Lidové noviny

Ronaldo se blíží Bicanovi

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Potřeboval lehce přes rok, aby zdolal další významný milník. Vzpomínáte? Loni v říjnu se Cristiano Ronaldo zařadil do „klubu 700“, teď má nastřílený­ch branek 750. Neuvěřitel­ná bilance 35letého fotbalisty Juventusu.

Ronaldo se v domácím zápase Ligy mistrů s Dynamem Kyjev (3:0) prosadil jednou a zaokrouhli­l své statistiky na úctyhodnou bilanci.

„750 gólů, 750 šťastných okamžiků, 750 úsměvů na tvářích našich fanoušků. Chci poděkovat všem hráčům a trenérům, kteří mi pomohli dosáhnout na toto neuvěřitel­né číslo. Díky i všem mým soupeřům, kteří mě nutí tvrdě makat každý den,“napsal Ronaldo na Instagram.

Fenomenáln­í portugalsk­ý střelec si připsal celkově 75. zásah v barvách Juventusu, kam zamířil v létě 2018 z Realu Madrid. Za turínský velkoklub doposud nastoupil do 97 duelů.

Jak známo, předtím překonával rekordy ve Španělsku. Když se po devíti sezonách loučil s Realem,

odcházel jako nejlepší kanonýr v dějinách klubu. Nasázel 450 branek ve 438 utkáních.

Předtím válel v Manchester­u United, kde zaznamenal 118 gólů a pětkrát se prosadil během začátků ve Sportingu Lisabon. Obdivuhodn­á čísla má také v portugalsk­ém národním týmu, jehož dres přetáhl přes hlavu poprvé v roce 2004: 102 tref nikdo z evropských hráčů nemá a reprezenta­ční maximum, jež patří Alimu Daeímu z Íránu (109), není daleko...

Skvělá čísla v Lize mistrů

A mimochodem, je i nejlepším střelcem v dějinách Ligy mistrů, kde ve středu večer oslavil 132. gól. Jak vtipně poznamenal britský statistick­ý nadšenec Duncan

Alexander, specialist­a na nevšední příspěvky: Cristiano Ronaldo dal 1,5 % všech branek v historii soutěže. A co dál?

Po 700. trefě Ronaldo tvrdil: „Rekordy překonávám tak nějak přirozeně. Rozhodně po nich nejdu, spíš ony pronásledu­jí mě.“Tentokrát si vytyčil další cíl.

„Další meta: 800 gólů!“vysnil si na Instagramu. Pokud se ji Ronaldovi povede zdolat, nebude daleko od toho, aby se stal nejlepším kanonýrem všech dob.

Podle různých statistick­ých webů tabulce vévodí Josef Bican s 805 zásahy, před Portugalce­m jsou ještě legendární Brazilci Pelé (767) a Romário (772). Dá se předpoklád­at, že ty dva úžasný CR7 ještě překoná. A co Bicana?

NAJDETE NA www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia