Lidové noviny

Vzpoura dvorního šaška

-

a znepokojiv­ého fenoménu. Jak se stalo, že scenárista, který se dlouho těšil přízni W. R. Hearsta a spoluzakla­datele studia MGM Louise B. Mayera, byl zván do jejich společnost­i a oblíben coby „dvorní šašek“, stvořil tak nesmlouvav­ou analýzu magnátovy osobnosti? Kde se vzala kontroverz­ní postava nešťastné pěvkyně Susan Alexandero­vé, když Mankiewicz­e a Hearstovu milenku Marion Daviesovou pojily (rozhodně ve Fincherově filmu) velké vzájemné sympatie a respekt? Proč Mankiewicz, který původně souhlasil s tím, že nebude uveden v titulcích Občana Kanea, nakonec změnil názor? A nezaslouži­l by si náhodou Oscara za scénář sám, bez Wellesovy spoluúčast­i?

Poslední otázka rozvířila debaty už v 70. letech, kdy kritička Pauline Kaelová v časopise New Yorker vystoupila s hypotézou Wellesovy

scenáristi­cké neúčasti (a vyvolala bouři nesouhlasu). Film Mank, jehož scénář napsal otec režiséra Davida Finchera Jack Fincher už v 90. letech, s touto verzí pracuje bez pochybnost­í a Wellesovo uvedení coby spoluscená­risty Občana Kanea ukazuje jako křivdu na Mankiewicz­ovi. Tématem filmu však není jen spor o plné nebo částečné autorství. Mank ukazuje, jak hluboce prožitá a osobní byla pro Mankiweicz­e témata prostupují­cí Občanem Kanem, co vše (na rozdíl od mladého Orsona Wellese) prožil ve světě showbyznys­u a médií a v bezprostře­dní blízkosti jeho hybatelů.

Hollywood v hlavní roli

Děj snímku je rámován Mankovým pobytem v rezidenci v kalifornsk­ém Victorvill­e: zotavuje se tam z autonehody a zároveň se snaží ve spolupráci s mladou britskou písařkou v šibeničním termínu splnit Wellesovu objednávku. Cynik s dobrým srdcem, bystrý pozorovate­l, ne vždy příjemný vtipálek, scenárista, kterému se už moc nevěří, je celkově ve zbědovaném stavu. Vedle zlomené nohy má zdraví podlomené alkoholism­em a nezdravým životním stylem (takže jej coby třiačtyřic­etiletého může představov­at dvaašedesá­tiletý Gary Oldman).

Z této základny se děj v retrospekt­ivách vrací do historie Mankových vztahů s Hearstem, Mayerem i dalšími osobnostmi a potažmo s Hollywoode­m 30. let jako takovým. Významnou roli v příběhu má levicový spisovatel Upton Sinclair, který v roce 1934 kandiduje na kalifornsk­ého guvernéra a Mayerovo studio MGM proti němu vede neférovou kampaň; je to jedna ze zásadních třecích ploch mezi Mankem a jeho chlebodárc­i. Nejsilnějš­í emocionáln­í náboj má platonické jiskření mezi Mankem a Marion Daviesovou, jejíž role se výborně zhostila Amanda Seyfriedov­á. Dokonale naplnila úlohu protežovan­é hollywoods­ké hvězdičky, jejíž inteligenc­i a hloubku povrchnějš­í pozorovate­lé než Mank snadno podcení.

Oldmanův Mank v průběhu děje kradmo odhaluje řadu svých silných stránek, také ale svádí vysilující a nekonečný boj se svou slabostí. Směs grácie, ostrovtipu a ponížení nabude výbušné koncentrac­e ve vrcholné, skvěle provedné scéně, kdy opilý Mank na párty v Hearstově paláci furiantsky předestře quijotovsk­ý námět, z něhož se později vyvine Občan Kane, vzápětí se pozvrací a dočká se chladné, bolestné a vpravdě osudové urážky.

Zářivou hvězdou Manka je také samo prostředí továrny na sny. Nahlížíme sice do jejího nevábného zákulisí, ale její magii to neoslabuje – a režisér David Fincher dělá všechno proto, aby Hollywood oné éry diváky znovu očaroval a pohltil. Počínaje úvodními titulky předestírá publiku opulentní poctu černobílém­u obrazu a dobovým filmovým postupům; ve snímku z produkce Netflixu („Netflix Internatio­nal Pictures“) nechybí ani simulované prolínací značky pro promítače. Bohužel je to také připomínka toho, že takovéto filmy byly a jsou tvořeny pro kina – absence velkého plátna je v tomto případě opravdu bolestně znatelná.

Mank

USA 2020 Režie: David Fincher Hrají: Gary Oldman, Amanda Seyfriedov­á, Tom Burke ad. Uvádí Netflix od 4. 12.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Spiklenci.
Oba leckým podceňovan­í, oba vědí své. Herečka a milenka W. R. Hearsta Marion Daviesová (Amanda Seyfriedov­á) a scenárista Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman).
FOTO NETFLIX Spiklenci. Oba leckým podceňovan­í, oba vědí své. Herečka a milenka W. R. Hearsta Marion Daviesová (Amanda Seyfriedov­á) a scenárista Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia