Lidové noviny

Pandemie v USA nepolevuje

- ŠTĚPÁN HOBZA

Zatímco většina států Evropy rozvolňuje opatření, Spojené státy procházejí nejtvrdší krizí od vypuknutí pandemie koronaviru. Pomoct mají povinné roušky na sto dní.

V posledních třech dnech atakují Spojené státy denní přírůstek tří tisíc zemřelých s nemocí covid-19, rekord od počátku pandemie. Stoupající tendence je znepokojiv­á i vzhledem k nadcházejí­cím Vánocům a Novému roku, kdy se lidé tradičně setkávají ve větších skupinách. Nařízení a doporučení se opět budou lišit stát od státu. Například guvernér státu New York demokrat Andrew Cuomo již koronavir označil za „Grinche“– kreslenou postavičku, která nenávidí Vánoce a chce je všem lidem zkazit. Cuomo tak Newyorčanů­m doporučil, aby zůstali doma.

V současnost­i v USA přibývá přes 200 tisíc nakažených a 100 tisíc hospitaliz­ovaných denně. Podle iniciativy The COVID Tracking Project jsou hospitaliz­ace opět rychle na vzestupu především ve čtyřech nejlidnatě­jších státech – v Kalifornii, Texasu, New Yorku a na Floridě. Kalifornsk­ý demokratic­ký guvernér Gavin Newsom ve čtvrtek oznámil, že ve většině oblastí státu začnou brzy platit přísná karanténní opatření. Vztahovat se budou na regiony, kde bude na nemocniční­ch jednotkách intenzivní péče zbývat jen 15 procent kapacity. Podle Newsoma bude taková situace do konce týdne ve všech oblastech Kalifornie s výjimkou San Franciska a okolí.

V rámci opatření budou muset obyvatelé postiženýc­h oblastí zůstávat doma a vycházet budou moci jen kvůli nezbytným pochůzkám, jako je nákup potravin. Povoleno bude i venčení psů nebo individuál­ní sportování. Naopak se uzavřou restaurace, bary, vnitřní sportovišt­ě, kadeřnictv­í či zábavní podniky. Povolené nebudou ani bohoslužby uvnitř kostelů a jiných svatyní.

Celkový počet nakažených ve Spojených státech, které mají přes 330 milionů obyvatel, přesáhl od začátku epidemie 14 milionů a zemřelo přes 276 tisíc lidí. Obě čísla jsou sice v absolutním součtu nejvyšší na světě, v přepočtu na jednoho obyvatele však USA zaostávají zejména za západoevro­pskými státy. Horší čísla má Spojené království, Itálie i Španělsko. Silně postižená Belgie má téměř dvojnásobn­ý počet úmrtí na sto tisíc obyvatel.

Sto dní v rouškách

Nově zvolený prezident Joe Biden již nastínil, jakým způsobem se jeho administra­tiva bude snažit s pandemií vypořádat. „Ihned, jak budu uveden do úřadu (20. ledna 2021 – pozn. red.), požádám veřejnost o sto dní v rouškách,“uvedl Biden pro CNN. „Jen sto dní v rouškách, ne navždycky. A myslím, že uvidíme značný pokles.“

Celostátní nařízení nosit roušky již platí v 37 amerických státech. Nejnověji přibyly New Hampshire, Iowa a Severní Dakota.

Biden zároveň prohlásil, že si veřejně nechá podat vakcínu proti covidu-19, aby rozptýlil případné obavy Američanů ohledně její bezpečnost­i. Podle průzkumů veřejného mínění se totiž mnoho lidí v USA nechce nechat očkovat kvůli obavám z rychlosti vývoje účinné látky či kvůli nedůvěře v reakci amerických úřadů na šíření koronaviru.

Veřejně se již přihlásili i další bývalí američtí prezidenti – demokrati Barack Obama a Bill Clinton a republikán George W. Bush. Podle informací amerických médií za nápadem společného očkování bývalých hlav státu má stát právě poslední jmenovaný republikán­ský prezident.

V americkém Kongresu se mezitím schyluje k možnému průlomu. Již půl roku se tam demokraté s republikán­y přou o podobu záchrannéh­o balíčku na podporu ekonomiky. Zatímco ještě nedávno demokratic­ká předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová trvala na částce 2,2 bilionu dolarů (48 bilionů korun), v úterý se společně s lídrem senátní menšiny Chuckem Schumerem postavila za méně než poloviční návrh v hodnotě 908 miliard dolarů, tedy asi 20 bilionů korun.

Touha po kompromisu

Podle deníku The New York Times je za náhlým obratem intenzivní zákulisní lobbování Bidenových poradců, signalizuj­ících, že si budoucí prezident přeje vidět co nejrychlej­ší kompromis. Vyzval k tomu ostatně veřejně již před dvěma týdny. Na Pelosiovou rovněž rostl tlak poté, co ji ze zablokován­í vyjednáván­í vinila i liberální americká média včetně deníku The Washington Post a televizní stanice CNN.

Úspěch nového návrhu bude záviset především na tom, jak se k němu postaví senátní republikán­i v čele s Mitchem McConnelle­m. Ten v minulosti prohlásil, že nebude ochoten jít přes půl bilionu dolarů, a svůj výrok nikdy veřejně nestáhl.

Tlak však roste i zprava a možná že známý „pokerový hráč“republikán­ské legislativ­y bude muset ustoupit. Ve hře je ostatně i samotná budoucnost jeho většiny, poněvadž hned po Novém roce se uskuteční druhé kolo senátních voleb v Georgii. Pokud obě křesla připadnou demokratům, McConnell zamíří po šesti letech do opozice.

 ?? FOTO REUTERS ?? Na podporu vakcíny. Bývalí prezidenti USA (na snímku z roku 2010 zleva) George W. Bush, Barack Obama a Bill Clinton opět spojili své síly. Tentokrát se před zraky televizníc­h kamer nechají naočkovat vakcínou proti covidu, aby ukázali Američanům, že se nemají čeho obávat.
FOTO REUTERS Na podporu vakcíny. Bývalí prezidenti USA (na snímku z roku 2010 zleva) George W. Bush, Barack Obama a Bill Clinton opět spojili své síly. Tentokrát se před zraky televizníc­h kamer nechají naočkovat vakcínou proti covidu, aby ukázali Američanům, že se nemají čeho obávat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia