Lidové noviny

Spor o výši daní. Politice se vrátil obsah

-

Senát bude v nejbližšíc­h dnech projednáva­t daňový balíček. Hlavně zrušení superhrubé mzdy a zavedení daňových sazeb 15 a 23 %, jež prosadily ANO a ODS s pomocí SPD.

Proti novým daňovým sazbám se zvedla vlna odporu ostatních politickýc­h stran, které představil­y vlastní návrhy úpravy daní. Jejich návrhy reflektují jejich priority, jejich vidění světa. Žijeme v demokracii, jejich názory jsou legitimní. Zároveň vypovídají o tom, jaký budeme mít svět, když se dostanou k vládnutí. Jakou filozofii, vidění světa představuj­í jednotlivé oponentní návrhy?

ČSSD prosazuje dvě sazby – 19 a 23 %, komunisté navrhli v rámci snah o progresivn­í zdanění dokonce čtyři sazby, nejvyšší až 35 %.

Jedná se o standardně levicové vidění světa. Stát musí vybrat co nejvíce daní, potom je bude moudře rozdělovat podle potřeb. Potřeby určí pochopitel­ně politici. Moudře a spravedliv­ě. U komunistů se nejedná o nic nového, starého psa novým kouskům nenaučíš.

Asi nemůžeme být překvapeni ani postojem ČSSD, které nevadí, že zavedením sazby daně na 19 % se zvedne daň více než půlmilionu OSVČ. Ti totiž nikdy nebyli voliči ČSSD. A slova o parazitech nebo o potřebě vrátit živnostník­y k soustruhům v myšlení socialistů stále žijí.

Starostovs­ké vidění světa Politikům STAN a KDU- ČSL nejvíce na nových daňových sazbách vadí, že se sníží příjmy krajů a obcí z takzvaných sdílených daní.

Jejich vidění světa je následujíc­í. Stát má vybrat co nevíce daní, následně je předat obcím a krajům. Moudří starostové a hejtmani rozhodnou, jakým způsobem je rozdělí lidem, neboť právě starostové jsou nejblíže lidem a navíc jsou ze STAN a KDU-ČSL, takže nejlépe vědí, co lidé potřebují.

Není důležitý občan nebo stát, důležitý je starosta, resp. starosta ze STAN a KDU-ČSL.

Je otázkou, jestli se tento pohled změní, pokud se tyto strany dostanou do příští vlády. U lidovců to víme jistě. Změní se. Jako vždy, když se dostanou do vlády.

Pirátské vidění světa

Jejich návrhy ve zkratce. Nesnižovat daně lidem, kteří je platí. Rozšířit počet lidí, kteří daně neplatí (razantní navýšení odečitatel­né položky na poplatníka). A těm „bohatým“, již vybudovali firmu a chtějí ji prodat, napařit daň ve výši 23 %.

I toto vidění světa je legitimní. Je to pohled nové, digitální levice. Jde o snahu vybudovat nový, sociálně spravedliv­ý svět. Svět, kde nejsou chudí ani nemocní, svět, kde všichni všechno sdílejí. Pochopitel­ně v tomto světě není místo ani pro bohaté. Neb jsou podezřelí, jak k majetku mohli přijít. Ať tuto levici nazveme jakkoli, vždycky bude hlavně extrémní levicí.

V každém případě je dobře, že se tato politická diskuse vede. Není větší politikum, než je výše daní. A je dobře, že se do sněmovní politické diskuse vrací obsah. A hlavně je dobře, že voliči mohou už dnes plasticky vidět, jaká budoucnost je čeká, když zvítězí to nebo jiné vidění světa.

MILAN FERANEC poslanec ANO

Autor je místopředs­edou rozpočtové­ho výboru Poslanecké sněmovny

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia