Lidové noviny

Lyžovat se začne týden před Štědrým dnem

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Vyznavači brázdění zasněženýc­h sjezdovek netrpělivě čekají, až vláda nechá otevřít vleky a hlavně: za jakých podmínek. Datum už si lyžaři mohou zakroužkov­at, ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že tím dnem bude 18. prosinec.

Přesné parametry, například ohledně organizová­ní front, vláda zveřejní až v pondělí po svém jednání. „O termínu se dlouho diskutoval­o. Důvod, proč to není později, je snaha, aby se lidé, kteří to chtějí využít, měli možnost dostat na hory před Vánocemi,“řekl Blatný.

Lyžování samo o sobě není rizikem pro přenos, ale jsou to aktivity, jež se dějí po něm: společné večeře v penzionech, popíjení v bistrech.

Otázka přístupu k přidružený­m ubytovacím a gastronomi­ckým službám je pro provozovat­ele lyžařských areálů naprosto klíčová, protože právě na tom se generují peníze. Prodané permanentk­y pokryjí tak náklady na zasněžován­í. Jenže čím vyšší míra kontaktu po odepnutí lyží či snowboardu, tím vyšší riziko šíření covidu. Stravovací provozovny už mohou přijímat hosty, a to do deseti večer, kolem sjezdovek je však ve hře, že bude platit omezený režim.

Česko má od čtvrtka, kvůli poklesu do třetího stupně rizika, hotely a penziony otevřené. Třeba Rakousko ne, a je to pro něj jeden z nástrojů, jak odradit od příjezdu cizince. Dalším nástrojem je povinnost mít negativní osvědčení na covid, a navíc strávit pár dnů po překročení zdejších hranic v karanténě. I to je možnost, jak udržet hory bezpečnějš­í – bez hrozby, že se virus stane na sjezdovkác­h mezinárodn­ím artiklem.

„Musí to být za přísných opatření, na začátku roku přišel ten virus z lyžovačky v Itálii. Kdyby dorazili lidé z ciziny, nebylo by dobře. Epidemie je v zahraničí asi tři týdny nebo měsíc za námi, stoupá to všude. Musíme tomu zabránit,“řekl včera premiér Andrej Babiš (ANO) pro Rádio Z.

I když budou svahy jen pro místní obyvatele a gastroprov­ozovny přiškrcené, pořád může nástraha číhat ve frontách u vleků. Dá se to ošetřit třeba rezervacem­i, aby na hory nedorazily davy, jež tamní infrastruk­tura nepobere. Už proto, že zahraničí též omezuje zimní sportovce z jiných zemí, se zde dá očekávat nával tuzemských zájemců.

Vláda nechala vleky zavřené déle i proto, aby byl časový odstup mezi horskými výpravami a návratem dětí do škol. Zatím se nezdá, že by vzdělávací instituce zakládaly na významná ohniska nákazy.

Provozovat­elé skiareálů se nad odsouváním termínu rozhořčova­li, zvláště když už se otevřely obchody a hospody. Protože bylo chladno, leckde už začali se zasněžován­ím a sjezdovky mají připravené. Bez klientů se na nich ale kumulují ztráty, dle zástupců cechu v řádech milionů korun. Včera oznámený termín, odkdy smějí otevřít, považuje ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot za rozumný kompromis.

 ?? FOTO ČTK ?? Přípravy na sezonu. Václav Holčák obsluhuje sněžné dělo ve skiareálu Razula ve Velkých Karlovicíc­h na Vsetínsku. Otevřít tam budou smět za dva týdny.
FOTO ČTK Přípravy na sezonu. Václav Holčák obsluhuje sněžné dělo ve skiareálu Razula ve Velkých Karlovicíc­h na Vsetínsku. Otevřít tam budou smět za dva týdny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia