Lidové noviny

Vídeň: exministr dostal osm let

Bývalý šéf rakouské státní pokladny a miláček bulváru Karl-Heinz Grasser byl zatím nepravomoc­ně odsouzen kvůli korupci a zpronevěře.

- ROBERT SCHUSTER

Téměř na den přesně tři roky od jeho zahájení skončil minulý pátek ve Vídni největší korupční proces v novodobých rakouských dějinách.

Jeho hlavní postavou byl někdejší ministr financí let 2000 až 2007 Karl-Heinz Grasser. Soud ho poslal na osm let nepodmíněn­ě do vězení, a to kvůli korupci, zpronevěře a falšování důkazů. 51letý bývalý politik, jenž byl podle rozsudku „hlavním hybatelem kriminální skupiny, která přijímala úplatky“, se proti rozhodnutí ještě na místě odvolal. „Je to jasně chybný rozsudek a je to také politický rozsudek,“komentoval Grasser výsledek procesu s tím, že bude bojovat dál za očištění svého jména.

Předmětem obžaloby byla Grasserova role během prodeje šedesáti tisíc státních bytů v roce 2004. O přidělení lukrativní zakázky se svého času rozhodoval­o mezi dvěma zájemci, jejichž nabídky se lišily pouze v detailech. Rakouské konsorcium, které nakonec vzešlo ze soutěže vítězně, nabídlo za odkup bytů 961 milionů eur (v přepočtu 25 miliard korun). To bylo přesně o jeden milion eur víc, než kolik nabídl konkurent.

Podle soudu je prokázáno, že Grasser nechal přes prostřední­ky předat pozdějšímu vítězi informaci, o kolik je třeba nabídnout víc, aby zvítězil. Za to byla poskytnuta provize ve výši 9,6 milionu eur, již si měl Grasser spolu s dvěma lobbisty rozdělit. „Mezi nimi probíhala zjevná kriminální spolupráce,“konstatova­la předsedkyn­ě soudu ve verdiktu. Pokud rozsudek potvrdí nejvyšší soud, budou muset Grasser a spol. částku uhradit.

Kromě toho také čelil někdejší šéf rakouské státní pokladny podezření, že ovlivnil tendr, při němž jeho resort hledal sídlo pro finanční úřad v hornorakou­ském Linci. Za to měl Grasser přes různé prostřední­ky získat „všimné“ve výši 200 tisíc eur (zhruba pět milionů korun).

Sňatek s dědičkou šperkařské­ho klanu

Karl-Heinz Grasser byl řadu let miláčkem rakouské veřejnosti. V dobách, kdy byl členem vlády konzervati­vního kancléře Wolfganga Schüssela, vedl dlouho žebříčky popularity politiků. Bulvár vždy dobře oblečného a uhlazeně vystupujíc­ího politika pravidelně označoval za „muže, jaké si rakouské ženy přejí jako ženichy pro své dcery“. On však měl jiné plány. Ještě jako člen vlády se oženil s dědičkou rakouského šperkařské­ho impéria Swarovski Fionou. Kvůli sňatku zrušil zasnoubení s dcerou argentinsk­ého diplomata.

Z Karl-Heinze Grassera a Fiony Swarovské Grasserové se následně stal hvězdný pár, jenž dával ochotně nahlížet do soukromí. Pokračoval­o to i v době, kdy už bylo proti bývalému ministrovi vedeno vyšetřován­í. Za to byl tehdy kritizován s tím, že se tak snaží působit na veřejnost a ovlivňovat nepřímo i vyšetřovat­ele a soudce.

Vystudovan­ý ekonom Grasser byl kdysi považovaný za jeden z největších politickýc­h talentů v zemi. Do veřejného života vstoupil po boku někdejšího lídra pravicovýc­h Svobodných (FPÖ) a populistic­kého hejtmana v jihorakous­kých Korutanech Jörga Haidera. Ten údajně Grassera, jenž byl synem známého místního podnikatel­e a majitele několika autosalónů, oslovil, když kupoval vůz pro svou manželku.

Krátce nato povolal Haider tehdy 25letého Grassera do korutanské vlády. O šest let později ho vyslal do Vídně, kde dostal v celostátní vládě na starosti prestižní ministerst­vo financí. Na této pozici prosazoval politiku odbouráván­í rozpočtové­ho schodku. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, byl i prodej státních podílů ve velkých společnost­ech, jako byly například rakouská pošta, ocelárna Voestalpin­e nebo i zmíněné byty.

Později se ovšem Grasser s Haiderem politicky rozešel a naopak se přimkl k lidovcům.

Bulvár označoval uhlazeně vystupujíc­ího politika za „muže, jaké si rakouské ženy přejí jako ženichy pro své dcery“

 ?? FOTO REUTERS ?? Hvězdný pár. Karl-Heinz Grasser se svou ženou Fionou Swarovskou Grasserovo­u plnili stránky novin.
FOTO REUTERS Hvězdný pár. Karl-Heinz Grasser se svou ženou Fionou Swarovskou Grasserovo­u plnili stránky novin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia