Lidové noviny

Koncem roku za hranice? Omezeně

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Vyrazit přes Vánoce či Silvestra na lyžovačku nebo za teplem do ciziny bude letos obtížnější než dříve. Bílé svahy by mohly být dostupné například ve Švýcarsku, omezením se ale turisté nevyhnou ani tam.

Rakouský Kitzbühel, italská Val Gardena či francouzsk­é Tignes: tato a četná další lyžařská centra jsou mezi lyžaři po celé Evropě pojmem a ve všech byla v uplynulých letech na sjezdovkác­h slyšet i čeština. V této zimní sezoně to ale bude, přinejmenš­ím na přelomu roku, jinak.

V uplynulých dnech se totiž z lyžování stalo v Evropě nebývalé politikum. Francie, Itálie a Německo – tři politické „těžké váhy“– se z obav z opětovného rozšíření koronaviro­vé infekce rozhodly lyžařské areály na vánoční a novoroční období úplně uzavřít a tlačily i na další země, aby se k zákazu připojily. Zatím to byla snaha úspěšná jen částečně.

Nejsledova­nější Rakousko, lyžařská velmoc prvního řádu, nakonec zvolilo šalamounsk­é řešení. To však pro cizince včetně Čechů není příznivé: Vídeň totiž provoz lyžařských areálů od 24. prosince sice umožní, zároveň ale budou muset lidé z tzv. rizikových zemí (což je i Česko) po příjezdu do země nastoupit nejméně pětidenní karanténu, kterou nelze nahradit negativním PCR testem.

V zemi navíc zůstanou přes svátky uzavřené hotely a penziony, lyžovat tak prakticky budou moci jen místní.

Švýcarsko pro Čechy otevře Naději pro ty, kteří chtějí strávit Vánoce či konec roku v kvalitním horském prostředí a užít si sníh, představuj­e Švýcarsko. Země, která není členem EU a nemusí si proto z diskusí mezi eurounuijn­ími státy mnoho dělat, totiž od 14. prosince pro občany řady zemí včetně Česka ruší dosud platné nařízení popříjezdo­vé karantény. Vstup na švýcarské území by tak měl být bez problémů nejméně do 28. prosince – Bern základní pravidla pro příjezd aktualizuj­e každé dva týdny.

Některá lyžařská střediska ve Švýcarsku fungují již nyní, zejména ta výše položená. Včera bylo rozhodnuto o opatřeních, která kvůli šíření koronaviru budou muset provozovat­elé středisek dodržet. „Jde například o kapacitu vlaků či kabinových lanovek, která bude snížena na dvě třetiny maxima. Zůstává povinnost zakrytí dýchacích cest, v restaurací­ch se bude muset sedět u stolu,“řekla LN Alena Koukalová, zástupkyně agentury Switzerlan­d Tourism.

Na lyžařskou sezonu se zatím připravují také sjezdařské areály u sousedů na Slovensku a v Polsku. Včera či dnes zahajují lyžařskou sezonu některá velká slovenská střediska, jako je Jasná v Nízkých Tatrách. Jak to ale bude dál není jisté. „Zatím neexistují žádná nařízení, která by omezovala provoz lyžařských středisek,“řekl včera mnohoznačn­ě slovenský ministr dopravy Andrej Doležal.

Podobná situace je i v Polsku, které se k lyžování dosud staví příznivě – podle informací z kuloárů i proto, že tamější prezident Andrzej Duda je sám nadšený lyžař. Podle Dudova mluvčího Błażeje Spychalské­ho „jsou lidé z koronakriz­e unaveni a potřebují čerstvý vzduch, (…) prezident má všeobecně rozumný přístup“. O tomto víkendu by se měly dát do pohybu lanovky např. v největším polském krkonošské­m středisku Karpacz.

V Česku by lyžařské areály měly podle včerejšího vyjádření ministra zdravotnic­tví Jana Blatného otevřít 18. prosince.

Za teplem: Kanárské ostrovy či Egypt

Tisíce Čechů za normální situace vyrážejí na přelomu roku také za teplem, i to ovšem letos bude značně složitější. Dobrou alternativ­ou zůstávají Kanárské ostrovy se stabilním slunečným podnebím. Nicméně i pro vstup na „ostrovy věčného jara“je nyní nutný negativní PCR test.

Dostupný je též oblíbený Egypt, pobyty v rudomořský­ch letoviscíc­h aktuálně nabízí řada cestovních kanceláří. Také Káhira podmiňuje vstup do země negativním testem, který lze podstoupit i na letišti po příletu

Turisté by měli mít na paměti, že při návratu zpět do Česka z většiny států světa (včetně těch sousedních) po pobytu delším než 24 hodin musí buď absolvovat PCR test, nebo nastoupit do karantény a každopádně informovat místně příslušnou hygienicko­u stanici. Aktuální seznam takových zemí je k dispozici mj. na stránkách ministerst­va zdravotnic­tví.

 ?? FOTO REUTERS ?? Zasněžená a uzavřená Čechům zůstane i sjezdovka v rakouském městě Spital am Semmering (na snímku)
FOTO REUTERS Zasněžená a uzavřená Čechům zůstane i sjezdovka v rakouském městě Spital am Semmering (na snímku)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia