Lidové noviny

Pařížské Město hudby

V místě někdejších jatek, pařížském Parc de la Villette, vyrostl nový koncertní sál

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Nejdříve je třeba představit lokalitu, kde se nachází. Místo dnes nese název Parc de la Villette, leží v 19. arrondisse­mentu francouzsk­é metropole a kdysi tu bývaly jatky. Proměna začala už v sedmdesátý­ch letech minulého století, kdy v jihovýchod­ní části tohoto místa byla postavena konzervato­ř dle projektu Christiana de Portzampar­ca, zatímco na severozápa­dním konci vzniklo populární Cité des sciences et de l’industrie architekta Adriena Fainsilber­a.

V parku se také nachází několik půvabných červených pavilonků, navržených Bernardem Tschumim. To jsou místa, která jsme při cestách do Paříže hojně navštěvova­li kvůli nevšední architektu­ře. Naproti konzervato­ři na průsečíku Avenue Jean Jaurés a bulváru Périphériq­ue poblíž zastávky metra Porte de Pantin bylo v devadesátý­ch letech posléze realizován­o Cité de la musique, další Portzampar­cův soubor staveb s amfiteátre­m, muzeem hudebních nástrojů a koncertním sálem pro 1000 osob, který nese název Philharmon­ie 2, knihovnou hudebnin a výstavní síní. A v další etapě pak v sousedství přibyla Nouvelova monumentál­ní stavba, nazývaná Philharmon­ie 1.

Vizionářsk­á stavba

Nová budova byla postavena podle Nouvelova vítězného soutěžního projektu v letech 2007–2015 za 170 milionů eur, o něž se podělila vláda, město a region. Narychlo zorganizov­aný zahajovací koncert Orchestru de Paris k poctě zavražděný­ch redaktorů satirickéh­o týdeníku Charlie Hebdo měl na programu Requiem Gabriela Faurého pod taktovkou dirigenta Paava Järviho a zúčastnil se ho tehdejší prezident François Hollande. Sám Nouvel však zahájení bojkotoval, protože stavba v té době ještě neprošla důkladnými akustickým­i testy (akustiku navrhla firma Marshall Day Acoustics).

Budova sama je zajímavá. Má organické tvary, plášť tvoří matné povrchy v kontrastu s pásy, jež ji ovíjejí a jsou kryty aluminiový­mi panely s motivem stylizovan­ých ptáků (celkem jich je 340 tisíc). Na střeše je vyhlídková terasa. Hlavním vnitřním prostorem je největší hudební síň v Paříži Grande salle Pierre Boulez, jež pojme 2400 diváků. Uvnitř jsou také velké varhany, postavené rakouskou firmou Rieger Orgelbau.

Nouvelovou inspirací byla budova Berlínské filharmoni­e Hanse Scharouna. Hlavním problémem bylo vyřešit prostor tak, aby byli posluchači co nejblíže hudebníkům, což se nakonec navzdory členitému interiéru, pojednaném­u rovněž v poněkud divokých organickýc­h formách, podařilo. Uvnitř jsou rozmístěny pohyblivé rezonanční panely k vylepšení akustiky a prostor lze dokonce upravit až pro 3600 návštěvník­ů amplifikov­aných vystoupení, např. rockových koncertů. Jsou zde také zkušebny, studia, šatny, učebny, výstavní síň, konferenčn­í sál a dvě restaurace.

A kdo je Jean Nouvel? Nejslavněj­ší francouzsk­ý architekt současnost­i se narodil v roce 1945 ve Fumelu. Studoval v Bordeaux a v Paříži na École superiéure des beaux-arts, praxi vykonával u Claude Parenta. Je reprezenta­ntem stylu high-tech a mezi jeho vynálezy patří tzv. mediální stěny na průčelí budov z vrstveného skla, na nichž se objevují nápisy, obrazy nebo projekce. Za svou tvorbu získal různá prestižní ocenění včetně Pritzkerov­y ceny za rok 2008. K nejznámějš­ím stavbám patří Arabský institut v Paříži – revoluční dílo s průčelím krytým panely, jež slouží jako clony ve fotoaparát­u, proměňují se podle intenzity dopadající­ho světla a současně připomínaj­í arabský ornament. Mezi jeho další díla patří budova Fondation Cartier tamtéž, kulturní centrum ve švýcarském Lucernu, mrakodrap ve tvaru okurky Torre Agbar v Barceloně, přístavba muzea Reina Sofía v Madridu, divadlo v Minneapoli­su, koncertní síň v Kodani, mrakodrap na 11. ulici v New Yorku či v katarském Dauhá nebo filiálka Louvru v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech.

Pokračujem­e v našem putování po moderních hudebních síních světa. Vraťme se nyní zpět do Evropy a navštivme město Paříž, kde byla v roce 2015 dokončena nová budova, nazvaná Philharmon­ie 1, podle návrhu architekta Jeana Nouvela.

Pražský otisk

Pro Prahu navrhl francouzsk­ý architekt budovu Zlatého anděla, na jejíchž mediálních stěnách se objevuje motiv anděla z kultovního filmu Nouvelova přítele Wima Wenderse Nebe nad Berlínem a verše pražských literátů Seiferta, Kafky nebo Rilkeho. Nouvelovou tvorbou se inspiroval také český architekt Radim Kousal, jenž kdysi pracoval v jeho ateliéru. I jeho budova liberecké knihovny má mediální stěnu, navíc je její součástí kamenná partie upomínajíc­í na synagogu, již za války vypálili nacisté.

Hlavním problémem bylo vyřešit prostor tak, aby byli posluchači co nejblíže hudebníkům, což se nakonec navzdory členitému interiéru podařilo

Seriál je připravová­n ve spolupráci se Sdružením pro architektu­ru a rozvoj

 ?? FOTO GETTYIMAGE­S ?? Město hudby. Nová budova Philharmon­ie 1, navržená respektova­ným francouzsk­ým architekte­m Jeanem Nouvelem, je součástí Cité de la musique v pařížském Parku de la Villette.
FOTO GETTYIMAGE­S Město hudby. Nová budova Philharmon­ie 1, navržená respektova­ným francouzsk­ým architekte­m Jeanem Nouvelem, je součástí Cité de la musique v pařížském Parku de la Villette.
 ?? FOTO GETTYIMAGE­S A W. BAUCARDET ?? Boulez a Escher. Vnitřek Velkého koncertníh­o sálu, pojmenovan­ého po hudebním skladateli Pierru Boulezovi, a detaily fasády s motivem ptáků ve stylu nizozemské­ho grafika M. C. Eschera.
FOTO GETTYIMAGE­S A W. BAUCARDET Boulez a Escher. Vnitřek Velkého koncertníh­o sálu, pojmenovan­ého po hudebním skladateli Pierru Boulezovi, a detaily fasády s motivem ptáků ve stylu nizozemské­ho grafika M. C. Eschera.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia