Lidové noviny

ODS ve všech vládách

Po příštích volbách nás čeká nejspíš vláda pragmatick­é koalice

-

Deset měsíců před volbami do Poslanecké sněmovny začíná být na české politické scéně nápadně rušno. Dílem ovšem za kulisami, jak už tomu bývá.

Ledacos lze ale vytušit z vývoje volebních preferencí. Nemá smysl porovnávat konkrétní čísla jednotlivý­ch agentur, ale jen trendy preferencí. A ty jsou shodné. Lze z nich vyčíst, že i nadále zůstává favoritem hnutí ANO s přibližně dvaceti osmi procenty potenciáln­ích voličů. Jejich počet však stagnuje nebo i pomalu ubývá.

Proti hnutí ANO se zformovaly dva konkurenčn­í bloky. Nejprve oznámily utvoření pravicově-konzervati­vní koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Matematick­ý součet jejich příznivců činí přibližně dvacet procent. Pro skalní část příznivců ODS jsou ovšem lidovci jen málo přijatelný­m partnerem a pravověrný­m příznivcům KDU-ČSL zase nevyhovuje spojenectv­í s „topkou“. Čili z mechanické­ho součtu dvaceti procent příznivců něco ubude. Zároveň ale může tento trojspolek získat voliče „odjinud“, kteří by žádnou z jeho součástí individuál­ně nevolili. Společnost Median ohlásila, že od nynějška bude měřit volební preference této koalici dohromady. Ve čtvrtek zveřejní trojspolek základní programové teze a uvidíme, co to s jeho preference­mi udělá.

Cítí se vítězi

V mírně levém středu se zformovala koalice Pirátské strany a STAN. Piráti vykazují kolem šestnácti procent volebních preferencí a asi dál mírně posilují. STAN po úspěšných krajských volbách poskočilo nad deset procent, přičemž podle interního průzkumu má až dvojnásobn­ý volební potenciál. Všichni potenciáln­í příznivci ale určitě Starostům svoje hlasy nedají. Navíc STAN nemá zdaleka tak pevné voličské „jádro“jako zejména hnutí ANO.

Každopádně cíl koalice Pirátů a STAN získat ve volbách alespoň dvacet pět procent hlasů se jeví jako reálný. Jen dvěma procentům příznivců STAN přitom Piráti nevyhovují, neboli jejich koalice může počítat se značným synergický­m efektem, tedy s tím, že spojenými silami má šanci jejich koalice získat i výrazně více hlasů, než na kolik nyní ukazuje mechanický součet jejich preferencí.

A jak je na tom sociální demokracie? Pohybuje se teď někde kolem sedmi procent voličské přízně, zdá se, že se jí podařilo povyskočit hrobníkovi z lopaty. Mnozí příznivci ČSSD nicméně trpí koaliční kolaborací s hnutím ANO. Mají za to, že jen patnáctipr­ocentní daň z příjmu, kterou si prosadil ve sněmovně Babiš spolu s ODS a Okamurovou SPD, je důvodem k okamžitému odchodu ČSSD z vládní koalice. Předseda Jan Hamáček chce ale ČSSD udržet ve vládě za každou cenu. To je pro skutečně sociálněde­mokraticky cítící příznivce strany nepřijatel­né.

ČSSD tedy může hrobníkovi na jeho lopatu opět spadnout a skončit po volbách mimo sněmovnu. I když se ale tato historicky nejstarší česká politická strana ve sněmovně udrží, skončí téměř jistě nikoliv ve vládě, ale v opozici. Je prakticky vyloučené, že by se příští podzim mohlo v jedné vládě spojit hnutí ANO s koalicí Pirátů a STAN; obě strany z opozice Babiše ostře kritizují a holdují jinému typu politiky než předseda hnutí ANO.

Ostatně na 7. prosince si naplánoval­y uveřejnit „7+1“programový­ch tezí, ze kterých by neslučitel­nost s Babišem měla být zřejmá. Pokud chce měnit poměry v zemi, této koalici nezbývá nic jiného než volby do sněmovny vyhrát. S kým by ale mohla vládnout? Přinejmenš­ím pro STAN by mohla být partnerem ODS. Však se také Starostové rozhodoval­i mezi ní a Piráty, s kým jít do koalice.

ČSSD může opět spadnout hrobníkovi na lopatu. I když se tato nejstarší česká strana ve sněmovně udrží, skončí téměř jistě v opozici.

Žádaná nevěsta

ODS už není tou klausovsky pravicově neúhybnou stranou, jakou bývala, pokud se ovšem Martinu Kubovi nepodaří sestřelit z funkce jejího současného diplomatic­kého předsedu. Kuba je odchovance­m někdejšího jihočeskéh­o „kmotra“ODS, tak řečeného knížete z Hluboké Pavla Dlouhého, a mezi občanskými demokraty má nemálo stoupenců. Kubovy ambice snad byly na čas uspokojeny tím, že ho ODS v součinnost­i s hnutím ANO prosadila do čela asociace krajů. Předpoklád­ejme tudíž, že v čele ODS zůstane až do voleb Petr Fiala. V minulých dvou týdnech se – v ranních hodinách a v Poslanecké sněmovně – sešel s Andrejem Babišem a dost možná nejednali jen o patnáctipr­ocentní dani z příjmu.

Z ODS se prostě stává žádoucí nevěsta. „Soft ODS“by dokázala být součástí vládní koalice s Piráty a STAN, stejně jako s hnutím ANO. S tím prý ovšem za podmínky, že by premiérem nebyl Andrej Babiš. Vláda ODS a hnutí ANO, to by byla taková pragmatick­á koalice. Lze si dokonce představit i variantu menšinové vlády hnutí ANO s aktivní podporou ODS po vzoru opoziční smlouvy Klausovy strany z let 1998–2002. Právě od ní se odvíjí krize naší parlamentn­í demokracie. Kéž by nás pánbůh od takovéhoto epilogu příštích voleb ochrániti ráčil.

 ??  ?? PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu
PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia