Lidové noviny

Stroj na chápání sonetu

-

Vrací se to znovu a znovu, jako burácení bouřky v horách. Nepochybuj­u, že jednou uhodí blesk. Mám na mysli odpovědnos­t provozovat­ele internetov­ého média za obsah. Přitom ten obsah, díky institutu komentářů pod články, je z větší či menší části vytvářen čtenáři, mimo dohled a vliv vydavatele.

Některá média jsou na tom dokonce založená, světový mediální gigant Facebook v první řadě. Však je taky jeho tvůrce Mark Zuckerberg první na ráně a jistě má neklidné spaní. Na fotkách vypadá jako studentík, třebaže mu táhne na čtyřicítku, ale ty vlasy nad čelem mu padají taky proto, že mu všichni šlapou na paty.

Profit jeho firmě ujídají náklady na armádu významovýc­h čističů. Žádného osobně neznám, ačkoli jsou i čeští počišťovač­i. Tak to bylo za bolševické­ho režimu taky, cenzoři se neměli znát s potenciáln­ími protivníky – a potenciáln­í protivník byl každý, kdo něco zveřejnil. Už v roce 1908 napsal o podobné instituci skvělou knihu Gilbert K. Chesterton. U nás vyšla pod názvem Anarchista Čtvrtek nebo i Kamarád Čtvrtek, výstižnějš­í by byl název Soudruh Čtvrtek. O soudruha v politickém smyslu šlo. Básník Syme se zde stává členem speciálníh­o policejníh­o útvaru, zkoumající­ho skryté významy v textech. Potkává zde úspěšného detektiva, který zabránil atentátu, protože pochopil sonet, volně cituji zpaměti.

Zuckerberg a s ním i další mogulové sociálních sítí vydržují armádu takových policistů, kteří se snaží pochopit sonet. Mají na to svoje předpisy. Některé jsou jednoduché. Popírání holocaustu, například. Na to je i zákon, tečka. Pak je tu podpora násilí. Začínají problémy: Facebook uděluje ban neboli zaracha za zveřejnění fotky z doby války, zachycujíc­í premiéra Churchilla se samopalem v ruce. Ale pořád je to jaksi ruční práce.

Tlak ovšem sílí a moje lupavá kolena přijímají signály, že se už blíží automatiza­ce počišťovac­ích činností. Tím spíš, že technicky to už existuje. V elektronic­ké poště máme blahodárné zařízení zvané spamový filtr. Připomenu, že slovo spam znamená v tomto kontextu nevyžádano­u poštu, zpravidla reklamního obsahu.

Každý mail projde sítem spamového filtru a pustí jen ten nevinný. Až dopíšu tento text, dám ho jako přílohu elektronic­ké zprávy a pošlu do Lidovek. Spamový filtr ho očuchá jako antidrogov­ý pejsek na letišti a pustí do redakce. Někdy to ale nefunguje. Dostávám spoustu reklamního balastu a naopak, na mého přítele Jiřího si spamový filtr zasedl a jeho dopisy nemilosrdn­ě zahazuje do spamového koše, přestože se mi Jiří nikdy nepokusil nic prodat.

Takto budou pracovat obsahové filtry. Začnou u „Osvětim byla ozdravovna“a skončí u „manželství muže a ženy“, podle toho, jak bude přituhovat.

Třeba to bude znamenat konec Facebooku. Žádná škoda. A třeba si lidi zase začnou posílat papírová psaníčka. Už aby to bylo.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia