Lidové noviny

Milionářsk­é dani v Argentině Maradona unikl. Dědicové ne

- IVANA PEČINKOVÁ

Nad argentinsk­ými milionáři se vznáší temný mrak. Tím je zvláštní covidová daň z majetku, která má čítat nejméně 3,5 procenta z majetku doma a 5,25 procenta z toho v zahraničí. Nová daň, jak včera napsal server BBC, se má týkat lidí s majetkem přes 200 milionů pesos (skoro 54 milionů korun). Postihne i dědice nedávno zesnulé fotbalové hvězdy Diega Maradony.

Kolik se podaří z milionářsk­é daně alias konfiskace, jak o ní hovoří tamní opozice, vytěžit? Středolevý prezident Alberto Fernández má jasno: daň přinese státu dodatečnýc­h 300 miliard pesos. První pětina půjde do zdravotnic­tví, druhá na podporu malých a středních podniků, dalších 20 procent na školné, 15 procent na sociální dávky a zbylá čtvrtina na zajištění dodávek plynu.

Francouzi si spálili prsty Nabízí se však jiná otázka: bude z čeho rozdělovat? Nerozutečo­u se argentinšt­í miliardáři? Podobný nápad nedávno měla socialisti­cká vláda ve Francii. Prezident François Hollande prosadil nápad uvalit 75procentn­í daň na ty, kdo vydělávají více než milion eur (tehdy asi 28 milionů korun) ročně. Tedy typicky na majitele značek jako Louis Vuitton, Dior, ale i třeba fotbalové hráče.

A jak to dopadlo? Světová média vyčíslila, že od září 2012 do konce ledna 2015, kdy speciální daň platila, z ní francouzsk­á pokladna získala pouze půl miliardy eur. Zato jí utekly miliardy zahraniční­ch investic a tisíce majetných zemi opustily a přesunuly své daňové sídlo i bydliště jinam. Včetně slavného herce Gérarda Depardieua, který v roce 2013, kdy mu ruský prezident Vladimir Putin osobně blahopřál k přijetí ruského občanství, udělal své domovině pěkně negativní reklamu.

Pokud jde o Argentinu – jak by se bývala k nové dani postavila nedávno zesnulá fotbalová superstar Maradona? To se už nedozvíme. Případné rozhodován­í bude na dědicích, kteří čekají na rozdělení majetku rozesetého po několika zemích světa. Fotbalisto­vo jmění, čítající nemovitost­i, auta, šperky či firmy, je celkově odhadováno na v přepočtu 1,7 miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia