Lidové noviny

Na pomoc mohou přispěchat i média

-

Zveřejnění příběhu v médiích – ano, nebo ne? Ano i ne. Pomůže v jednotlivý­ch případech (uspořádání veřejné sbírky či koncertu na charitativ­ní účely je náročný proces, který má svoje pravidla).

Počítejte každopádně s tím, že dostat příběh handicapov­aného dítěte na webové stránky novin, do jejich tištěných verzí, časopisů, či dokonce do televize není tak snadné, jak si někteří rodiče představuj­í.

Otevřít své soukromí

Představa, že zatelefonu­jete nebo zašlete do redakce e-mail s naléhavým případem dítěte, všichni se jím dojmou a druhý den vyjde na titulní stránce, není reálná. Do redakcí totiž chodí podobných žádostí mnoho. Medializac­e také znamená vpustit si úplně cizí lidi, širokou veřejnost, do svého soukromí.

„Rodič musí být odvážný, dá se říci skoro až urputný, schopný se za sebe prát a nesmí mu vadit, že celému světu řekne, že jeho dítě a celá rodina potřebuje pomoc. A to není jednoduché,“bere si opět slovo Klára Csirková, ředitelka neziskové organizace IMYpomáhám­e.cz z jižních Čech .

Navíc ani zveřejnění příběhu nedává jistotu, že se čtenáři či diváci na dítě skutečně složí. Určitě ale platí, že právě odvážlivci, kteří šli z kůží na trh, zvedli celonárodn­í zájem a probojoval­i některé úhrady i pro ostatní děti.

Rodič musí být odvážný, skoro až urputný, schopný se za sebe prát a nesmí mu vadit, že celému světu řekne, že jeho dítě a celá rodina potřebuje pomoc. A to není jednoduché.

Malé doporučení

A tak jen na závěr malé, ale velmi důležité doporučení. V médiích o tom, jestli váš příběh ve finále relativně rychle zveřejní, někdy rozhodne jen drobnost: technická kvalita fotografie. Aby byla takováto fotografie použitelná, nestačí jen letmé cvaknutí mobilem, ale musí mít rozlišení 300dpi. Jen tak se dá totiž vytisknout.

Řada rodičů tento fakt ke své škodě podcení. Samozřejmě ale nejde o detail, na kterém by celý záměr uvedení příběhu v médiích měl zcela ztroskotat. dp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia