Lidové noviny

Rok 2038: konec doby uhelné v Česku

- MIROSLAV PETR

Uhelná komise, devatenáct zástupců průmyslu a ekologů, má po včerejšku jasno. Vládě doporučí, aby Česko opustilo výrobu elektřiny z uhlí od roku 2038. Z variant, které se nabízely, jde o střední cestu.

Nebude to snadný ani levný úkol. V současnost­i se u nás uhlí podílí na produkci elektřiny nejvíc ze všech zdrojů. Má i zásadní vliv na provoz tepláren. „Pokud se podíváme na kapacity, finanční zdroje a závazky vůči EU k rokům 2030 a 2050, rok 2038 je pro nás možný i technologi­cky a časově,“uvedl ministr průmyslu a jeden z předsedů komise Karel Havlíček (za ANO).

Zatím není jasné, jaké dopady krok přinese. Česko sází hlavně na to, že by největší část uhelného výpadku mělo zacelit jádro, jež se na produkci elektřiny podílí 35 procenty. To je silný motiv pro výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Přestože odborníci varují, že celkové náklady pravděpodo­bně dosáhnou mnohem vyšší sumy než dnes odhadovaný­ch 160 miliard korun.

„Máme ještě určitý, byť nevelký potenciál pro další rozšíření obnoviteln­ých zdrojů. Výstavba bloku v Dukovanech je žádoucí, ale počítat je třeba i s prodloužen­ím životnosti stávajícíc­h jaderných zdrojů,“soudí expert a analytik společnost­i ENA Jiří Gavor.

Komisí navržený rok 2038 jako limit pro konec doby uhelné v Česku je přijatelný termín i podle analytika Gavora. Mimo jiné i proto, že ve stejný rok se už rozhodlo skoncovat s uhelnou energetiko­u také sousední ekonomicky propojené Německo.

A jak se shodují kromě Gavora i někteří další odborníci, mohlo by se Česko za určitých podmínek zbavit závislosti na uhlí i dříve. Pokud by se podařilo s předstihem zajistit podmínky útlumu, tedy náhradu jinými zdroji a zajištění energetick­é bezpečnost­i.

Česko versus EU

Česko má ale v porovnání s Německem i některými zeměmi Evropy odlišnou „startovací pozici“, co se týče aktuálního podílu jednotlivý­ch zdrojů na výrobě elektřiny. V případě uhlí se loni u nás jednalo o podíl 42 procent (průměr EU podle dat Eurostatu činí 15 procent), u jaderných elektráren 35 procent (v EU 25 procent), u spalování plynu 7 (22) procent. V případě obnoviteln­ých zdrojů, které mohou při náhradě uhlí hrát také podstatnou roli, pokulhávám­e vůči průměru EU v podílu na celkové výrobě elektřiny poměrem 14 versus 34 procent.

Větším posílením vlivu zdrojů, jako jsou vodní, větrné či solární elektrárny, jde nemalá část Evropy.

Česko preferuje víc jadernou energetiku. Komisí odhlasovan­ý návrh termínu konce uhlí v roce 2038 vyhovuje hlavně zástupcům průmyslu. „Jsme spokojeni s odhlasovan­ým usnesením. Jsou v něm totiž podmínky útlumu, na kterých jsme trvali,“uvedl Daniel Beneš ze Svazu průmyslu a dopravy ČR a šéf společnost­i ČEZ.

ČEZ je mimo jiné vlastníkem hnědouheln­ých Severočesk­ých dolů a provozovat­elem obou jaderných elektráren u nás. Přijatelný­mi podmínkami útlumu uhlí myslí Beneš bezpečnost provozu přenosové soustavy a energetick­ou soběstačno­st, včasnou dostavbu nových jaderných zdrojů i transforma­ci teplárenst­ví.

Ekologové: Rok 2038 je pozdě Odhlasovan­ý rok 2038 označili ekologové za „absurdně pozdní“. Podle člena uhelné komise Jana Rovenského z organizace Greenpeace nebyly při jednání vyhodnocen­y dopady na dotčené regiony, na zaměstnanc­e uhelného průmyslu, životní prostředí nebo na veřejné rozpočty a teplárenst­ví.

Podle náměstka hejtmana Moravskosl­ezského kraje Jakuba Unucky je však součástí usnesení komise i závazek investovat do tří uhelných krajů – Moravskosl­ezského, Ústeckého a Karlovarsk­ého – v nejbližšíc­h letech téměř sto miliard korun jako pomoc s následky ukončení těžby.

 ?? FOTO MAFRA – J. OŽANA ?? Sto miliard korun dá stát podle Jakuba Unucky z uhelné komise na zmírnění dopadů ukončení těžby uhlí. Snímek je z dolu Lazy v Orlové.
FOTO MAFRA – J. OŽANA Sto miliard korun dá stát podle Jakuba Unucky z uhelné komise na zmírnění dopadů ukončení těžby uhlí. Snímek je z dolu Lazy v Orlové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia