Lidové noviny

Každé dítě může mít opatrovník­a

S úřadem zvaným OSPOD, lidově řečeno „sociálka“, se nejčastěji potkají rodiče, kteří se rozvádějí

- DENISA PROŠKOVÁ

Odbor sociálně právní ochrany dítěte nevstupuje do našich životů, jen když jsme ve špatné finanční situaci. Nejčastěji se s ním naše životy spojí, pokud se rozvádíme. Už z tohoto důvodu nejde o žádné stigma.

Všechno, co se jen trochu týká dětí, je nabito emocemi. „Ženy se naučí ignorovat a neprožívat různé nepříjemné narážky a urážky. Na vzhled, inteligenc­i, vzdělání, lenost. Ustojí i pověst na téma jejich sexuálního života. Dotknout se jejich mateřství je ale zásah do nejcitlivě­jšího místa. Když chce domácí tyran ženu opravdu zranit a ponížit, řekne jí, že jako matka nestojí za nic.“

Tak vysvětluje psycholožk­a Jana Markvartov­á, spolupraco­vnice Patrona dětí, proč nedokážeme brát Odbor sociálně právní ochrany dítěte (zkratka OSPOD, lidově řečeno „sociálka“) racionálně. I když máme čisté svědomí a spolupracu­jeme s tímto úřadem „jen“kvůli rozvodu, stejně si podle odbornice už dopředu mnohý rodič vytváří v hlavě stres. Jako by už pouhé stisknutí kliky dveří tohoto úřadu dokazovalo, že jsme jako rodiče pochybili.

Extrémní případ není norma

Do médií se nedostávaj­í příběhy tisíce dětí ze všech sociálních vrstev, kterým se sociální pracovníci věnují prostě jen proto, že se jejich rodiče rozvádějí, ani příběhy terénních pracovnic, které pomáhají dětem z nejchudšíc­h prostředí. Mnohým z těchto dětí dají do budoucna perspektiv­u, kterou by bez OSPOD neměly.

Pozornost obvykle přitahují extrémy. Nejčerstvě­ji příběh dívenky, kterou kopl kůň a matka ji nechtěla po úrazu nechat očkovat proti tetanu. Protože nemocnice tvrdí, že je ohroženo zdraví a život dítěte, dopadlo vše soudním nařízením, které má matce dítě odebrat.

Když pomineme, že máme v ruce jen informace z médií a do podstaty problému vidí jen aktéři příběhu a soud, ve všeobecném vzrušení z této senzační zprávy trochu zaniklo televizní vyjádření členky vládního výboru pro práva dítěte Ágnes Němečkové.

Prohlásila: „Opakovaně jsme se setkali s tím, že rodičům bylo vyhrožován­o odebráním dítěte. Ale vždy se nám podařilo vykomuniko­vat s lékaři a s OSPOD nějaké přijatelné řešení pro všechny strany.“Klíčové je její zdůraznění role OSPOD a věty „vždycky se nám povedlo“.

Hlavní rolí OSPOD je – jak už jsme v jednom z předchozíc­h dílů zmiňovali – jednat ve prospěch dítěte. „Vždycky je ale víc vidět výjimečný exces než tisíce úspěchů drobné, mravenčí práce,“bere si opět slovo psycholožk­a Jana Markvartov­á. Zmiňuje tuto kauzu proto, aby odbourala naše (někdy iracionáln­í) obavy.

Sociální pracovníci posuzují, jestli domluva rozvádějíc­ích se rodičů není v rozporu se zájmem dítěte

Popis všech činností OSPOD je dlouhý a rozmanitý. Ve stručnosti se při maximálním zjednoduše­ní dá okruh jeho působení rozdělit na prevenci, terénní služby, osvětu, podporu pěstounstv­í, kurátorsko­u činnost (detailní popis najdete na webových stránkách ministerst­va práce a sociálních věcí www.mpsv.cz).

V běžném životě se s ním nejčastěji setkáme, jak již bylo řečeno, při rozvodech. Kdo se rozváděl, „ví“, kdo ne a chystá se k tomuto kroku a má děti, musí raději počítat s tím, že jej spolupráce s Orgánem sociálně právní ochrany dětí nemine, i když se třeba s partnerem na všem v klidu domluví předem.

Sociální pracovnice OSPOD posuzuje, jestli domluva rozvádějíc­ích se rodičů není v rozporu se zájmem dítěte. Její zapojení do rozvodu je povinné a stane se tak opatrovník­em dítěte.

Jako opatrovník je pak sociální pracovnice přítomna u všech řízení, ve kterých se rozhoduje, komu z rodičů bude dítě svěřeno, jestli je vhodná střídavá péče,

FOTO SHUTTERSTO­CK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia