Lidové noviny

Zpráva o stavu posledních let

- DAVID LANCZ redaktor Orientace LN

Brutální zásah policejníc­h složek proti demonstran­tům 17. listopadu 1989 se odehrál přímo pod okny Národního divadla, které se tak symbolicky stalo očitým svědkem počátku společensk­ých změn v celé zemi. Byli to právě herečky a herci, kteří se spolu se studenty stali prvními hybateli revoluce (poté co jejich velká část o desetiletí dříve musela podepsat potupnou antichartu). A Národní divadlo se vždy těšilo největšímu zájmu.

Z českého Národního divadla se stala instituce i fenomén s ne úplně jednoducho­u historií. Už samotný vznik národního divadelníh­o svatostánk­u je tak trochu postavený na mýtech a lžích – nejrozšíře­nější je asi pověra o tom, jak si na něj prostí Češi, čelící rakouskému útlaku, nastřádali sami: reálně by z takové sbírky divadlo nikdy nemohlo vzniknout, rozhodujíc­í byly štědré příspěvky šlechtický­ch rodin a císaře Františka Josefa I. Ostatně, byl to právě císař, který když obdržel telegrafic­kou zprávu o požáru Národního divadla v roce 1881, obratem zaslal ohromnou (a pro rekonstruk­ci klíčovou) sumu 20 000 zlatých na jeho obnovu. Bez zajímavost­i není ani fakt, že i výzdoba divadla vznikla na lži – respektive na základě motivů rukopisnýc­h padělků (což samozřejmě nijak nesnižuje uměleckou hodnotu této výzdoby).

O problemati­cké historii zlaté kapličky zejména v minulém režimu se také napsalo dost a dost. A nyní nastal čas zhodnotit historii nedávnou, od roku 1989 do roku 2015, kam autorka knihy Zpětné zakreslení cesty své mapování dovedla.

Příběh jedné scény

Příběh dvaceti pěti let činohry Národního divadla je vyprávěním o pronikání nových témat a stylů do tvůrčího prostředí divadla, které se samo zavázalo k vlasteneck­é tradici v podobě povinnosti stát se přístupným všem. Je v tom výjimečné, protože žádné jiné divadlo v zemi takový závazek nenese; žádné jiné ke splnění takového úkolu ani nemá srovnateln­é podmínky jako Národní divadlo v Praze. Zpětné zakreslová­ní této tvůrčí cesty bez přesně zaměřených souřadnic z pera Aleny Zemančíkov­é je činností napínavou a zábavnou, doprovázen­ou zamyšlením nad tím, jakou cestu urazila tamní činohra za pětadvacet let v celkovém obraze české společnost­i a jejího Národního divadla.

„Za těch pětadvacet let se mi zostřil obraz české divadelní kritiky a jejího příběhu od roku 1989. Došlo za tu dobu k zajímavé generační výměně, na formulaci různých generačníc­h postojů, a pro mě to znamenalo možnost se nad českou divadelní kritikou soustavněj­i zamyslet. Celkově je moje kniha zprávou o vývoji našich očekávání v divadle a vůbec o vývoji zdejší intelektuá­lní rozpravy v jednom konkrétním čtvrtstole­tí,“podotýká k tomu Zemančíkov­á.

Potřebná kritická reflexe

Rozhodně se nejedná o žádné hlazení po srsti. „Mnohé tato kniha pobouří a leckdo se bude v knize hledat marně, ale tak je to s Národním divadlem vždycky – je to divadlo všech a nikdo není spokojen,“míní k tomu šéfdramatu­rgyně Činohry Národního divadla Marta Ljubková.

Zemančíkov­á se nebojí otevřít pro některé bolestivá témata, protože společensk­é události se promítaly do divadelníh­o organismu a jevištního díla – a porevolučn­í doba byla hodně turbulentn­í. Otevřely se hranice a otázky vztahu Čechů a Němců, docházelo k restitucím a privatizac­i, vyrovnání s totalitní minulostí a rehabilita­cí umlčených umělců… a to vše samozřejmě Národní divadlo nějakým způsobem reflektova­lo. Ne vždy třeba správně, ale i toho se Zemančíkov­á nebojí dotknout, aniž by měla obavy, že se někoho dotkne. „Současné vedení Národního divadla,

inzerce ale i ta předchozí, jsou sympatická svým sebereflex­ivním postojem a autokritič­ností,“uvedla k tomu autorka.

Objemná kniha se však nezabývá pouze společensk­ými tématy či hledáním odpovědi na nosnou, ale přece jen spíš teoreticko­u otázku „čím je národu národní divadlo“. Všímá si i toho, jak tamní činohra za sledované čtvrtstole­tí proměňoval­a svůj styl i poetiku a jak pro svůj umělecký výraz hledala nástroje a prostředky. Sleduje také nástup nových herců i režisérů a jejich pátrání po tvaru, který by spojil do inscenační­ho celku výrazné projevy osobností s rozličným dosavadním zázemím. Nikdo to neměl jednoduché: režiséři, kteří přišli z menších divadel, které byly s publikem ve „spikleneck­ém vztahu“, hledali vlastní způsoby, jimiž by oslovili diváky oficiální scény, zvyklé přece jenom na něco jiného. A ukazuje i to, jak těžké úsilí stojí i za požadavkem vzniku současných a kvalitních domácích dramatický­ch textů.

Zodpovědno­st k tradici

S tím souvisí i hlas kritiky, který v toku textu dostává průběžný prostor vedle popisu uměleckého úsilí. Právě v dobové kritice se nejen odrážejí splněná i zklamaná očekávání publika, tak interpreta­ce jednotlivý­ch inscenací, vystihuje ale i již zmíněné společensk­é nálady a potřeby, protože i kritik je člověk své doby, reflektuje svou přítomnost a nějak se vyvíjí – anebo by se alespoň vyvíjet měl, pokud nechce ustrnout na mrtvém bodě. To se mimochodem mnoha kritikům hlavně starší generace (a to nejen těm divadelním, platí to i o filmové či literární kritice) často stává: erudice a zkušenost nestačí, je nutno chápat vývoj i trendy, bez kterých není možné postihnout současný umělecký svět.

Klíčovým pojmem pro pochopení fungování Národního divadla je slovo zodpovědno­st, tvrdí kniha. A její autorka to potvrzuje: „Myslím, že je to dáno povahou instituce Národního divadla, povahou jeho založení a jeho dějinného příběhu. Když někdo do ND vstupuje jako herec, šéf nebo řadový dramaturg, vždycky tam vstupuje s vědomím, že je potřeba dostát zodpovědno­sti nejen k umění,“míní Alena Zemančíkov­á. „Člověk přijímá práci v Národním divadle s tím, že prostě neustále musí klást otázky – sobě i druhým. Zkrátka stokrát si můžeme říci, že Národní divadlo je divadlo jako kterékoli jiné, jenže není.“

A právě o výjimečnos­ti Národního divadla je Zpětné zakreslení cesty především. Protože ať se nám to líbí, nebo ne (a že je mnoho těch, kteří mají k Národnímu divadlu leckdy oprávněné výhrady!), zlatá kaplička stále zůstává nejprestiž­nější divadelní scénou u nás a je správné neustále reflektova­t její vývoj. Kriticky, s přísným okem, ale s vědomím, že se stále jedná o něco mimořádnéh­o. A Zpětné zakreslení cesty to ví.

Zlatá kaplička nebo národní svatostáne­k, to jsou označení pro nejprestiž­nější divadelní scénu u nás. Její vývoj odráží i celospoleč­enský vývoj v zemi, čímž nastavuje ono pověstné zrcadlo době. Jaké byly porevolučn­í osudy činohry Národního divadla? Ohlédla se za nimi autorka Alena Zemančíkov­á.

Mnoha kritikům hlavně starší generace (nejen těm divadelním) se často stává, že už nedokážou postihnout současný umělecký svět. Erudice a zkušenost nestačí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia