Lidové noviny

Král dvanáctist­runky

-

Na začátku 90. let pak kapelník Jiří Tichota přizval Karla Zicha zpět – a on přijal, neboť pop zpěváci jeho typu v tomto krátkém období neměli zrovna na růžích ustláno. Udělal dobře, neboť jeho podíl na tehdy nových albech kapely i na koncertech byl velmi podstatný a také jeho osobní kariéra se znovu nastartova­la. Bohužel byla ukončena nešťastným úmrtím v roce 2004 při potápění na Korsice, bylo mu pouhých 55 let.

Na Zichovo členství ve Spirituál kvintetu vzpomínají v knize kapelník Jiří Tichota a další veterán souboru Dušan Vančura (který se bohužel vydání knihy nedožil, zemřel letos na jaře). O dalších peripetiíc­h Zichovy kariéry hovoří hudební kritik Jiří Černý, textař František Novotný, hudebník Jiří Hlaváč, zpěvačka Lenka Filipová a kapelník Zichovy doprovodné popové kapely Flop Michal Pavlík. Rodinnou linii Zichova životního příběhu sleduje vyprávění obou manželek Nataši a Jany, dětí Adély a Karla, švagrové Dagmar, synovce Otakara a sestry Marie Bořek-Dohalské. Kratšími vzpomínkam­i přispělo více než dvacet osobností z kulturní scény, mimo jiné Ivan Hlas, Petr Janda, Marta Kubišová, Vladimír Merta, Jiří Pavlica, Michal Prokop, Jan Spálený nebo Jiří Suchý. K pozitivům knihy patří i bohatá obrazová příloha.

Punc mimořádnos­ti knize dodává přiložené CD, na které se podařilo dohledat devatenáct v drtivé většině dosud nevydaných nahrávek, které rozšiřují naše povědomí zejména o koncertníc­h schopnoste­ch Karla Zicha a o jeho možném směřování, bohužel předčasně přetrženém.

Michal Bystrov, Marta Bystrovová, Zdeněk Hazdra: Dvanáct Strun Karla Zicha, vyd. Galén 2020, 174 stran

 ?? FOTO ARCHIV KARLA ZICHA A NAKLADATEL­STVÍ GALÉN ?? Český Elvis. Pro kariéru Karla Zicha bylo důležité, že její slavná popová část byla zarámovaná členstvím ve folkové skupině Spirituál kvintet.
FOTO ARCHIV KARLA ZICHA A NAKLADATEL­STVÍ GALÉN Český Elvis. Pro kariéru Karla Zicha bylo důležité, že její slavná popová část byla zarámovaná členstvím ve folkové skupině Spirituál kvintet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia