Lidové noviny

Sloužil vlasti, StB ho umlátila

- PROKOP TOMEK

Tento týden I Sportovní sloupek I Fotofejeto­n Šachy I Politika na ulici I Rezonance Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh Český ležák I Foto týdne I Short

Jazykové okénko I Kalendář hrdinů I Víkend

Klegendárn­í zpravodajs­ké skupině Františka Moravce za války v Londýně patřil i záložní důstojník Ing. Bedřich Wiesner. Přes své válečné zásluhy nebo možná i díky jim zahynul na následky mučení příslušník­ů Státní bezpečnost­i.

Bedřich Wiesner se narodil 10. března 1893 v polských Gilowicích v okrese Bělsko. Vystudoval německé reálné gymnázium v Českém Těšíně a vysokou technickou školu ve Vídni. Do března 1916 sloužil v rakousko-uherské armádě. V ruském zajetí se přihlásil jako dobrovolní­k k čs. legiím. Po válce demobilizo­val a pracoval ve svém oboru. zajatce. Wiesner byl prakticky v denním styku s přednostou II. odboru MNO plk. gšt. Františkem Moravcem. Ten jej hodnotil stupněm „výtečný“. Po válce byl Bedřich Wiesner povýšen do hodnosti štábního kapitána pěchoty.

Demobilizo­val a pracoval jako ředitel nákupu u Čs. hutí v Praze. Dne 16. listopadu 1949 ho zatkla Státní bezpečnost. Druhý den jej příslušníc­i StB odvezli do konspiračn­í chaty u Jíloviště. Přes noc jej vyslýchali a bestiálně mučili. Spoutaného a se zavázanýma očima vleže na zádech mu kapitán Miroslav Pich-Tůma rukou v kožené rukavici zasazoval silné údery pěstí na žaludek. Předpoklád­al, že Wiesner zná zpravodajs­kou síť Intelligen­ce Service v Českoslove­nsku. V ranních hodinách 18. listopadu 1949 Bedřicha Wiesnera odvezli do věznice v Praze-Ruzyni. V té době již nebyl schopen pohybu a jeho zdravotní stav se rychle a viditelně zhoršoval. Přesto zůstal bez lékařské pomoci sám na cele, kde 19. listopadu 1949 před šestou hodinou ranní zemřel. Pitva ukázala jako příčinu úmrtí roztržení jater a zakrvácení dutiny břišní.

Tragický osud účastníka odboje a oddaného vlastence Bedřicha Wiesnera byl zatajován. Dodnes je Bedřich Wiesner na rozdíl od dalších zpravodajc­ů z Londýna bohužel téměř zapomenut.

 ?? FOTO PROKOP TOMEK A NÁRODNÍ ARCHIV ?? Bedřich Wiesner na konci třicátých let (ve výřezu). StB ho nechala tajně pohřbít. Jako zázrakem se hrob na Olšanských hřbitovech dodnes dochoval.
FOTO PROKOP TOMEK A NÁRODNÍ ARCHIV Bedřich Wiesner na konci třicátých let (ve výřezu). StB ho nechala tajně pohřbít. Jako zázrakem se hrob na Olšanských hřbitovech dodnes dochoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia