Lidové noviny

Bradáčová zatkla prominentn­ího soudce

- MARTIN SHABU

„Doktor Sovák je jeden z nejlepších soudců, nějaké miliony, to je nesmysl,“reagoval před pěti lety mluvčí Vrchního soudu v Praze na dotazy LN, jestli je možné, že Zdeněk Sovák kupčí s verdikty v milionovýc­h částkách. Jenže od soboty policie stíhá právě Zdeňka Sováka v souvislost­i s korupcí. Nynější šéf Vrchního soudu v rozhovoru pro LN připustil, že jde o vážnou situaci.

„Kolika případů se to týká, nevím, ale rozhodně jsme v rámci součinnost­i poskytli informace k více řízením,“uvedl Luboš Dörfl, předseda Vrchního soudu v Praze. Sobotní prohlídky kanceláří soudu se osobně účastnil, a jak přiznal v rozhovoru s LN, „bylo to pokořující“.

Policie v případu viní pět osob. Kromě Sováka jde o známého advokáta Jiřího Teryngela. Zbytek pětice tvoří zprostředk­ovatelé údajných úplatků, které měly podle obvinění plynout až k samotnému soudci za požadovano­u „intervenci“. Skupinu policie stíhá za přijímání úplatku, podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Podle informací LN policisté budou žádat o vazbu. „Stále probíhají úkony trestního řízení,“řekla

LN Lenka Bradáčová, šéfka vrchních žalobců v Praze, kteří případ dozorují.

Důležitá byla role zprostředk­ovatele M. B. (LN jeho plnou identitu znají – pozn. red.), který se se Sovákem znal. „Snažil se domluvit ovlivnění v případech souvisejíc­ích s Metrostave­m. Tam chtěl B. desítky milionů,“uvedl důvěryhodn­ý zdroj LN blízký vyšetřován­í. Policisté údajně pracují i s podezřením, zda část peněz nemohla skončit také u soudce Sováka.

Stavební společnost Metrostav figuruje mimo jiné v kauze okolo exhejtmana Davida Ratha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia