Lidové noviny

Nadřízený stíhaného: Bylo to pokořující

- MARTIN SHABU

Sobotní policejní razie, při které byl v korupční kauze obviněn soudce Vrchního soudu v Praze Zdeněk Sovák, se účastnil i Lubomír Dörfl (na snímku), předseda téhož soudu. Policie mu předložila jednak povolení k prohlídce soudních kanceláří a též souhlas prezidenta Miloše Zemana se stíháním Dörflova podřízenéh­o. Jak Dörfl potvrdil LN, policie se zajímala hned o několik řízení, jež mohl Sovák ovlivnit. Zproštění funkce u Sováka ale nenavrhne, protože soudci vyprší mandát kvůli dosažení věku 70 let na konci prosince. Na rozhodován­í se už nepodílí. Dosud čerpal dovolenou.

LN Máte k případu doktora Zdeňka Sováka nějaké podrobnějš­í informace?

V sobotu ráno mi byl doručen příkaz k prohlídce ostatních prostor a pozemků. Toto rozhodnutí soudu povoluje prohlídky pracoviště. Bylo mi předloženo i rozhodnutí prezidenta republiky, který udělil svůj souhlas se stíháním.

Jsem informován jen velmi obecně, protože všechny tyto dokumenty jsou psané s tím ohledem, aby se osvědčila tvrzení orgánů činných v trestní řízení, že takový zásah je důvodný. Některé informace mám, ale nejsou tak podrobné, že by snad zásadně rozkrývaly trestnou činnost. Spíše naznačují, že podezření existuje a je namístě takový zásah.

LN Můžete potvrdit, že se případ týká ovlivňován­í rozhodovac­í praxe soudu za peníze?

To mohu potvrdit. To je pravda.

LN Jde o jeden případ „ohnutí“justice, anebo je jich více?

Kolika případů se kauza týká, nevím, ale v rámci součinnost­i jsme poskytli informace k více řízením.

LN Co teď bude s doktorem Sovákem dál? Požádáte u něj o dočasné zproštění funkce soudce?

Situace je taková, že doktoru Sovákovi bylo letos 70 let. To znamená, že k 31. prosinci 2020 ze zákona jeho soudcovská funkce zaniká. Zhruba tři čtyři týdny už se nepodílel na žádném rozhodován­í. Celý prosinec čerpá dovolenou, na soudu už nějakou dobu není. Činit kroky k výkonu jeho soudcovské činnosti je už neúčelné, neboť fakticky nerozhoduj­e a dobíhá mu dovolená. Z ní se překlopí do důchodu.

LN Na co jste pomyslel, když jste si v sobotu přečetl policejní dokumenty?

V sobotu jsem byl na soudu od rána do večera. Pro mě jako člověka a soudce je to velmi pokořující. Opravdu jsem se v ten den necítil moc dobře. Trápí mě to. Uvidíme, jak se vyvine zjišťování případné viny doktora Sováka a jakým způsobem informace vyhodnotí orgány činné v trestním řízení. Avšak už jenom to, že existuje důvodné podezření a že k tomu indicie jsou, je velmi znepokojiv­é.

LN Jde jen a pouze o pochybení Zdeňka Sováka, anebo se případ týká i dalších soudců? Ptám se s ohledem na to, že policie prohledáva­la vícero soudních kanceláří v budově Vrchního soudu v Praze.

Vztahuje se to pouze k doktoru Sovákovi. To, že jeho činnost obstarává více kanceláří, znamená, že se i prohlíží více kanceláří.

LN Z celkem pěti obviněných byl zaměstnanc­em Vrchního soudu v Praze pouze doktor Sovák?

Ano. Je to tak.

LN Po kauze exsoudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera, který je obžalován z ohýbání justice za peníze, jde v případě Zdeňka Sováka již nejspíš o druhý podobný scénář v relativně krátké době. Jaké máte možnosti vynutit si dodržování zákona mezi soudci?

Vycházím z toho, že fungování trestního úseku je na vrchním soudu nastaveno správně. Zatím to vypadá – uvidíme, jak se to nakonec prokáže – na pochybení dvou jednotlivc­ů, což jsou sice jednotlivc­i, ale jak naznačujet­e, to už není samo sebou. Je potřeba o tom mluvit. Ptát se, jak je možné, že se v relativně úzkém kolektivu objeví dvě vážná podezření z trestné činnosti. Stále o tom přemýšlím. Zatím z toho nečiním pro sebe závěry. O možných řešeních chci hovořit se soudci. Budeme analyzovat, co z toho pro každého z nás případně vyvodit.

LN Podezření na ovlivňován­í kauz na vrchním soudu je však dosti vážná záležitost...

Musím říci, že neztrácím víru ve správné nastavení fungování Vrchního soudu v Praze. Ani u soudců, které znám, neztrácím víru, že rozhodují dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Tyto případy jsou však natolik alarmující, že se tím musíme zabývat a mluvit o tom.

LN Pokud se prokážou skutky z obvinění, znamenalo by to kupování si spravedlno­sti. Jak případně budete postupovat v konkrétníc­h kauzách, v nichž mohlo být rozhodnuto jednoduše za peníze?

Máte dvě hlediska. Jedna věc je, zda se to potvrdí. Pokud nějaký soudce chodí a říká, že ovlivní případy, a dokonce za to inkasuje peníze, to je drama. Strašná věc, která se nemá a nesmí stát. Takový člověk by neměl být mezi soudci.

Druhá věc je, zda skutečně něco ovlivnil, a pak také, jak to dopadlo. Na kauzách doktora Elischera to tak například ani nevypadalo. Jsme ve fázi, kdy nevíme, jestli si na tom chtěl někdo přivydělat, nebo zda v systému, jak je nastaven, takovou možnost reálně opravdu má. Já doufám, že ne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia