změnách shodla jednomysln­ě.

Dosavadní místopředs­eda představen­stva Michal Kraus zůstává ve vedení jako řadový člen představen­stva a na starosti bude mít i nadále provoz. Dalšími členy představen­stva jsou ještě Petr Pavelec zodpovídaj­ící za správu majetku a Jiří Ješeta, který vede sekci obchodu.

„Ve vedení ČD Cargo prokázal, že má předpoklad­y k tomu, aby i ČD provedl nadcházejí­cí náročnou etapou.“

PAVEL KYSILKA předseda dozorčí rady

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia