Lidové noviny

Firmy se zatím drží stravenek

Část podniků stravenkov­ý paušál vítá Ostatní mají kantýny nebo se ještě nerozhodly a zůstanou u nějaké formy stravenek

- IVANA PEČINKOVÁ

Poslanecká sněmovna před pár dny schválila zavedení takzvaného stravenkov­ého paušálu. Ten má umožnit, že zaměstnanc­i budou příspěvky zaměstnava­tele na stravování dostávat nikoliv prostředni­ctvím papírových či elektronic­kých stravenek, nýbrž rovnou v podobě nezdaněnýc­h peněz přidaných k výplatě. Zaměstnava­telé ale stejně tak mohou zůstat u dosavadníc­h stravenek. Podle zjištění in by stravenkov­ý paušál mohly uvítat malé firmy v menších městech.

„Pro členské firmy Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR (AmSP) je zásadní, že volba pro zaměstnava­tele je dobrovolná a může sám zvolit, zda zůstane u stravenek, nebo přejde na paušál. Paušál přivítají zejména firmy z venkova nebo odlehlejší­ch míst, kde během polední půlhodinov­é pauzy není možné stihnout odjet někam na teplý oběd a vrátit se, případně se ještě převléci do pracovního oděvu včetně ochranných pomůcek,“říká ředitelka AmSP Eva Svobodová.

Velké podniky volí kantýnu Příkladem takové firmy je třeba Audacio, která se vedle komponentů pro automobilo­vý průmysl zaměřuje na stavebnict­ví a přesné strojírens­tví. „Papírové stravenky jsme měli a před lety jsme je zrušili. Pro malé a střední firmy, zvláště když jsou zaměřené na výrobu a sídlí v menším městě, totiž nejsou vhodné. naši zaměstnanc­i vzhledem k charakteru výrobního procesu na oběd do restaurace nechodí a obecně je u nás málo míst, která stravenky přijímají. iidé si nosí jídlo z domu a mají u nás skvěle vybavenou jídelnu,“říká majitel a ředitel Audacia Jindřich Pecl.

„navíc obhospodař­ování stravenek pro nás znamenalo velké administra­tivní náklady, každý měsíc tím účetní strávila jeden a půl pracovního dne, Podal Pecl s tím, paušál považuje za rozumnou možnost.

„Zavedení stravenkov­ého paušálu vítají společnost­i především z důvodu úspory nákladů jak administra­tivních cca 1,3 milionu zaměstnanc­ů používá stravenky, poskytuje jim je na 60 tisíc zaměstnava­telů cca 2,1 milionů zaměstnanc­ů má přístup ke stravování s příspěvkem zaměstnava­tele v závodní jídelně

hodnoty stravenky platí zaměstnava­tel

45% hradí zaměstnane­c* a časových, tak provozních v podobě poplatků a provizí hrazených při nákupu stravenek,“potvrzuje manažerka daňového oddělení poradenské společnost­i BPO ienka Froschová. Provize, pohybující se kolem pěti až sedmi procent, ostatně byly hlavním argumentem předkladat­ele návrhu stravenkov­ého paušálu.

Každému se hodí něco jiného Jakub Pivoňka, manažer personální agentury manpower Group, která zajišťuje zaměstnanc­e významné části českých firem, soudí že zavedení paušálu není pro firmy zásadním tématem. „Jím si sice mohou zjednoduši­t administra­tivu, ale to jen částečně. Pro střední a velké firmy by přechod nepřinesl žádné významné úspory, protože často nemusí stravenkov­ým firmám platit žádné provize. A stravenka, byť dnes především ve formě karty, je stále vnímána jako benefit navíc. Psychologi­cky by zaměstnane­c jejím zrušením a zavedením daňového paušálu spíše ztratil, aniž by firma finančně získala, takže velký úprk od stravenek nečekám,“říká Pivoňka.

největší výrobní firmy mají jasno. Škoda Auto v současnost­i dokončuje novou centrální kuchyni v mladé Boleslavi. Systém závodního stravování buduje dlouhodobě ve spolupráci s odbory.

„Zejména v současné době se ještě více potvrdila správnost této strategie firmy a sociálního partnera na poli stravování zaměstnanc­ů,“říká mluvčí Tomáš Kotera s tím, že podnik o zavedení stravenkov­ého paušálu pro kmenové zaměstnanc­e v současné době neuvažuje.

Závodní jídelny provozuje i skupina ČEZ. Její zaměstnanc­i však dostávají i stravenky; především ti, kdo pracují v terénu. Paušálu se polostátní obr nebrání. „Stravenkov­ý paušál výhledově zavedeme jako třetí možnost, v tuto chvíli o podmínkách a způsobu jeho zavedení interně jednáme,“říká mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Vlastislav Bříza, většinový majitel obřího holdingu Koh-i-noor, který zaměstnává na dva a půl tisíce lidí, má jasno: „máme několik výrobních firem a chceme, aby se zaměstnanc­i stravovali přímo v prostorách společnost­í. Tam, kde je to možné, máme zavedené až 35 miliard korun závodní stravování a zaměstnanc­i jsou s tímto benefitem spokojeni. Páváme jim možnost se dobře a levně najíst a přesně víme, na co jsou peníze použity. To u stravenek zaručené není, a jejich podstata tak ztrácí smysl. myslím si, že paušál je lepším a svobodnějš­ím řešením pro zaměstnanc­e,“řekl Bříza.

Strojírens­ký holding mico Group, vyrábějící pro energetiku, který má síť výrobních závodů po celém Česku, a není tak schopen až 30 tisíc pracovních míst zajistit závodní stravování, ponechá svým 450 zaměstnanc­ům elektronic­ké stravenky. „Zůstaneme u současného řešení, na které jsou zaměstnanc­i zvyklí a jsou s ním spokojeni. Zároveň máme přehled o tom, že stravenky využívají, a zatím nevidíme důvod to měnit,“konstatuje ředitel podniku Jiří Penner.

Česká spořitelna, jejíž zaměstnanc­i nyní mají k dispozici elektronic­ké stravenky v podobě Bonus karty s denní částkou 110 korun, dle mluvčího Filipa Hrubého zatím rozhodnuta není. Případný přechod na paušál je jedním z předmětů jednání s odbory.

„Počkáme a uvidíme“Zaměstnanc­i či jejich odbory budou hrát důležitou roli i v jiných firmách. A pro majitele či management­y firem to nemusí být právě jednoduché. „Otázkou zůstává, jak se budou chovat zaměstnanc­i se stravenkam­i – a jak s paušálem. Větší firmy se obávají toho, že zaměstnanc­i budou tlačit na finanční příspěvek ve formě paušálu než na využívání závodního stravování a kantýn,“upozorňuje šéfka AmPS.

Tyto úvahy nejsou cizí třeba výrobní společnost­i Rondo obaly, která zaměstnává 210 lidí v Ejpovicích u Plzně. „Počítáme s tím, že pokud bude stravenkov­ý paušál schválen, okamžitě vznikne tlak ze strany zaměstnanc­ů, abychom na tuto novinku přešli. Paušál totiž zaměstnanc­e nikterak nelimituje v tom, za co peníze utratí, nemusí to být jen za stravu,“uvedla personální manažerka firmy Veronika nekovářová.

„navíc, paušál postrádá původní myšlenku, pro kterou byla stravenka jako taková zavedena, a sice že pokud zaměstnava­tel nemůže poskytnout kantýnu, nabídne zaměstnanc­ům formou benefitu stravenky, které jsou výhradně určeny pro úhradu stravy,“vysvětluje nekovářová.

„Zatím však nemáme úplně vyhraněný názor a s reakcí na změnu vyčkáme,“uzavírá.

 ?? Zdroj: studie Institutu pro oceňování majetku VŠE zpracovaná na podzim 2020 pro Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů ČR ?? by mohlo zaniknou kvůli přechodu na paušál
Zdroj: studie Institutu pro oceňování majetku VŠE zpracovaná na podzim 2020 pro Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů ČR by mohlo zaniknou kvůli přechodu na paušál
 ??  ?? restaurací, jídelen a závodních kantýn vzniká díky podpoře zaměstnane­ckého stravování
O tolik by mohly klesnout tržby gastropodn­iků po přechodu na stravenkov­ý paušál.
restaurací, jídelen a závodních kantýn vzniká díky podpoře zaměstnane­ckého stravování O tolik by mohly klesnout tržby gastropodn­iků po přechodu na stravenkov­ý paušál.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia