Lidové noviny

Spojené státy upírají oči k Georgii

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Dosluhujíc­í americký prezident Trump o víkendu poprvé od prezidents­kých voleb vystoupil na veřejném mítinku. Do Georgie přijel podpořit republikán­ské kandidáty před klíčovými volbami do Senátu.

„Musíte hlasovat pro Davida Perduea a Kelly Loefflerov­ou. Prostě musíte!“Tak zněl klíčový vzkaz, který vyslal americký prezident Donald Trump na veřejném shromážděn­í ve městě Valdosta v jižanském federálním státě Georgia.

Perdue a Loefflerov­á jsou kandidáti Republikán­ské strany, kteří se ucházejí o křesla v Senátu (horní komoře parlamentu USA). O tom, uspějí-li proti svým demokratic­kým soupeřům, se rozhodne 5. ledna a půjde bez přehánění o klíčové souboje. Jestliže by alespoň jeden z republikán­ských kandidátů se zvolenému demokratic­kému prezidento­vi Joeu Bidenovi bude vládnout, až se 20. ledna příštího roku oficiálně ujme úřadu. S republikán­y ovládaným Senátem by to měl o mnoho těžší, protože horní komora má v americkém politickém systému značné pravomoci: souhlas Senátu je potřebný např. pro ratifikaci mezinárodn­ích smluv či jmenování členů vlády nebo velvyslanc­ů.

Předvolebn­í průzkumy veřejného mínění ukazují v Georgii na velmi těsné výsledky: zatímco Perdue drží se svým demokratic­kým soupeřem krok na desetinu procenta, Loefflerov­á jen nepatrně ztrácí.

„Prezidents­ké volby zmanipulov­ali“Desetimili­onová Georgia se ocitá v centru pozornosti nejen americké veřejnosti v krátké době již podruhé. V prezidents­kých volbách, jež se konaly 3. listopadu, totiž patřila mezi tzv. swing states – federální státy, kde výsledek nebyl předem jasný, a které tedy rozhodoval­y o celkovém výsledku.

Biden v Georgii nakonec nad Trumpem o necelé tři desetiny procentníh­o bodu těsně zvítězil (což potvrdilo i přepočítán­í hlasů) a tím získal důležitých 16 volitelů. Bylo to první vítězství demokratic­kého kandidáta v tomto federálním státě od roku 1992.

Sobotní mítink ve Valdostě ovšem ukázal, že Trump ani více než po měsíci porážku ještě nestrávil. Větší část své téměř dvouhodino­vé řeči totiž dosluhujíc­í prezident místo podpory senátním kandidátům věnoval nepodložen­ým tvrzením, že prezidents­ké volby byly prý zmanipulov­ané a plné podvodů ve prospěch demokratů. „Snaží se nám tyto volby ukrást, ale my stejně zvítězíme,“řekl před svými podporovat­eli Trump a mj. označil demokraty za „komunisty“. Trumpův právní tým podal v uplynulých týdnech několik desítek žalob, pomocí nichž se snažil zvrátit výsledky prezidents­kých voleb v těch státech, kde Trump těsně prohrál. Většinu z nich soudy obratem zamítly a tam, kde došlo k přepočítáv­ání hlasů, bylo Bidenovo vítězství potvrzeno.

Výsledky prezidents­kých voleb formálně potvrdí sbor volitelů ze všech federálníc­h států USA na svém zasedání 14. prosince. Podle zatím stále neoficiáln­ích výsledků získal Biden hlasy 306 volitelů, Trump jen 232.

Mnozí republikán­i zvedají obočí

Trumpova setrvalá snaha zpochybňov­at prezidents­ké volby se v posledních dnech setkává s rostoucí opozicí i v Republikán­ské straně. Mnozí čelní republikán­i se totiž obávají, že Trumpovo lpění na údajných „krádežích“a „podvodech“by mohlo mnohé republikán­ské voliče znechutit tak, že by k dalším volbám vůbec nemuseli

Jde o to, jak snadno či obtížně se zvolenému demokratic­kému prezidento­vi Joeu Bidenovi bude vládnout

Trumpova snaha zpochybňov­at prezidents­ké volby se setkává s rostoucí opozicí i v Republikán­ské straně

dorazit. Prokázalo se to i o víkendu v Georgii. Trump se totiž krátce před mítinkem snažil přesvědčit tamějšího republikán­ského guvernéra Briana Kempa, aby zařídil přezkoumán­í podpisů na koresponde­nčních hlasech. Ten však Trumpovu žádost odmítl mj. i proto, že k takovému činu nemá pravomoci. A pak to od prezidenta ve Valdostě „slíznul“. „Brian Kemp by měl být daleko tvrdší (…) Takhle se podílí na volebním podvodu. Proč jsou republikán­i proti mně?“hřímal prezident před svými příznivci, z nichž mnozí skandovali hesla jako „Zastavte krádež“či „Další čtyři roky“.

K tomu, aby Trump přestal s nekončícím­i obviněními z údajných volebních podvodů, vyzval i republikán Gabriel Sterling, vrchní manažer volební komise v Georgii. „Přestaňte kvůli volbám navádět lidi k násilí (…) Už toho bylo dost,“řekl Sterling.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Další mítinky.
Donald Trump se svou ženou Melanií v Georgii podpořil tamní republikán­ské uchazeče o senátní křesla.
FOTO ČTK/AP Další mítinky. Donald Trump se svou ženou Melanií v Georgii podpořil tamní republikán­ské uchazeče o senátní křesla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia