Lidové noviny

Barborky pro Barborku

-

tom pravdy, je otázka, my se na barborky podíváme z hlediska jazyka.

Výraz barborka pro označení těchto uříznutých větviček píšeme s malým písmenem, jedná se o zobecnělý výraz. Ačkoli slovo barborka označuje samo o sobě ‚větvičky‘, můžeme se často setkat se spojením uříznout větvičky barborek či barborky. Tato spojení by se dala označit za tzv. redundantn­í, obsahují v podstatě dvakrát zmíněnou tutéž informaci. Je ale možné, že někteří chápou barborku jako označení třešně.

Barborka ale označuje i rostlinu( barborka obecná). Akademický

slovník spisovné češtiny ji (po konzultaci s botaniky) definuje jako ‚středně vysokou rostlinu s květenství­mi drobných žlutých květů, rostoucí na vlhkých polích, v příkopech, na železniční­ch náspech apod.‘. Zatímco barborka v prvním významu byla odvozena od svátku sv. Barbory, kdy se mají větévky řezat, rostlina barborka byla odvozena z jejího latinského označení (Barbarea vulgaris). Prapůvod mají však pravděpodo­bně společný, od latinského základu barbarus ‚cizinec, barbar‘ či ‚cizí, nevzdělaný, hrubý‘. Jméno Barbora jako takové znamená ‚cizinka‘.

V nářečích může výraz barborka označovat i jiné předměty. Slovník nářečí českého jazyka např. uvádí, že na Valašsku označuje barborka ‚dřevěnou či kovovou spojku dvou od sebe odtržených článků řetězu‘, v Čechách pak prý také ‚samotížné kolo u tzv. běhacího mlýna‘ (konkrétní informaci k rozšíření tohoto označení však slovník neuvádí). Na Moravě jsou pak jako barborky označována i slunéčka sedmitečná. Na některých místech republiky dále můžeme narazit na to, že se barborka lidově užívá i pro nejrůznějš­í byliny, např. mateřídouš­ku na Pardubicku (konkrétně ve Volči) či Kutnohorsk­u (v okolí Bohdanče).

Barborky se v neposlední řadě nazývala i děvčata, která se dle tradice oblékala na svátek sv. Barbory do bílého a chodila po vesnici, aby odměnila hodné děti a ty zlobivé potrestala. Tento zvyk je však (podobně jako pečení barborek) na ústupu, neboť po svátku sv. Barbory následuje obvyklá mikulášská nadílka.

Přeji vám tedy pokojný advent a nezapomeňt­e si dnes natrhat nějaké ty větvičky, třeba nám do příštího roku přinesou o trochu více zdraví a štěstí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia