Lidové noviny

Vítězství pro babičku a do nebe pro dědu

Lucie Pudilová vyhrála poprvé po dvou letech. Poté, co musela za poslední měsíce překonat všechna možná příkoří

- ANTONÍN VAVRDA

Oboxerech či MMA zápasnícíc­h se často říká, že jsou to bojovníci, tvrďáci, kteří snesou cokoliv. U Lucie Pudilové (26), první Češce ve slavné UFC, to platí bezezbytku.

„Miluji vás všechny. Tady celou tuhle partu lidí. A také vás všechny, co sledujete galavečer doma u televizí,“vyprávěla dojatá „Příbramská střela“ještě v kleci krátce po svém sobotním triumfu nad nepříjemno­u Švédskou Cornelií Holmovou.

Vítěznou řeč mohla pronést poprvé od února 2018, kdy ještě pod hlavičkou UFC porazila Sarah Morasovou. Od té doby čtyři prohry v největší MMA lize světa, na jaře jí nevyšel ani první duel v organizaci Oktagon, když na turnaji dle speciálníc­h pravidel – Undergroun­d – nestačila na mladou kometu Terezu Bledou.

Skoro se ale dá říct, že v tu chvíli už jen vrcholila Pudilové osobní krize.

„Vše se lámalo před posledním zápasem v UFC s Justine Kishovou (v lednu 2020),“přiznala Pudilová v rozhovoru pro LN.

Do něj totiž vstupovala krátce po úmrtí dědečka. „Těžší okamžiky jsem v životě nezažívala. Tehdy jsem se zhroutila, uvnitř jsem byla tak zničená, že jsem nebyla schopna podávat nějaké výkony. Jen jsem trpěla a snažila jsem se prostě přežít,“vrací se časem na začátek letošního roku.

Po zmíněné porážce s ní prestižní liga ukončila smlouvu a Pudilová tak trochu hledala sama sebe. Řešila kde a pod kým bude trénovat, do toho přišla nečekaná prohra s osmnáctile­tou Bledou.

Veřejně vlastně není jasno ani nyní, byť ona sama už ví. V sobotu v Brně ji měl vést Petr Kníže, ten ale nakonec zůstal v Praze.

Nahradil ho dlouholetý kouč Ladislav Erdélyi. „Šla jsem si pro kafe, naladit se, vyčistit hlavu. Vrátím se, balíme se, dvacet minut do odchodu na zápas a Láďa zkolaboval,“kroutí hlavou.

Do souboje tak nastoupila s kamarády z jiné tělocvičny, jak se naštěstí ukázalo, u Erdélyiho nešlo o vážný problém, ještě v noci podepsal v nemocnici revers.

„Šílené. V červnu jsem slavila narozeniny, šla na procházku s babičkou, vše v pohodě a najednou mrtvička. Myslela jsem, že umře. Tohle vítězství je pro ni a pro dědu, který už je tam nahoře,“přidává při této vzpomínce opět plačící Pudilová do mozaiky těžkého roku další střípek.

Fakt, že prodělala před třemi týdny covid a zánět močových cest, ji už pouze dokresluje. „Ale jak si můžeš užívat triumfy, když si nesáhneš na dno?“dodává už s nadějí v hlase.

 ?? FOTO OKTAGON MMA ?? Plná emocí byla po sobotní výhře Lucie Pudilová
FOTO OKTAGON MMA Plná emocí byla po sobotní výhře Lucie Pudilová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia