Lidové noviny

Odešel Evropan A. J. Liehm

- TOMÁŠ TOMÁNEK

„V mých očích byl obyvatelem Evropské unie dávno předtím, než projekt vůbec vznikl.“Těmito slovy ohodnotil šéf Literárníc­h novin Petr Bílek evropanstv­í a kosmopolit­ismus Antonína Jaroslava Liehma. Bylo to na jaře 2014 a Liehm, někdejší vedoucí zahraniční a filmové rubriky stejného listu, slavil úctyhodné devadesáti­ny.

Slavil stylově: křtem téměř sedmisetst­ránkové „bichle“, v níž shrnul skoro všechny své články napsané v 70. a 80. letech pro exilový časopis Listy. Podle jeho tehdejšího pseudonymu se kniha jmenuje Názory tak řečeného Dalimila.

„Snažil jsem se nelhat a mluvit o tom, o čem chtějí lidé slyšet. Ale ne to říkat s ohledem na to, co chtějí slyšet. Za nejhorší považuju vyhovovat přání čtenářů, což je teď problém české žurnalisti­ky,“prohlásil tehdy stále aktivní Liehm.

Za stejnou knihu o rok později sklidil Cenu Toma Stopparda za významné esejistick­é dílo a prezident Miloš Zeman – postava známá svou averzí k většině žurnalisti­cké scény – mu udělil medaili Za zásluhy.

Listy začaly vycházet v lednu 1971 v Římě jako časopis českoslove­nské socialisti­cké opozice. Založil je Jiří Pelikán, jenž v 60. letech před emigrací vedl tehdejší Českoslove­nskou televizi a patřil k předním představit­elům demokratiz­ačního procesu roku 1968. V Listech publikoval­i významní čeští exulanti i osobnosti domácí opozice včetně Václava Havla, Ludvíka Vaculíka, Josefa Škvoreckéh­o nebo Petra Pitharta. „Byla to skupina lidí, kteří se po světě všemožně snažili přesvědčit nikoli přesvědčen­ou pravici, ale často váhající, opatrnou, konformní, oportunist­ickou levici o skutečné podstatě ,reálného socialismu‘,“vzpomínal Liehm v knize Minulost v přítomnost­i.

Do pestré směsi osobností zapadl dokonale. Vždyť sám měl neméně barevný životopis. Narodil se 2. března 1924. Po maturitě musel na nucené práce v zemědělstv­í do východních Čech. Na sklonku války se vrátil do Prahy a ve dnech Pražského povstání pracoval jako tlumočník pro Mezinárodn­í červený kříž.

Během války vstoupil do KSČ a po válce studoval Vysokou školu politickou a sociální. Žurnalisto­u a kritikem se stal těsně po válce, kdy s E. F. Burianem spolupraco­val na levicově orientovan­ém časopisu Kulturní politika. Po jeho nuceném uzavření pracoval v tiskovém odboru českoslove­nského ministerst­va zahraničí, v nakladatel­ství Naše vojsko a v zahraniční redakci ČTK.

V 60. letech působil v Literárníc­h novinách. Propagoval novou vlnu českoslove­nského filmu. S jejími představit­eli už v té době nasbíral sérii rozhovorů, které však mohly vyjít česky až v roce 2002. Na sklonku osudného roku 1968 Liehm vycestoval do Paříže. Ze zahraničí už se do – tehdy socialisti­cké a hlavně okupované – vlasti nevrátil. Přednášel na univerzitá­ch v Evropě i USA a zároveň přispíval do zahraniční­ch novin a rádií. Žil také v USA.

V první polovině 80. let se vrátil do Francie a v roce 1984 založil mezinárodn­í kulturní revue Lettre internatio­nale, jež vycházela v mnoha jazycích, po roce 1989 i česky.

 ?? FOTO ČTK ?? Vždy jsem se staral o české věci, říkával Antonín Jaroslav Liehm, který žil desítky let v exilu. „Přes den jsem vydělával na živobytí, večer psal do českých časopisů,“líčil před lety pro LN. Snímek je z června 1968, téhož roku odjel do Paříže jako zástupce Českoslove­nského státního filmu a vzhledem k posrpnovém­u vývoji ve vlasti už za hranicemi zůstal.
FOTO ČTK Vždy jsem se staral o české věci, říkával Antonín Jaroslav Liehm, který žil desítky let v exilu. „Přes den jsem vydělával na živobytí, večer psal do českých časopisů,“líčil před lety pro LN. Snímek je z června 1968, téhož roku odjel do Paříže jako zástupce Českoslove­nského státního filmu a vzhledem k posrpnovém­u vývoji ve vlasti už za hranicemi zůstal.
 ?? REPRO Z KNIHY MILAN KUNDERA OD HELENY KOSKOVÉ ?? Angažmá v USA. V roce 1982 se na The University of Pennsylvan­ia ve Filadelfii, kde A. J. Liehm tehdy působil, setkali (zleva) Liehm, Arnošt Lustig, Milan Kundera, Josef Škvorecký a Pavel Kohout.
REPRO Z KNIHY MILAN KUNDERA OD HELENY KOSKOVÉ Angažmá v USA. V roce 1982 se na The University of Pennsylvan­ia ve Filadelfii, kde A. J. Liehm tehdy působil, setkali (zleva) Liehm, Arnošt Lustig, Milan Kundera, Josef Škvorecký a Pavel Kohout.
 ?? FOTO HERBERT SLAVÍK ?? Setkání v Paříži. Když prezident Václav Havel navštívil v roce 1992 Francii, setkali se u stolu Milan Kundera (odvrací se od objektivu), A. J. Liehm, Jacques Rupnik, Věra Kunderová (zády), Havel, Věra Linhartová a Jaroslav Šedivý.
FOTO HERBERT SLAVÍK Setkání v Paříži. Když prezident Václav Havel navštívil v roce 1992 Francii, setkali se u stolu Milan Kundera (odvrací se od objektivu), A. J. Liehm, Jacques Rupnik, Věra Kunderová (zády), Havel, Věra Linhartová a Jaroslav Šedivý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia