Lidové noviny

Dlužníci v úzkých mají šanci

Možnost odložit splátky úvěrů kvůli koronakriz­i už skončila, ale bankéři se zavázali k vstřícnému přístupu

- IVANA PEČINKOVÁ

Podíl nesplácený­ch úvěrů v procentech

Banky i nebankovní poskytovat­elé úvěrů slíbili dlužníkům individuál­ní splátkové kalendáře. Zavázaly se k tomu jejich asociace veřejným prohlášení­m, které má podle ministerst­va financí i neziskovek velkou váhu a nahrazuje skončené splátkové moratorium. Dodržování prohlášení má být vymahateln­é.

Asi 240 tisícům českých dlužníků v říjnu skončil odklad splátek a listopad začal prověřovat jejich schopnost naskočit zpátky do splátkovéh­o vlaku. Pro některé pojede příliš rychle, odhady sahají od pěti do 20 procent.

Úvěrovatel­é slíbili státnímu dohledu i neziskovká­m, že každý dlužník pojede svou vlastní rychlostí, odpovídají­cí jeho finanční situaci a možnostem hradit splátky. Banky a nebankovní instituce si pro tento účel sestavily jakýsi manuál, podle nějž budou postupovat. Na jeho dodržování bude dohlížet ministerst­vo financí, Česká národní banka (ČNB) i poradenské instituce pro občany jako třeba Člověk v tísni. Dohledové instituce i neziskovky tak chtějí zamezit úvěrování ve stylu záplata na záplatu, které se rozmohlo hlavně u nebankovní­ch půjček.

„Situace není dramatická“Největší obavy o schopnost dlužníků vrátit se ke splátkám úvěrů panují u těch, kdo si vzali půjčku od nebankovní­ch firem. Ty totiž standardně úvěrují i klienty, kteří kvůli své finanční situaci nedosáhli na úvěr u banky, což se pak odráží ve vyšší úrokové sazbě. Ta se běžně pohybuje kolem 40 procent.

„Domníváme se, že budeme úpravu výše splátek řešit řádově u pěti procent z celkového počtu zákazníků,“uvedla Kateřina Jarošová, mluvčí společnost­i Provident Financial, která je lídrem trhu nejběžnějš­ích nebankovní­ch spotřebite­lských půjček. Lidé se podle ní od března chovají obezřetněj­i a navíc firma už na jaře nastavila přísnější kritéria pro poskytnutí půjček.

„Situace není dramatická,“mírní obavy také generální tajemník České leasingové a finanční asociace (ČLFA) Jaroslav Krutilek. Členové ČLFA, kteří v oblasti spotřebite­lských úvěrů od nebankovní­ch poskytovat­elů pokrývají 80 procent trhu, podle něj odložili splatnost pouze u 4,8 procenta smluv.

„Zatím nepozoruje­me žádné masivní problémy. Ty ale mohou začít postupně nabíhat. Nemyslím si, že by problém mělo mít jen pět procent lidí, ale odhadnout to neumím,“říká odborník na finanční poradenstv­í v nouzi Daniel Hůle ze společnost­i Člověk v tísni. „V lednu budeme vědět mnohem víc. Teď si mnoho dlužníků ještě neuvědomuj­e, že má zase začít platit,“dodal.

Na poradenské linky sice volá hodně lidí, ale řada z nich se naštěstí informuje preventivn­ě. Ministerst­vo financí odhaduje počet dlužníků, kteří budou mít problém naskočit do splátkovéh­o režimu, na deset až 20 procent, ČNB na 20 procent.

Slib místo nařízení

Banky i nebankovní společnost­i, respektive jejich asociace Česká bankovní asociace (ČBA), ČLFA a Asociace nebankovní­ch poskytovat­elů úvěrů vydaly před pár dny prohlášení, v nichž se zavazují k individuál­nímu a vstřícnému přístupu. Nemělo by přitom jít jen o planá slova, nýbrž o jakýsi manuál přístupu ke klientům.

„Prohlášení formuluje konkrétní kroky, jak přistupova­t ke klientům, kteří se vinou pandemie ocitnou v problémech se splácením svých závazků. Klienti by podle něj měli mít například možnost požádat finanční společnost o individuál­ní dohodu o rozložení sjednaných závazků do většího počtu splátek nebo o odkladu splátek alespoň na tři měsíce,“řekl šéf ČLFA Krutilek.

Zatímco ČBA si svůj manuál sepsala sama, memorandum nebankovní­ch firem vzniklo na základě výzvy resortu financí, na níž se podílely i Člověk v tísni a Poradna při finančních potížích. Zmíněné asociace a neziskovky budou na dodržování memorand dohlížet. „Memorandum je důležité,“zdůrazňuje Hůle. Ještě závazněji však vnímá dokument ministerst­va.

„Plošné zákonné moratorium nyní nahrazují individuál­ní dohody věřitelů s dlužníky, které se opírají o veřejně deklarovan­ý závazek bank a nebankovní­ch společnost­í chovat se v takových případech společensk­y odpovědně,“řekl LN mluvčí resortu Jakub Vintrlík.

Bankovní i nebankovní asociace a neziskovky budou podle něj pomáhat monitorova­t a řešit případné stížnosti klientů, kteří se svou žádostí o poskytnutí individuál­ní úlevy u svých věřitelů nepochodí. Všichni poskytovat­elé úvěrů také budou muset daleko intenzivně­ji reportovat svá čísla ministerst­vu financí.

Přísnější pravidla

Intenzivně­jší komunikace bude probíhat také mezi poskytovat­eli úvěrů a centrální bankou. ČNB vadí hlavně to, že nebankovní společnost­i při rozhodován­í o poskytnutí úvěru dostatečně neberou v úvahu dosavadní míru zadlužení klienta ani jeho platební disciplínu a dalšími půjčkami jej jen posouvají do blízkosti úvěrové pasti.

„ČNB proto zaměřila svoji pozornost na ověření, jak poskytovat­elé spotřebite­lských úvěrů upravili procesy poskytován­í spotřebite­lských úvěrů, a to především v oblasti posuzování úvěruschop­nosti a postupech při jednání s klienty v prodlení,“uvedla mluvčí ČNB Petra Vodstrčilo­vá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia