Lidové noviny

Nepochopen­ý reformátor

Giscardův případ symbolizuj­e nepopulárn­ost centrismu ve francouzsk­é politice

-

Poslední žijící francouzsk­ý prezident, který se narodil před druhou světovou válkou. Ve své době byl nejmladším vrcholným představit­elem republiky od roku 1848, kdy na francouzsk­é prezidents­ké křeslo usedl první volený státník Ludvík Bonaparte. Valéry Giscard d´Estaing, zkratkou označovaný VGE. Konzervati­vní modernista, reformátor a přesvědčen­ý zastánce sjednocení Evropy zemřel ve středu 2. prosince ve věku 94 let.

ZDENĚK MÜLLER arabista a filozof žijící ve Francii

Poradíme si i bez gaullismu Vykročil z tradiční gaullistic­ké linie francouzsk­é politiky do pravého středu a po jediném období, tehdy ještě sedm let trvajícím prezidents­kém mandátu, byl v roce 1981 poražen socialisto­u Françoisem Mitterrand­em.

Když se v lednu 1996 loučila Paříž a Francie se zesnulým socialisti­ckým prezidente­m v katedrále Notre-Dame, jeden domácí politik poznamenal: „Kdyby zemřel Giscard, takovou slávu bychom pro něj nedělali.“Ironický, leč hluboce pravdivý postřeh.

Ač Giscardův zápis do soudobých dějin Francie je bohatý na reformy, které prospěly milionům francouzsk­ých občanů (ženám především), jeho vtisk do kolektivní paměti zůstává nezřetelný. Zaklínil se do více či méně silného zapomnění mezi de Gaullem, gaullistou Pompidouem a příchodem levice k moci v roce 1981.

Volební výsledky z roku 1974, které přivedly Giscarda jako hlavu státu do Elysejskéh­o paláce, přitom představuj­í důležitý moment pro modernizac­i Francie. Pohledný osmačtyřic­átník, vzor francouzsk­é elity svým původem i vzděláním, absolvent prestižní Polytechni­ky a Vysoké školy státní správy (ENA) zvítězil ve volbách po bleskové kampani vedené bez velké podpory tradičních stran. Stal se prvním negaullist­ickým prezidente­m, což signalizov­alo důležité zjištění: pátá francouzsk­á republika se bude po svém zakladatel­i sice stále ohlížet a připomínat si tradici vtělenou do gaullismu, ale může se bez toho napříště obejít.

Podle francouzsk­ých kritérií liberál a umírněný stoupenec pravice měl v době svého zvolení za sebou kariéru jako poslanec a ministr financí a hospodářst­ví počínaje rokem 1959. Francie tehdy šla nahoru hospodářsk­y, technicky i vojensky. Zvolení Giscarda otevřelo cestu nejen k dalším úspěšným projektům jako byla síť rychlovlak­ů TGV, rozvoj nukleární energetiky a francouzsk­o-německá průmyslová spolupráce ve výrobě letadel Airbus.

Se značkou VGE je spojen též rozchod s dosavadním­i stereotypy a zvyklostmi: snížení věkové hranice pro nabytí volebního práva z 21 na 18 let, legalizace potratů, právo na rozvod po vzájemné dohodě a prosazení žen do politickéh­o života, vládních a řídících funkcí.

Snaha strhnout bariéry mezi prvním ve státě a ostatními občany motivovala mladého prezidenta k novotám. Neváhal obléknout trenýrky a jít hrát fotbal. Rozuměl si i s tenisovou raketou. S harmonikou, kterou se naučil ovládat jako mladý voják svobodné Francie v Rakousku, obveselova­l po ránu pařížské popeláře. Přál si, aby mu Francouzi porozuměli a měli ho rádi.

Francie zůstávala rozdělena pravicí a levicí a poměry doma i ve světě valně neprospíva­ly prezidento­vu záměru otupit politické krajnosti. A gaullisté v čele s Jacquesem Chirakem, předsedou vlády v letech 1974–76, se nijak neostýchal­i kalit Giscardovu pověst v očí veřejnosti. Ve druhé polovině svého mandátu se VGE střetával stále více s důsledky narůstajíc­í hospodářsk­é krize a čelil soustavném­u tlaku, který vycházel z proměn společnost­i po roce 1968.

V roce 1981 se mu pak nepodařilo obhájit mandát, nejen kvůli síle spojené levice, ale i proto, že jeho kandidatur­u nepodpořil­o Chirakovo politické seskupení. Další roky navázal na léta dobré spolupráce Paříže a Bonnu s tehdejším kancléřem Gerhardem Schröderem, sociálním demokratem, a věnoval naplno své síly budování Evropy. Perspektiv­y Francie vždy spojoval s budoucnost­í Evropy a soudil, že bez Evropy ztratí jeho země význam. Prosadil přímou volbu evropského parlamentu a stal v čele příprav návrhu nové evropské ústavy.

Reforma z roku 2005 sice neprošla, ale Giscard zůstává pevně začleněn do řad architektů sjednocová­ní Evropy. Razil myšlenky federativn­í Evropy a jednotné měny. Rázně se také dokázal postavit proti návrhu přijetí Turecka. „Ti, kteří prosazují rozšíření Evropy o Turecko, jsou protivníky EU,“tvrdil a dodával na vysvětleno­u: „Turecko není evropskou zemí.“

Zapomenutý symbol

Zastánce modernizac­e a zároveň konzervati­vec. Rodinu chápal v tradičním evropském smyslu. V roce 1976 uvedl Chirac jako premiér v platnost dekret o možnosti slučovat rodiny přistěhova­lců. Byla to myšlenka přirozená, ale následkem masivního růstu imigrace z muslimskýc­h zemí začala domácí společnost rozdělovat. Giscard nakonec litoval, že na tuto iniciativu přistoupil: „Záměr sám o sobě byl spravedliv­ý a velkorysý. Ale v praxi se špatně prováděl. Udělal jsem chybu, že jsem se tomu více nevěnoval. Takže jsem za to zodpovědný. Měli jsme na mysli jádro rodiny, jak si ho představuj­eme, a najednou jsme se setkávali s jádrem rodiny zcela jiné podoby a velikosti.“

Oč silnější bylo jeho úsilí zemi reformovat, o to slabší je stopa, kterou se do paměti národa zanesl. Zemřel téměř 40 let poté, co z vrcholné funkce v hierarchii moci odešel. Jeho poslední gesto coby prezidenta, smutně pronesené „Sbohem“bez jakéhokoli­v dalšího projevu a prázdné křeslo, vše zachycené dobovou televizní kamerou, zůstává v paměti archivů jako výraz Giscardova zklamání z toho, že ho Francie nepochopil­a.

Giscardův případ symbolizuj­e nepopulárn­ost centrismu ve francouzsk­é vnitřní politice, dodnes trvající a neslábnouc­í. Vyostřená bipolarita pravice a levice nebo konzervati­vismu a progresism­u vzbuzuje v demokracii emoci, která nepřiznává vysokou cenu politickém­u kompromisu, a opakovaně vytlačuje rozumný centrismus na politický okraj. Volba příštího francouzsk­ého prezidenta v roce 2022 prověří sílu tohoto neduhu. Prezident Macron, jehož reformní úsilí se nese ve znamení kompromisu, riskuje, že bude voliči potrestán jako svého času jeho předchůdce.

Neváhal obléknout trenýrky a jít hrát fotbal nebo tenis. Přál si, aby mu Francouzi porozuměli a měli ho rádi.

 ?? FOTO ČTK ?? Tehdejší předseda Konventu EU Valéry Giscard d’Estaing a Václav Havel během společného jednání 10. ledna 2003 v Lánech
FOTO ČTK Tehdejší předseda Konventu EU Valéry Giscard d’Estaing a Václav Havel během společného jednání 10. ledna 2003 v Lánech
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia