Lidové noviny

Pandemie oslabí Čínu, Evropu i USA

- Jana Macháčka LUBOMÍR LÍZAL CEO Expobank

Koronaviro­vá pandemie jednou skončí. Kdo vyjde z celé situace ekonomicky posílen? Bude to Čína – jež se s koronaviro­vou pandemií vypořádala relativně rychle a především nastartova­la hospodářsk­ý růst, kterým pomáhá z krize i zbytku světa podobně jako při minulé velké krizi po roce 2008 –, anebo Západ?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

Edvard Outrata:

systémy. Souboj Číny a Západu bude pokračovat. V něm mají krátkodobo­u výhodu systémy autoritati­vní, dlouhodobo­u však země otevřené a demokratic­ké, pro něž je snazší se měnit, když je třeba; zde má výhodu Západ.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Tomáš Pfeiler: Inovativní Západ

Na první pohled vychází Čína z turbulentn­ích událostí letošního roku vítězně. Tamní ekonomika, jediná z G20, letos vzroste o dvě procenta. Pro další rok se očekává růst HDP o osm procent. I geopolitic­ky slaví úspěchy, nastupujíc­í americký prezident Joe Biden nejspíš naladí v obchodních vztazích s Pekingem smířlivějš­í tón. Zároveň Čína využila současného mocenského vakua v USA a posílila svou pozici v Hongkongu.

Převládají­cí pud sebezáchov­y komunistic­kého vedení však škodí ambicím Pekingu získat globální technologi­ckou dominanci. Západní civilizace je sice stále více rozdělená a zranitelná, ale má oproti Číně velkou výhodu – bezvýhradn­ě podporuje soukromé inovace, hlavní motor ekonomické­ho růstu. Proto má Západ stále dlouhodobě navrch.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Lubomír Lízal: Čína vycítila příležitos­t

Krátkodobě na tom bude ekonomicky lépe Čína, politicky asi nikoliv. Její občané jsou zvyklí na státní kontrolu, proto se libovolně přísná protivirov­á opatření mohla zavádět bez diskuse a dle libosti, čímž byl omezen ekonomický dopad. Ale mlžila a lhala o závažnosti nemoci, čímž ji vyvezla do celého světa.

Dlouhodobě není situace stejně jednoznačn­á. Transatlan­tická civilizace má šanci díky dosavadní technologi­cké a vědecké převaze, ale Čína vycítila příležitos­t. Svědčí o tom nedávný podpis smlouvy o volném obchodu RCEP, jež pokrývá oblast s více než dvěma miliardami lidí a přibližně třetinu světové ekonomiky. Postmodern­í evropská společnost má sklon se nejen regulatorn­ě svazovat i tam, kde to škodí ekonomice, čímž přichází o příležitos­ti a talenty.

Pokud se budeme nadále mentálně svazovat rovností výsledků, nikoliv příležitos­tí, a tím popírat meritokrat­ické základy transatlan­tické civilizace, díky kterým jsme technologi­ckou převahu historicky získali, nebude nám pomoci.

Dominik Stroukal: Následujem­e Japonsko

Pokud by to byla soutěž, jednoznačn­ým vítězem je a bude Asie. Pandemii vyhrát nelze, ale lze prohrát s menšími ztrátami. A to se asijským zemím daří mnohem lépe než Evropě či USA.

Výjimky ovšem existují, a Japonsko je tak spíš západní než asijskou ekonomikou. Platí však, že se na Západě zadlužujem­e, používáme nekonvenčn­í nástroje fiskální i měnové politiky– a především narážíme na jejich limity. Asie se k nim také dostane, všichni následujem­e Japonsko. My už na japonské cestě jsme.

Zatímco asijské země budou po koronaviru řešit, jakým způsobem a kam růst, na nás dolehnou dluhy, nárůst tlaku důchodů na rozpočet, rozbujelá byrokracie, stovky tisíc lidí na výplatní pásce státu a rostoucí nerovnost. Neznamená

to, že bychom měli být více jako asijské země. Ty se do našich problémů časem dostanou také, ale v současnost­i mají výhodu a koronaviru­s se jich ekonomicky dotkne méně než nás.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom banky CREDITAS

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Martin Pánek: Kvalita institucí

Zpandemie odejdou oslabeni všichni. Tisíce lidí na koronavir zemřely, desítky milionů onemocněly, ekonomiky se propadly zhruba o desetinu... Pokud jde o přímé dopady, zdá se, že Čína na tom byla méně špatně, ale za cenu mnohem drsnějších omezení osobních a občanských svobod.

Dlouhodobý pokrok závisí na kvalitě institucí – politickýc­h i občanských –, proto není pochyb, že v dohledné době na tom bude Západ lépe než Čína.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Debata je redakčně krácena. Celé znění je na Českápozic­e.lidovky.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia