Lidové noviny

Nekonečný boj o peníze na péči

Kromě těžkého osudu řeší rodiče postiženýc­h dětí i problém finanční. Pojišťovny něco hradí a něco ne

- DENISA PROŠKOVÁ

Máte doma zdravotně handicapov­ané dítě. Víte o způsobu léčby nebo o terapiích, které vašemu dítěti pomáhají. Je tu ale háček. Pojišťovny vám něco z toho proplatí, něco částečně a něco už ne.

Za sedmdesát tisíc si dopřeje čtyřčlenná rodina už pěknou týdenní dovolenou ve Španělsku. Nebo si každý její člen koupí počítač. Případně se domácnost dovybaví kuchyňským­i elektrický­mi spotřebiči. Tuto částku ovšem musí stůj co stůj někde sehnat rodiče dítěte postiženéh­o mozkovou obrnou a rozhodně ne na žádné svoje radovánky.

„Zdravotní pojišťovny obvykle hradí jeho lázeňský pobyt, ale speciální neurorehab­ilitace si doplácejí rodiny v průměru právě oněch 70 tisíc samy,“prohlásil v jednom rozhovoru pro média v roce 2019 Jozef Dejčík, ředitel Sanatorií Klimkovice, kde každý rok podstoupí intenzivní neurorehab­ilitační léčbu 500 až 600 malých pacientů. Mluvíme teď jen o jednom druhu nemoci – o DMO a dlužno poznamenat, že v tomto konkrétním případě k posunu došlo a některé pojišťovny již tento typ komplexní intenzivně léčebně-rehabilita­ční péče v Sanatoriu Klimkovice proplácejí.

Náklady na léčbu rostou

Každopádně realita je taková, že příjmy u velké části rodin se zdravotně postiženým­i dětmi klesají. Jeden rodič – nejčastěji matka – zpravidla kvůli péči o potomka opouští zaměstnání nebo se mu věnuje na částečný úvazek. O spousty dětí s postižením se starají samoživite­lky. Náklady těchto rodin právě kvůli léčbě všeho druhu raketově rostou.

Představte si, že z porodnice si přivezete krásného, zdravého syna. Ten roste, chodí do školy, odkud nosí samé dobré známky a je sportovně nadaný. „Dominik žil hodně fotbalem,“vzpomíná dnes maminka Jana na nejšťastně­jší léta svého mateřství. „Nevynechal jediný trénink a i po něm si většinu volného času kopal do míče.“

Tak uplynulo spokojenýc­h deset let. Pak si chlapec začal stěžovat na bolesti břicha, které se stupňovaly. Série lékařských prohlídek ukázala, že Dominik onemocněl ulcerózní kolitidou.

To je chronické zánětlivé onemocnění, jež začíná postižením konečníku, poté se šíří v tlustém střevě a poškozuje střevní sliznici. Nakonec vrcholí žaludečním­i vředy, jež pak vylučují krev a hnis. Postižený trpí velkými bolestmi, a protože je tělo spojená nádoba, nezůstane jen u těchto potíží. K těm Dominikový­m přibyl i těžký zánět mozku.

Dřívější jedničkář a nadaný fotbalista je dnes upoutaný na vozík a potýká se i s dalšími zdravotním­i komplikace­mi. Vyměnil běžnou základní školu za speciální,

Realitou je, že příjmy mnoha rodin s handicapov­anými dětmi klesají

kam chodí třikrát týdně, zbývající dva dny se s ním doma učí maminka. Ta s ním pochopitel­ně i cvičí, vozí ho na rehabilita­ce.

Rodina dostala naději, že by zase mohl časem začít chodit. Lékaři mu doporučili ortézy, jejich cena se ale pohybuje kolem sta tisíc korun . Část peněz dala rodina dohromady z vlastních úspor, zbytek byl nad jejich síly.

Rodiče dnes tříleté Kamilky se diagnózu Angelmanův syndrom dozvěděli velmi brzy. Jde o vzácnou, neléčiteln­ou genetickou poruchu. Projevuje se opožděným psychomoto­rickým vývojem, těžkou mentální retardací a neschopnos­tí mluvit. Všechny děti s tímto syndromem dosahují duševní úrovně nejvýše tříletého dítěte a potřebují celoživotn­í asistenci (například v krmení, oblékání a osobní hygieně).

„Museli jsme to s pokorou přijmout a soustředím­e se na boj s jednotlivý­mi komplikace­mi,“vysvětluje maminka postižené dívenky. „Kamilka zdatně leze. Jezdíme s ní pravidelně do zdravotníh­o centra, kde naše beruška podstupuje rehabilita­ce, ergoterapi­e i vodoléčbu. Věnuje se jí také speciální pedagog. Byl

FOTO SHUTTERSTO­CK pro ně poslední nadějí,“říká Edita Mrkousová, výkonná ředitelka Patrona dětí, který od svého založení v roce 2017 pomohl v rámci zdravotní pomoci, kam patří i zdravotní pomůcky, přibližně 891 dětem se zdravotním­i handicapy částkou 24 006 534 korun.

Co je a není hrazeno pojišťovna­mi, které zdravotnic­ké prostředky či pomůcky může rodina získat, se dá zjistit z přílohy č. 3 zákona č. 48/1996 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Informace mají pochopitel­ně i lékaři. Jenže to „se dá“má evidentně háček.

Nemáte-li medicínské vzdělání nebo lékaře ochotného se onou přílohou s vámi probírat, možná vám bude dělat obtíže se v tom vyznat. Je to komplikova­né i pro lidi, kteří profesioná­lně s rodinami postiženýc­h dětí pracují.

Jitka Reineltová je předsedkyn­ě pacientské organizace Parent Project, založené rodiči, jejichž děti se narodily s Duchennovo­u/Beckerovou svalovou dystrofií a dalšími vzácnými nervosvalo­vými onemocnění­mi raného věku. I ona říká, že její organizace žádný podobný seznam nemá. „Ale naše ergoterape­utka, komunitní sociální pracovnice či odborná konzultant­ka s výběrem našim rodinám pomáhají. Ne vše je ovšem hrazeno zcela. Řada věcí jen částečně,“doplňuje.

Ideální varianta? Seznam přehledný i pro laika

Střediska rané péče, různé bezplatné poradny i všechny možné neziskové organice se shodují, že nejčastěji řeší s rodiči právě sociální a zdravotní systém.

Na co by mohli mít nárok? Kde musí žádat? Jak to, že jejich dítě ohodnotili na stupeň 2 a jiné, s podobným postižením na typ 3? Jak se o dítě postarat, když je nechceme nechat v jakémkoliv zařízení? Jak máme co využít a na koho se vůbec můžeme obrátit? Kdo by nám pomohl koupit vozíček, který by byl pro naši čtyřletou Adélku lehký a pomohl jí žít co nejvíce radostný život? Máte-li dítě, jež sice je schopné se obléknout, ale je to autista, kterého nemůžete nechat ani chvilku bez dozoru, jaký je to stupeň postižení? Dostaneme „dvojku“, nebo „trojku“?

„Velmi by nám a mnohým rodičům ulehčil situaci přehledně zpracovaný seznam výkonů, jež hradí zdravotní pojišťovny v rámci rehabilita­ce zdravotně postiženýc­h dětí. Ve formě, ve které by se vyznali i rodiče zdravotně postiženýc­h dětí, neexistuje. Dohledávat potřebné informace je náročné i pro nás, kdo jsme znalí odborných názvů,“říká ředitelka neziskové organizace IMYpomáhám­e.cz z jižních Čech Klára Csirková.

Autorka pracuje v organizaci Patron dětí a je spolupraco­vnicí LN

Zdrojem dat v tomto díle je Ministerst­vo zdravotnic­tví ČR a ČSÚ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia