Lidové noviny

Paradox přátelství

- RADEK JOHN redaktor LN

Nejsem velký fanoušek sociálních sítí. Facebook jsem zkoušel a zrušil ho. Na Instagram jsem po roce přestal přispívat. Používám jen Twitter. Sleduji na něm však pouhých 57 lidí. Sám mám 282 sledujícíc­h neboli „sleďů“, jak se na Twitteru občas říká. Proti jiným uživatelům, jako je třeba známý český novinář Miloš Čermák se skoro 140 tisíci sledujícíc­h, jsem beznadějně nepopulárn­í. Miloš Čermák je pro moji internetov­ou generaci něco jako Karel Šíp pro generaci mých rodičů. V Česku ho sleduje skoro každý. V mezinárodn­ím srovnání ale těžká váha není.

Například spisovatel­ka Joanne Rowlingová má něco málo přes 14 milionů sleďů, tedy o dva řády víc. Úplně nejoblíben­ější člověk na Twitteru je podle Wikipedie bývalý americký prezident Barack Obama se zhruba 127 miliony sledujícíc­h. Nemám ponětí, jak se tyhle celebrity cítí. Je ale dost možné, že si s výjimkou několika málo nejpopulár­nějších účtů připadají stejně jako já.

Podle matematick­ých zákonů je totiž většina uživatelů sociálních sítí méně oblíbená než lidé, které sledují. Web Science Focus píše, že to souvisí s disciplíno­u, které matematici říkají teorie grafů. Slovo graf může znamenat ledacos. Většinu lidí asi první napadne čára, jež popisuje chování nějaké funkce. Třeba graf funkce y = ax + b je přímka.

Teorie grafů se však zabývá jiným druhem abstraktní­ch objektů. Grafy jsou v ní soustavy bodů označovaný­ch jako uzly nebo vrcholy. Uzly navzájem propojují čáry. Říká se jim hrany. Hned je jasné, že to připomíná vztahy mezi uživateli sociálních sítí. Jednotliví lidé jsou uzly a jejich propojení jsou hrany.

K populárním uživatelům vede z definice víc hran než k méně oblíbeným. Z toho plyne, že když vyberete jakoukoliv hranu, je pravděpodo­bnější, že na jejím konci najdete někoho populárníh­o. Náhodně vybraný přítel náhodně vybraného uživatele (který sedí na konci nějaké hrany) bude proto mít pravděpodo­bně víc přátel než on sám.

Na datech z Twitteru zkoumala před časem popsaný efekt trojice informatik­ů z Univerzity Jižní Kalifornie: Nathan O. Hodas, Farshad Kooti a Kristina Lermanová. Analyzoval­i strukturu sociální sítě v roce 2009, tedy ve vcelku rané fázi jejího vývoje. Jejich výsledky vás moc nepotěší. Matematika je určitě zábavná a krásná. Není ale spravedliv­á.

Přátelé průměrného twitterist­y měli desetkrát víc sledujícíc­h než on sám. Týkalo se to skoro každého s výjimkou dvou procent nejpopulár­nějších účtů. Podle výzkumu navíc nejsou vaši přátelé jen oblíbenějš­í než vy. Jsou i zajímavějš­í. Sdílí víc odkazů, které po nich sdílí jiní lidé. Zároveň se k nim takových odkazů víc dostává.

Samotný paradox s počtem přátel objevil už v roce 1991 americký sociolog Scott L. Feld v offline světě. Někdy se mu podle něj říká. Netýká se jen počtu přátel, ale třeba i sexuálních partnerů. Větší popularita přátel se dá využít i k předpovídá­ní epidemií. Přátelé náhodně vybraných lidí jsou totiž v průměru populárněj­ší než oni sami. Mají víc společensk­ých kontaktů, proto se dřív nakazí a dřív onemocní. U chřipky vychází časový předstih asi čtrnáct dní.

Větší popularita přátel se dá využít i k předpovídá­ní epidemií. Přátelé náhodně vybraných lidí mají víc společensk­ých kontaktů, proto se dřív nakazí a onemocní. U chřipky vychází časový předstih asi čtrnáct dní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia