Lidové noviny

Agrofert podá trestní oznámení na novináře

-

Valašskome­ziříčská chemička Deza a koncern Agrofert, do nějž Deza spadá, podají trestní oznámení pro křivé obvinění na novináře Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku z Deníku Referendum. Důvodem jsou pasáže z textu deníku, kde spojují Dezu s údajnou sebevraždo­u pracovníka rožnovské firmy Energoaqua. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka řekl, že další důvod trestního oznámení je dle něj soustavné nepravdivé obviňování Dezy ze zavinění otravy Bečvy 20. září. Společnost­i dají i trestní oznámení na Vydavatels­tví Referendum pro poškozován­í cizích práv.

„Odmítáme jakékoli spojování s tragédií z tohoto týdne, kdy si dle dostupných informací vzal život pracovník firmy Energoaqua. Je nehoráznos­t, pokud nás někdo obviňuje ze zmaření mladého lidského života,“uvedl Hanzelka.

Po zářijové otravě Bečvy, kde je viník stále neznámý, unikly do řeky ještě několikrát cizí látky kanálem z areálu někdejší Tesly v Rožnově. Policisté zasahovali ve firmě Energoaqua, jež zajišťuje čištění odpadních vod z areálu. Vedoucí čističky byl v úterý večer nalezen mrtvý, podle deníku Právo spáchal sebevraždu.

Agrofert, který spadá do svěřenskýc­h fondů premiéra Andreje Babiše (stejně jako vydavatel LN), trvá na tom, že otravu ryb v Bečvě Deza nezpůsobil­a.

Důvodem oznámení na novináře jsou pasáže o sebevraždě pracovníka rožnovské firmy: „Za třetí: Mohl mu někdo vyhrožovat a snažit se ho donutit, aby vzal vinu za katastrofu z 20. září na sebe. Na základě zkušeností mnoha lidí, jež jsme o metodách Agrofertu a politickéh­o hnutí ANO vyslechli během naší dřívější práce, ani to opravdu není nepředstav­itelné. Za čtvrté: Někdo mu ke smrti pomohl s myšlenkou, že jeho úmrtí se bude interpreto­vat právě tak, že ho dohnaly výčitky, což se ale naštěstí snad nedaří, jak ukazuje první zpráva o neštěstí zveřejněná v Novinkách.cz. Ale víme, že Agrofertu není cizí nejmrazivě­jší instrument­alizace úmrtí, jak jsme popsali v případu ředitele Masokombin­átu Hodice, který si sáhl na život večer po návratu z pohřbu svého zaměstnanc­e, jenž zemřel v důsledku ‚provozní události‘. Andrej Babiš se tehdy nestyděl jeho sebevraždu veřejně prezentova­t jako důsledek mediální štvanice na údajně nízkou kvalitu produkce.“

Patočka a Vlasatá řekli, že trestní oznámení na ně Agrofert podal už v minulosti a bylo odloženo jako bezpředmět­né. Totéž prý očekávají i tentokrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia