Lidové noviny

Sparta se musí vyvarovat chyb

- ANTONÍN VAVRDA

Přes čtyři roky, celkem jedenáct zápasů – tak dlouho čeká Sparta na triumf v derby nad odvěkým rivalem ze Slavie. Změnit to může v zítřejším šlágru na Letné. „To je šílená porce zápasů. Člověk už čeká na zlom, až se budeme moct zase posmívat my jim,“říká bývalý sparťanský kanonýr Horst Siegl (51), který má doma jedenáct mistrovský­ch titulů. „Nejde jen o výkony v derby, ale celkově o postavení klubů, práci. Ale musím uznat, že Slavia nyní hraje dobrý fotbal, má dobrý výběr hráčů, což se ve Spartě poslední roky nedaří. Nicméně věřím, že poslední měsíce ukazují snad konečně změnu k lepšímu.“

LN Kdo je na tom momentálně lépe? Sparta, nebo Slavia?

(úsměv) Těžká otázka. Sparta musí vyhrát, nebylo by dobré, aby jim po třetině sezony utekli na pět bodů. Slavia má postup v Evropské lize v kapse, může být ve větším klidu, uvolněná, zase poslední dva duely v Edenu skončily remízou, což je určitě povzbudivé.

LN Sparta má sice výhodu domácího prostředí, hrát se ale vůbec poprvé musí bez diváků.

No, to bude vlastně historická událost (pousměje se). Bouřlivá kulisa bude hodně scházet. V televizi sice budou mít lidé podzvuk, ale na stadionu ne. Pro hráče to bude zvláštní. V derby jste zvyklí na chorea, fanoušci se na zápas těší půl roku, máte pochody na stadion soupeře, což teď také padá. Na druhou stranu pořád je to derby, které chcete vyhrát, takže je vaše povinnost se na něj pořádně připravit. Myslím si, že hráči na to vše po pár minutách stejně zapomenou.

LN Také sparťané mohou prodat cenné pohárové zkušenosti. Kdo v tomto směru hraje prim?

Myslím, že mladší ze jmenovců Láďů Krejčí dává důležité branky, hraje dobře. Ale neukazoval bych na jednotlivc­e, Sparta se snaží hrát týmově, v tom musí pokračovat. A z toho vzejde nadstavba, pět branek Juliše ve dvojzápase s Celtikem nebo skvělé gólové přihrávky Dočkala v posledních duelech.

LN Ten lehce odpověděl na nedávnou kritiku, souhlasíte?

Kladl jsem si otázku, zda je ten post de facto na hrotu pro něj, zda má pro to předpoklad­y. Současný post mu podle mého sedí daleko více, protože má skvělou techniku, oko, přihrávku. Myslím, že sám ví, že v některých zápasech nebyl v top formě, ale od toho máte spoluhráče, aby vás případně podrželi.

LN A co absence Adama Hložka? Dá se říct, že se s ní tým už dokázal do jisté míry vypořádat?

Stoprocent­ně chybět bude. Osobně pro něj mám velkou slabost, vždy jsem říkal, že je to hrotový hráč, což se nakonec i potvrdilo, s Julišem si sedli, ladilo jim to, takže určitě chybět bude. Je otázkou, na jak dlouho bude mimo, protože Kozák je zraněný, Tetteha před sezonou pustili a najednou jste bez tří útočníků. Ale souhlasím s tím, že v posledních zápasech se s tím Sparta pasuje velice dobře, Juliše na hrotu výborně doplňoval Karlsson, ale na lavičce už případně není moc kam sáhnout.

LN Co derby rozhodne?

Může to být obrana a brankáři, protože směrem dopředu je to vyrovnané, ale Sparta více inkasuje, dělá vzadu více chyb. Takže pokud se jich Sparta vyvaruje, může být derby zajímavé. Osobně čekám vyrovnaný duel a vůbec bych se nedivil, kdyby to zase skončilo remízou.

 ??  ?? Nita – Plechatý, Čelůstka, Hancko – Vindheim, Krejčí II, Pavelka, Dočkal, Hanousek – Karlsson, Juliš
Nita – Plechatý, Čelůstka, Hancko – Vindheim, Krejčí II, Pavelka, Dočkal, Hanousek – Karlsson, Juliš
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia