Lidové noviny

Ministr musel do nemocnice

- KATEŘINA SURMANOVÁ

O datu, kdy se má v České republice skončit s uhlím, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ráno ještě na uhelné komisi hlasoval, ale na tiskové konferenci už chyběl. Kvůli náhlé zdravotní indispozic­i se musel odebrat do nemocnice.

„Pan ministr udělal vše pro to, aby se mohl komise zúčastnit, okomentova­t svůj názor na termín odklonu od uhlí a odhlasovat. Poté odjel do nemocnice na vyšetření. To je vše, co k tomu mohu v tuto chvíli říci,“sdělila tisková mluvčí ministerst­va Petra Roubíčková.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), který po uhelné komisi prezentova­l výsledky sám, také nevěděl nic k bližšího. Ani k pozdnímu odpoledni včera nebyly žádné podrobnost­i známé.

Jisté je, že Brabec zažívá v posledních týdnech velmi stresové období. Čelí vlnám kritiky a výzvám k rezignaci v souvislost­i s únikem kyanidu do Bečvy ze 20. září. Vyšetřován­í se vleče, stále není znám viník, ale ve veřejném prostoru se hojně skloňuje chemička Deza z holdingu Agrofert,

firmy zaparkovan­é ve svěřenskýc­h fondech, jejichž obmyšleným je Brabcův stranický i vládní šéf Andrej Babiš (ANO).

Deza odmítá, že by mohla být původcem, policie nekomentuj­e, s jakými pracuje variantami, Česká inspekce životního prostředí však uvedla, že v okolí kyanidové ekologické katastrofy prověřuje patnáct firem, Deza je mezi nimi.

Po 20. září se v Bečvě v daném úseku objevily ještě dva úniky, nejdřív niklu a pak dusitanů, stopy vedou do průmyslové­ho areálu, kde dřív bývala Tesla. Svoji prověrku spustil také Zlínský kraj, cílí na Dezu a provozovat­ele čistírny odpadních vod z Rožnova pod Radhoštěm, firmu Energoaqua.

„My ty společnost­i opravdu svlékneme donaha,“řekla tuto středu náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Ten den hlásili vodohospod­áři další podezřelou látku v Bečvě, hustou bezbarvou tekutinu, ministr Brabec vyrazil přímo na místo. Opět se našlo několik málo kusů uhynulých ryb, ale podle místních rybářů to nemuselo být otravou a byly mrtvé už několik dní. Příčinou by mohla být změna technologi­e na rožnovské čistírně. Kyanidový únik si vyžádal 40 tun ryb, jež musely do kafilérie, a narušený celý ekosystém řeky.

O den dříve, v úterý, se Brabce na vyšetřován­í události ptali poslanci, kterým sdělil, že je nešťastný z toho, jak vyšetřován­í prvního zářijového úniku trvá dlouho.

Celkovému obrazu navíc uškodil a podezření rozvířil fakt, že Deza zatajila České inspekci životního prostředí, že zrovna v noci na 20. září jí v úseku výroby fenolu vyvřela látka z nádob, většinu měly podle slov firmy zachytit valy a chemikálie neměly být toxické. „Inspekce tu informaci určitě měla dostat. Není to dobře. Zjistil jsem to z médií,“řekl k tomu Brabec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia