Lidové noviny

Slavia bude v Evropě i na jaře

- ANTONÍN VAVRDA

Opět z toho nebude stoprocent­ní bilance z jednoho kola základních skupin Evropské ligy. Přitom tentokrát k tomu bylo blízko.

Ale pěkně od toho nejpříjemn­ějšího. Ve večerním duelu dokázala Slavia po trochu opatrném začátku s přehledem zdolat izraelskou Beer Ševu 2:0 a před posledním kolem základních skupin Evropské ligy si zajistit přezimován­í v této soutěži.

A všichni si jistě ještě teď pamatujeme na dva roky starou jízdu, kterou až s velkými problémy zastavila londýnská Chelsea ve čtvrtfinál­e této soutěže.

Sešívaným vnesl klid na kopačky svým pátým gólem z posledních šesti duelů devatenáct­iletý Senegalec Sima, který se po půlhodině prosadil přesnou hlavičkou. Krátce poté zvýšil Stanciu na 2:0 a bylo rozhodnuto. V závěru se prosadil ještě jednou přízrak posledních týdnů jménem Sima.

Slavia si tak za týden zahraje na půdě Leverkusen­u s domácími o první místo v tabulce.

Liberec opět zdolal Gent, Sparta smolně prohrála

Kouči belgického Gentu Wimu de Deckerovi jistě ještě teď zní v uších říjnová slova o tom, že jsou ve všech ohledech lepší než Liberec. Realita?

Na severu Čech jeho tým prohrál 0:1 a padl také doma, tentokrát 1:2. Už ve 32. minutě poslal hosty do vedení tečovanou střelou Mara, po změně stran se z dorážky trefil Kačaraba. Domácí sice snížili zásluhou Jaremčuka, to ale od nich bylo tak nějak vše. Liberečtí ale také ztratili i poslední postupové šance, když CZ Bělehrad doma remizovala 0:0 s Hoffenheim­em a rozdíl mezi oběma kluby na třetí a druhé pozici jsou nedostižné čtyři body.

V totožné situaci je před posledním kolem také Sparta. Ta přitom v Lille odehrála kvalitní partii.

Domácího favorita do ničeho výrazného nepouštěla, přestože ten od zhruba 30. minuty stupňoval tlak. Ovšem dvě jeho větší šance lapil skvělý Nita. V 65. minutě byl ale po druhé žluté vyloučen stoper Čelůstka a na povrch vypluly vzpomínky na první vzájemný střet. Ty o šest minut později zaplašil gólovou hlavičkou Ladislav Krejčí mladší.

Ovšem jen na chvíli.

V 80. minutě se trefil střídající Yilmaz, který o čtyři minuty později druhou trefou skóre otočil. A když v závěru neuznal sudí trefu Plavšiče po „faulu“na domácího brankáře, bylo rozhodnuto.

Ve druhém duelu AC Milán otočil duel s Celtikem a po výhře 4:2 má na Spartu k dobru čtyři body.

Slavia Praha Hapoel Beer Ševa 3 0

Lille OSC Sparta Praha 2 1

KAA Gent Slovan Liberec 1 2

Branky: 31. a 85. Sima, 36. Stanciu. Rozhodčí: Bognar – Buzás, Szert (všichni Maď.). ŽK: Masopust – Bareiro, Keltjens.

Slavia: Kolář – Masopust (81. Provod), Kúdela, Zima, Oscar (61. Bořil) – Holeš – Sima, Ševčík (81. Traoré), Stanciu (64. Lingr), Olayinka – Kuchta (81. Musa). Trenér: Trpišovský.

Beer Ševa: Levita – Dadya, Kabha, Taha (81. Gamoun), Cedek, Twito – Sallalich (62. Josefi), Bareiro (46. Madmon), Keltjens, Josué (76. Hatuel) – Varenne (61. Šviro). Trenér: Abukasis.

Branky: 80. a 84. Yilmaz – 71. Krejčí I. ŽK: Bradarič, André, Botman – Dočkal, Krejčí I, Čelůstka, Krejčí II. ČK: 65. Čelůstka.

Lille: Maignan – Djaló (77. Weah), Fonte, Botman, Bradarič (85. Mandava) – Araújo (68. Ikoné), Xeka, André (85. Soumaré), Bamba – David, Yazici (77. Yilmaz). Trenér: Galtier.

Sparta: Nita – Plechatý, Čelůstka, Krejčí II – Vindheim, Dočkal (89. Karabec), Pavelka, Souček (81. Trávník), Krejčí I (89. Minčev) – Juliš (81. Hanousek), Karlsson (46. Plavšič). Trenér: Kotal.

Branky: 59. Jaremčuk – 32. Mara, 55. Kačaraba. ŽK: Mohammadí, Kums, Hanche-Olsen, Bukari, Jaremčuk – Mara, Matoušek, Sadílek, Rabušic.

Gent: Bolat – Hanche-Olsen, Arslanagic, Fortuna – Castro-Montes (57. Kleindiens­t), Dorsch, Owusu (62. Bezus), Kums, Mohammadí – Bukari – Jaremčuk.

Liberec: Nguyen – Koscelník, Kačaraba, Jugas, Mikula – Sadílek – Pešek (74. Matoušek), Mara, Beran (67. Hromada), Mosquera - Hilál (85. Rabušic).

 ?? FOTO ČTK ?? Vítězná hlavička.
Sima v tomto souboji předčil gólmana Levitu, vstřelil svůj pátý gól v posledních šesti duelech a poslal Slavii do play off Evropské ligy.
FOTO ČTK Vítězná hlavička. Sima v tomto souboji předčil gólmana Levitu, vstřelil svůj pátý gól v posledních šesti duelech a poslal Slavii do play off Evropské ligy.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia