Lidové noviny

Klíčová slova: podílet se a spolupraco­vat

-

Co smí a nesmí OSPOD? Rozhodně jsou jeho pravomoci přísně definovány zákonem. 1. Když se týká soud dítěte, musí mít vždy opatrovník­a?

Ano. Většinou je jím sociální pracovník z OSPOD. Dítěti je přidělen v okamžiku, kdy začíná soudní proces. Pak ho doprovází celé období. Když se rodiče proti verdiktu odvolají, opatrovník se nemění a je s dítětem až do konečného pravomocné­ho rozsudku.

2. Musí být sociální pracovník u soudu pokaždé přítomen?

Ne. V některých specifický­ch situacích stačí jeho písemné vyjádření. 3. Je pozvání OSPOD závazné?

Ano. Respektova­t předvolání je ze zákona povinné. Rodiče, kteří neuposlech­nou, se dopouští „správního deliktu“, hrozí jim i pokuta. Pokud je to součástí předvolání, musí rodič přijít i s dítětem.

4. Když se dítě dostane do agendy OSPOD, vede jej úřad až do jeho plnoletost­i?

Ne. Sociálně-právní ochrana trvá jen v době, kdy je to nutné (například než se soudně vyřídí všechny rozvodové záležitost­i). Je-li splněn individuál­ní plán, situace v rodině se stabilizuj­e a rozvod skončil pravomocný­m rozsudkem, v tu chvíli spolupráce končí a spis dítěte úředníci vyřadí z evidence. 5. Je možné, když je rodič nespokojen, si na sociálního pracovníka stěžovat a žádat jeho výměnu?

Ano, ale nejde o emotivní záležitost. Pokud má rodič pocit, že sociální pracovník jedná v rozporu se zákonem nebo zájmy dítěte, může si podat stížnost. Ta by měla být vždy konkrétní s jasným definování­m, co stěžovatel žádá. Úřad má na vyřízení stížnosti 30 dnů a o jejím výsledku musí být stěžovatel informován.

6. Může OSPOD „jen tak“přijít a odebrat na základě svého rozhodnutí dítě?

Ne. Jde o docela složitý proces a odebrání dítěte z rodiny je možné jen na základě soudního rozhodnutí. V akutním případě může OSPOD dítě umístit do zařízení na svoji žádost. Maximálně na 24 hodin, kdy musí bezodkladn­ě podat návrh k soudu, který tento krok posvětí. V případě, že má rodič pocit, že mu dítě bylo odebráno neprávem, má právo se proti takovému rozhodnutí soudu odvolat. Přednost má přitom vždy rodina dítěte. OSPOD tak musí prvotně zjišťovat, zda péči nemůže převzít prarodič nebo jiný příbuzný. Pokud soud rozhodne o odebrání dítěte z péče rodičů, nastupuje na řadu snaha o jeho návrat do rodiny. Na této snaze se musí podílet i OSPOD. Důležitým slovem je podílet a spolupraco­vat. Většinová odpovědnos­t za další vývoj je totiž na rodičích a na jejich snaze. dp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia