Lidové noviny

Covid posílil zájem o životní i rizikové pojistky

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Pandemie ani koronaviru­s jako takový pro pojišťovny nejsou důvodem pro větší změny v dosavadníc­h smluvních podmínkách či cenách. Zásadní pro krytí rizik spojených s covidem-19 jsou následky, které onemocnění způsobí. iidé si ovšem nyní více uvědomují, že zdraví mají jen jedno, a zájem o životní i riziková pojištění v Česku roste, tvrdí pojišťovny.

„V rámci našeho životního pojištění nejsou vyloučeny události spojené s epidemií či pandemií. neřešíme příčinu, proč se klient do takového stavu dostal, řešíme dopad na zdraví,“sdělila in Ivana Buriánková, mluvčí pojišťovny Generali. Koronaviru­s samotný pro pojišťovny není pojistnou událostí, v rámci životních a rizikových pojištění jsou však zahrnuta rizika, jež obávané onemocnění může způsobit.

Potazy, zda se životní pojištění vztahuje na onemocnění a následky způsobené koronavire­m, se množí i u pojišťovny Kooperativ­a. „Pokud mají klienti sjednáno životní pojištění a v jeho rámci i pojištění pro případ nemoci, plníme pojistné události v souvislost­i s covidem-19 bez omezení dle konkrétníc­h podmínek pojištění. neuplatňuj­eme žádné výluky na pandemie ani epidemie,“ujistil její mluvčí milan Káňa.

Pandemie podle zástupců oslovených pojišťoven neovlivnil­a ani ceny.

Karanténa kvůli covidu je jako pracovní neschopnos­t

K událostem, jež pojišťovny uznávají za pracovní neschopnos­t, se však nově zařadila karanténa. „Už na jaře jsme v reakci na aktuální situaci rozšířili pojistné krytí v životních pojištěníc­h. Za pracovní neschopnos­t tak uznáváme také nařízenou karanténu v souvislost­i s onemocnění­m covid-19,“potvrdila Buriánková.

Cenu vlastního zdraví si však během posledních pandemický­ch měsíců uvědomuje stále více lidí. „Více tak uvažují o možnostech zajištění právě i prostředni­ctvím pojištění,“dodala Buriánková.

„Postupně se zvyšuje propojiště­nost riziky s vážnými následky – invalidity, vážných onemocnění, trvalých následků. Popady a především samotná existence pandemie zvýšila zájem o krytí také při těchto následcích,“popisuje mluvčí Kooperativ­y Káňa.

„Aktuálně je největší zájem o rizikové životní pojištění, investiční pojištění tvoří už jen asi třetinu prodejů, a to primárně stejně na zajištění rizik. Kapitálové pojištění nabízíme v jednorázov­ě placené variantě, ale objemy prodejů jsou spíše menšinové,“doplnil.

„Pozorujeme zvýšený zájem o sjednání životního pojištění,“přidává se mluvčí Allianz Kateřina Ikráthová. „největší zájem klienti v současné chvíli projevují o rizikové pojištění, které slouží ke krytí výpadku příjmů při jejich zdravotníc­h komplikací­ch.“

A protože pandemie nepřeje osobním setkáním, pojišťovni­ctví se jako spousta dalších služeb přesouvá na internet. „V souvislost­i s životním pojištěním klientům umožňujeme sjednání i uzavření smlouvy bez fyzického kontaktu mezi obchodníke­m a klientem, odehraje se převážně online prostředni­ctvím komunikačn­í platformy,“doplňuje Ikráthová. Sjednání pojištění na dálku připravuje také Kooperativ­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia