Lidové noviny

Rozum a zvyk

Užívat si rozvolnění, to bude chtít sebekázeň

- Martin Zvěřina

Ministr zdravotnic­tví Blatný stále překvapuje. Třeba včera otevřenou sázkou na racionalit­u a disciplino­vanost tuzemské populace. Tam, kde by ministr Vojtěch s úsměvem prosil, ministr Prymula vojácky hřímal, Jan Blatný řekne: „Proč bychom se měli nechat testovat antigenním testem? Proto, abychom udrželi otevřené obchody a restaurace, abychom udrželi společensk­ý život a obnovili zdravotní péči v plném rozsahu. Úplně jasná zpráva.“Uvidíme, zda tento apel na rozum zabere.

Epidemická situace je stále napjatá a mnozí experti s obavami hledí k příštím týdnům, kdy naplno vypukne nákupní horečka a kdy se projeví všechna rozvolnění, od studentů ve školách po otevřené hospody. Trend je stále příznivý a počet indikovaný­ch případů mezitýdenn­ě klesá, nicméně reprodukčn­í číslo v leckterých regionech osciluje kolem hodnoty jedna, a lze tedy důvodně předpoklád­at, že naše brzdění bude stále méně razantní a že se dříve či později dostaneme na hranu, ze které by se vir opět mohl odrazit k růstu.

Přitom vláda hodlá povolit lyžování v tuzemských areálech od 18. prosince. To už není odvážné, to je dost riskantní, jako bychom si nepamatova­li, jakými ohnisky covidu byla na začátku roku italská či rakouská zimní střediska. Jistě, vláda vymyslí mnohá omezení a opatření, přičemž provozovat­elé areálů slíbí cokoli. Avšak o dodržování si člověk nemusí dělat iluze.

Jistou cestou, jak udržet třetí stupeň PES, jsou testy. Kdyby se, až to bude možné, nechalo testovat co nejvíc z nás, zjistíme bezpříznak­ové nosiče viru v populaci. Zafunguje na ně Blatného motivace? Jistě se nechají testovat ti opatrnější, kteří se třeba chystají na setkání se svými blízkými v seniorním věku. Jenže pravý český pařez, který je štěstím bez sebe proto, že může do hospody a na lyže, otestování­m nic nezíská. Naopak riskuje, že mu bude obé odepřeno, bude-li test pozitivní. Zachováme se v příštích týdnech disciplino­vaně, anebo si to budeme chtít užít – jako Prymula s Kalouskem?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia