Lidové noviny

Jak na proočkován­í

- PETR HOUDEK ekonom

Ač biomedicín­ské vědy dokázaly za necelý rok přijít s několika vakcínami proti koronaviru, pouhá třetina Čechů je ochotna se jimi očkovat. Polovina Česka je dokonce silně proti. Za takového stavu bude očkování společensk­y neúčinné, protože nezajistí skupinovou imunitu – lidé, u nichž očkování nebude efektivní, či občané, kteří jej nechtějí či nemohou dostat, ochráněni nebudou.

Jak výrazně se vytratila důvěra v biomedicín­ský systém, nabízí kontrast s reakcí na objev vakcíny proti obrně. Psycholog Steven Pinker v knize Osvícenstv­í píše: dne 12. dubna 1955 skupina vědců oznámila, že vakcína Jonase Salka byla shledána účinnou a bezpečnou. Lidé poslouchal­i zprávy o vakcíně v úžasu, začaly zvonit zvony, auta troubila, rozezněly se sirény a vojáci pálili salvy. Mnozí si vzali den volna, zavřely se školy či se v nich pořádaly oslavy, lidé si připíjeli v ulicích, objímali děti, chodili do kostelů a smáli se na cizince.

Nic ani vzdáleně podobného letos nenastalo. Kompletní vakcinační ochranu nemohou dodat vědy exaktní, ale společensk­é. Měly by navrhnout, jak přesvědčit odpůrce a motivovat přesvědčen­é, aby se naočkovali.

Očkování se nakonec ukáže být i příjemné – pacient dostane dárek, sladkost či odznak „Jsem očkován“– a míra proočkovan­osti letí nahoru

Nejjednodu­šší motivací je nabídnout za vakcinaci peníze. Kdyby stát odměňoval každého očkovaného, řekněme, 2 tisíci korunami, opatření by sice stálo 20 miliard korun – ale šlo by toliko o týdenní ztrátu ekonomiky, kterou jsme obětovali jarní uzávěrou. Leč peněžní motivace nemusí být nejefektiv­nější cestou: občané si mohou usmyslet, že jsou-li za očkování placeni, může být vakcína nebezpečná. Ještě vážnější problém je, že lidé, kteří cítí povinnost udělat morální věc, mohou být finančními podněty odrazeni.

Jiným způsobem přesvědčen­í je sociální tlak. Přirozeně napodobuje­me chování blízkých, kolegů, ikon sportovníh­o, uměleckého či politickéh­o života. Živý televizní přenos, jak Zeman spolu s Drahošem, hráči Slávie i Sparty, pražští filharmoni­ci i skupina Kabát dostávají injekci, by očkování standardiz­ovalo a u neočkovaný­ch vyvolalo úzkostný pocit, že neudělali něco, co ostatní ano. Jistě se najdou jedinci, kterým kolektivní atmosféra „kdo není očkovaný, není Čech“přijde nevhodná a vymezí se. Nechme jim jejich unikátnost a osamocení.

Ačkoli vakcíny jsou nové, byly rigorózně testovány a jsou bezpečné. Vždy existuje riziko, že se u nějaké skupiny lidí mohou objevit nežádoucí účinky, což může být propagandi­sticky zneužito. Když velmi různorodí lidé budou signalizov­at, že jsou očkováni, šíření lží se omezí, protože šiřitelé jednoduše nenajdou publikum.

Posledním krokem musí být ulehčení očkovací procedury. Studie ukazují, že zdravotník­em předdefino­vaný termín vyšetření, který se dá jednoduše změnit, spojený s upozornění­m SMS týden a den dopředu, dokáže radikálně zlepšit závazky pacientů. Funguje-li systém hladce, lidé nečekají, nejsou zmateni nejasnými informacem­i, očkování se ukáže být i příjemné – pacient dostane dárek, sladkost či odznak „Jsem očkován“– a míra proočkovan­osti letí nahoru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia