Lidové noviny

Bradáčová zatkla soudce

Jiří Teryngel Zdeněk Sovák

-

Pražský právník dostal v roce 2016 podmíněný trest za podíl na krácení daně. Dle obžaloby skupina, jejíž součástí byl i Teryngel, nezanesla do daňového přiznání příjmy z obchodů s cigaretami. Obžaloba tvrdila, že při jednom z obchodů v hodnotě tři čtvrtě miliardy korun ošidili stát na DPH o 118 milionů korun.

Ačkoli byl Teryngel pravomocně odsouzen, zůstal dál zapsán v České advokátní komoře.

V minulosti obhajoval řadu známých kauz. Zastupoval exšéfa kladenské „Poldovky“Vladimíra Stehlíka, pohlaváry vytunelova­né IPB banky Jiřího Tesaře a Libora Procházku či kontroverz­ního podnikatel­e Tomáše Pitra.

Na webu advokátní kanceláře Teryngel a partneři se píše, že je absolvente­m pražských práv; před rokem 1989 pracoval jako prokurátor; v roce 1991 se stal advokátem a „dlouhá léta působil jako člen Legislativ­ní rady vlády a později také jako předseda komise pro trestní právo“.

Skupina obviněných okolo soudce Zdeňka Sováka z Vrchního soudu v Praze se dle policie zajímala o kauzy obří stavební firmy Metrostav. Krajský soud v Hradci Králové letos v srpnu zakázal Metrostavu kvůli případu machinací při modernizac­i Hotelu Bohemia Chrudim na šest let stavební činnost souvisejíc­í s dotacemi a veřejnou podporou. Firma se ihned odvolala. Avšak podobnému problému čelí i v kauze bývalého středočesk­ého hejtmana Davida Ratha, v níž jde o údajně předražené rekonstruk­ce nemocnic.

Důležité je dodat, že o odvoláních u verdiktů krajských soudů rozhoduje právě Vrchní soud v Praze. Obviněný soudce Sovák působil na jeho trestním úseku. „Očekával, že bude členem senátu, který bude případ Metrostavu řešit,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj seznámený s detaily kauzy.

Jak uvedla ČT, policie využila při sledování skupiny i předstíran­ý převod. Předem označené bankovky na úplatky měly údajně skončit i u soudce Sováka. „Našly se u něj peníze. Měl je doma,“dodal zdroj LN. Kromě prohlídky kanceláří v budově Vrchního soudu v Praze detektivov­é prohledali i soudcův byt na pražské Letné.

Miliony na „vrchňáku“

Z rozvrhu práce, který určuje, kdo se u soudu zabývá jakými trestními kauzami, vyplývá, že Sovák měl širokou působnost. Rozhodoval v případech, které se týkaly terorismu, vlastizrad­y, služby v cizí armádě, ale i ohrožení utajované informace. Zasedal rovněž v senátech, které rozhodoval­y o kauzách týkajících se hospodářsk­é kriminalit­y včetně podvodů a insolvencí či pletich při veřejné zakázce.

Už v minulosti se o soudce Sováka zajímala trestní justice – jednou kvůli podezření z plagiátors­tví, podruhé kvůli autonehodě. Pokaždé však z případu vyvázl a dál soudil.

Jeho jméno se objevilo i v kauze úplatného soudce Ondřeje Havlína. V jeho odsuzující­m verdiktu z roku 2015 se mimo jiné píše: „Že nemá na mysli legální zdroje, je patrno z toho, že obratem poukázal na svědka S., který měl dle Havlína na vrchním soudu vydělat miliony bokem.“Tím svědkem měl být právě Sovák.

S kauzou obviněného Sováka se chce podrobně seznámit ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO). „Budu postupovat stejně jako u jiných obviněných soudců. Zatím mám zprávy jen z médií. Validní informace si ministerst­vo spravedlno­sti vyžádá,“napsala včera LN Benešová.

Nehledě na aktuální trestní stíhání však Sovák v justici beztak v prosinci skončí – dovršil 70 let věku, za zákona tak jeho soudcovská funkce zaniká. LN to potvrdil předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl.

Sovák v minulosti roky působil i jako soudce Nejvyššího soudu.

Byl spoluautor­em několika odborných publikací. Zkoušel i na pražských právech.

Ani Jiří Teryngel, další z pětice obviněných, není pro trestní justici neznámou osobou. V minulosti čelil stíhání v souvislost­i s daňovými podvody, což mu vyneslo podmíněný trest. Jaká byla jeho role v Sovákově kauze, však zatím není jasné. „Bez komentáře,“odepsal advokát Radiožurná­lu, který o obvinění Sováka informoval jako první. Jeden z Teryngelov­ých obhájců nicméně LN napsal, že nemá povědomí o tom, že by měl cokoli společného s „linkou“Metrostav.

Během zhruba tří let jde o druhý případ obviněného soudce Vrchního soudu v Praze. V roce 2018 si detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu přišli pro soudce Ivana Elischera. Dle obžaloby stíhaným sliboval, že za úplatek zmírní výši trestu. V jedné kauze měl tresty naopak zvýšit, neboť obžalovaní zaplatit odmítli.

Policie jej v minulosti obvinila z opisování odborných textů.

S poškozeným­i se však soudce dohodl na mimosoudní­m vyrovnání, a trestní stíhání za porušování autorských práv a za podvod tak bylo zastaveno. Ustál i kárnou žalobu. Nejvyšší soud v roce 2008 zamítl odvolání ministra spravedlno­sti, a definitivn­ě tak řízení ukončil.

V letech 1995 až 2005 byl soudcem Nejvyššího soudu. Působil i jako předseda senátu. Následně zamířil na Vrchní soud v Praze. V justici začal v roce 1976 u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Na podzim 2003 Sovák havaroval s více než dvěma promile v krvi. Vyvázl s pokutou 1500 korun. Dle médií mu se zahlazením nehody pomáhal Vladislav Větrovec, který se dle policie podílel na zmanipulov­aných konkurzech kolem ústeckého soudce Jiřího Berky.

K 31. prosinci 2020 Sovák skončí jako soudce, protože dovršil věk 70 let.

 ?? FOTO ČTK ?? Soudce Zdeňka Sováka policie obvinila za přijímání úplatku, podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Na snímku z roku 2008, kdy čelil stíhání pro podezření z porušování autorského práva a podvodu.
FOTO ČTK Soudce Zdeňka Sováka policie obvinila za přijímání úplatku, podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Na snímku z roku 2008, kdy čelil stíhání pro podezření z porušování autorského práva a podvodu.
 ?? FOTO ČTK ?? Pražský právník Jiří Teryngel je jedním z pětice obviněných z korupce. Na snímku z února 2018 je Teryngel po boku soudkyně Heleny Králové, kterou zastupoval u Nejvyššího správního soudu v případech dvou kárných žalob.
FOTO ČTK Pražský právník Jiří Teryngel je jedním z pětice obviněných z korupce. Na snímku z února 2018 je Teryngel po boku soudkyně Heleny Králové, kterou zastupoval u Nejvyššího správního soudu v případech dvou kárných žalob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia