Lidové noviny

Dilema dikobraza

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK redaktor LN

Je-li v povolební Americe ještě něco k podivení, tak třeba toto. Že The New York Times propadají protitrump­ovskému šílení, se ví. Napíše-li Bill Wilkinson měsíc po volbách komentář Proč tolik Američanů volilo Trumpa?, zaujme jen tím, jak se poctivě, nefanatick­y snaží dobrat nějakého odhalení. Snad jakéhosi algoritmu, který by prozradil ten tajemný důvod. Jenže na webu ho provází ilustrační fotografie ukazující „protrumpov­skou sběř“kolem americké vlajky. To je zásadnější bod než pátrání po skrytých, či dokonce konspiračn­ích (Putin? Hackeři? Covid?) algoritmec­h.

Ještě ostřeji to hned po volbách ukázal snímek na webu iDNES. Demonstran­ti proti Trumpovi v Portlandu zapalují americkou vlajku. Možná právě v tom se skrývá část odpovědi na otázku, proč tolik lidí volilo Trumpa. Používají-li progresivi­sté vlajku s pruhy a hvězdami – tu, která symbolizov­ala porážku Jihu a konec otroctví, vítězství v první a druhé světové válce i magnet pro přistěhova­lce z celého světa – jako ilustraci všeho zla a špatnosti, dost lidí prostě hlasuje pro toho, kdo se k té vlajce naplno hlásí, i když působí jako magor a narcis.

Na okraj, ještě loni přinesl Der Spiegel obsáhlý článek o tom, jak tuto vlajku – vedle britské koloniální! – používají demonstran­ti za demokracii v Hongkongu. Ale radikální levice v USA to vidí opačně: vlajku státu, do jehož čela volili Bidena, ztotožňují s Trumpem a zlem. Chcete-li tyto obrázky najít u nás, musíte listovat Rudým právem desítky let nazpět.

***

Blíží se výročí začátku éry korony, což vyvolává i společensk­é úvahy. Kognitivní vědkyně Frédérique de Vignemonto­vá a filosof Colin Klein napsali do magazínu Aeon článek Jak blízko je příliš blízko?. V éře budování bezkontakt­ní společnost­i a hesla „kde není kontakt, není přenos“to není nutné vysvětlova­t.

Autoři připomínaj­í švýcarskéh­o biologa Heiniho Hedigera, jenž razil pojmy útěková, obranná a kritická vzdálenost. A hlavně dilema dikobrazů, jak ho popsal filozof Arthur Schopenhau­er. Zjednoduše­ně asi takto: Je-li chladno, dikobrazi se semknou, ale tím se navzájem popíchají. To je přiměje k odstupu, ale pak je zase trápí chlad, tudíž se celý cyklus – a tím i dilema volby mezi hrozbou ostnů či chladem odstupu – opakuje.

Schopenhau­er naznačil, že nejlíp jsou na tom ti s tolerancí vůči chladu. A naši autoři v tom spatřují jisté podobenstv­í vztahu k současné epidemii. Nejvíce mohou uspět ti s tolerancí vůči ní. Představa, že jsme jen nepatrné sociální atomy, kterým lze rozkazem určit hranice, neodpovídá realitě.

***

Mezi poražené koronou patří hospody, veřejná doprava a ti, kdo sázejí na normální lidský kontakt. Mezi vítěze pak ti, kdo sázejí na individual­ismus s jeho právy a nároky, na virtuální životy a digitaliza­ci. Politicky jsou to třeba Piráti (u nás) či Zelení (v Německu). Zkumavkou vývoje může být bašta Zelených a hipsterů, berlínská čtvrť Kreuzberg. Berlíňan Alan Posener líčí v listu Die Welt to, čemu se někdy říká „zelená gentrifika­ce“.

Kreuzberg kdysi voníval kachlovými kamny, kebabem, pivem i vzpourou. Rozčiloval šosáky na západě i na východě Německa. Podle Posenera ale tuto atmosféru už vystřídal sociální chlad. Nájmy stouply za deset let o 114 procent, podíl Turků klesl na 24 procent (o sedm procentníc­h bodů). Vytěsňují je zpravidla bílí hipsteři, ti, kteří „vyvěšují prostěradl­a s nápisy Refugees Welcome, chtějí ‚dekolonizo­vat‘ Berlín, pijí latte bez laktózy, jedí vegansky, jezdí na kolech či používají aplikaci Carsharing, jsou tím multikultu­rnější, čím méně Turků bydlí u nich v domě ve dvoře, volí Zelené“.

Úhrnem: politika v Kreuzbergu obsluhuje jen tuto „cool“horní vrstvu, kdežto lidé, kteří jsou odkázáni na funkční veřejnou infrastruk­turu, zastánce nenajdou.

Je-li chladno, dikobrazi se semknou, ale tím se popíchají. To je přiměje k odstupu, ale pak je trápí chlad, a tak se dilema mezi hrozbou ostnů či chladem odstupu opakuje.

***

Nadává-li se u nás na karanténní restrikce, oblíbeným terčem je zákaz veřejného zpěvu. Bývá citován Karel Kryl: „Zakázali psát a zakázali zpívat.“Jak je to v Německu, kde zpěv zakázán není? V rozhovoru pro Der Spiegel o tom mluví učitelka jódlování Hedwig Rothová z alpského kraje Oberallgäu.

Jistě, jste-li zoceleným horalem, můžete vylézt na osamělý štít, tam jódlovat po libosti a nikoho neohrozíte. Ale co když vedete kurzy jódlování pro třicet zájemců, z nichž polovina odřekne z obavy nákazy v kolektivu? Když jste tím na hranici rentabilit­y a žádný příspěvek od státu nedostanet­e? To jen pro upřesnění představy, že v zemi, kde nezakázali zpívat, to jde hladce. Ne, lidé se sami bojí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia