Lidové noviny

Krušnohors­ký patriot, salesián Benno Beneš

- ZDENĚK JANČAŘÍK salesiánsk­ý kněz

Prvního prosince, na začátku adventu, zemřel v Praze-Řepích legendární salesián Benno Beneš (1938–2020). Pro mnoho křesťanů byl právě tento nenápadný civilně vyhlížejíc­í řeholník představit­elem skryté církve, která se po období pronásledo­vání v půli 60. let minulého století probudila k nevídané činnosti a aktivitě.

Už jméno Benno bylo v českém prostředí zvláštní a dávalo tušit jinakost. Beňourek, jak jsme mu my salesiáni přezdívali, pocházel z Podkrušnoh­oří, z Oseka, tedy z oblasti, kde se mezi válkami mluvilo hlavně německy. Maminka byla Bémáčka, tedy sudetská Němka z Českého středohoří, tatínek osecký Čech. V Oseku zažila rodina za války bombardová­ní, národnostn­í třenice a na konci války řádění Rudých gard. Chlapec Benno ostře a s bolestí vnímal odsun spolužáků německé národnosti z území takzvaných Sudet. Odejít musela také většina příbuzných z maminčiny strany – tehdy Bennova rodina zakusila na vlastní kůži význam slov „drancovat a rabovat“. Později jako kněz salesián se k poválečným událostem často vracel a nám mladým salesiánům někdy až umanutě zdůrazňova­l, jak důležité je smíření a vzájemné odpuštění.

V Oseku se také setkal s prvními salesiány, protože po vyhnání německých cisterciák­ů z oseckého kláštera byli do opuštěného a zdevastova­ného objektu s velkolepým barokním chrámem pozváni salesiáni, kteří tam působili od roku 1946 až do zrušení všech mužských řeholí při likvidační komunistic­ké „Akci K“(duben 1950). Salesiánům, kteří se věnovali výchově mládeže, se ve válečných a poválečnýc­h letech podařilo během pár roků pozitivně „zblbnout“celé vesnické oblasti. V místech, kam se museli nouzově uchýlit kvůli nacistům (Osek u Duchcova, Ořechov u Moravského Písku, Mníšek pod Brdy, Hodoňovice u Frýdku-Místku), na salesiány dodnes nedají dopustit. Kněží vychovatel­é s dětmi a mladými hráli hry, pořádali výlety, divadelní představen­í, zakládali chrámové sbory a organizova­li skupiny aktivních křesťanů. Ani chlapec Benno na osecké salesiány nikdy nezapomněl.

Salesiánem v utajení

Po roce 1948 vystudoval chemickou průmyslovk­u v Mostě a už na střední škole uvažoval o kněžství. I v té době stále udržoval kontakt se salesiány. Po vojně nastoupil jako chemický laborant do uhelné laboratoře v Oseku a na pár měsíců se také dostal pracovně do Prahy. Tam se roku 1963 čirou náhodou setkal na Václavském náměstí ve slavném bufetu Metro s mužem, kterého znal z Oseka, s Františkem Míšou. „Nejste vy pan Míša?“– „Pan Míša? No, to su. A ty jsi Benno? A tož co děláš? A co plánuješ do budoucnost­i?“Salesián František Míša, rodák ze slováckých Polešovic, zvaný mezi salesiány Dominus, byl tehdy provinciál­em v podzemí. Slovo dalo slovo a Benno Beneš se rozhodl, že vstoupí do tajného noviciátu a stane se salesiánem v utajení.

Zkušenost pronásledo­vání provázela salesiány i po krátkém nadechnutí v době pražského jara. V osmašedesá­tém se leccos pohnulo, po dlouhém věznění nacisty i komunisty se znovu ujal úřadu litoměřick­ý biskup salesián Štěpán Trochta. V Praze Na Příkopě se salesiáni s velkým úspěchem ujali mládežnick­é pastorace v kostele svatého Kříže. Tam se kolem Benna Beneše, Jaroslava Kopeckého a Josefa Kubína utvořila skupina mládeže Giovani, která razila kytarové mše, promítání diapozitiv­ů během bohoslužeb a alternativ­ní pokoncilní liturgii.

Étos a nadšení si salesiáni přenesli i do šedivých časů normalizac­e. Benno Beneš byl jeden z hlavních protagonis­tů víkendovýc­h akcí s mládeží po celá 70. a 80. léta. Na kněze byl vysvěcen v utajení a v zahraničí poznaňským arcibiskup­em Antonínem Baraniakem roku 1970 a jako novokněz se zapojil do skryté práce s mládeží v normalizač­ních časech. Pomalu se rozjížděly salesiánsk­é „chaloupky“(utajené pobyty malých skupin na soukromých chalupách), výjezdy do slovenskýc­h hor („federály“), organizova­né pobyty salesiánsk­é mládeže v dostupném zahraničí, především v Bulharsku a v NDR.

Benno Beneš dostal také na starost salesiánsk­ý řeholní dorost. Dnes asi nejznámějš­í salesián Ladislav Heryán vzpomíná na tu dobu: „Když mi bylo 26, poslal mne Benno do emigrace s tím, že už nikdy neuvidím svoje rodiče, a to byl jen o rok starší než moje maminka. To bych si vůči nikomu nikdy nedovolil, takovou odvahu bych neměl a myslím, že mi jako jediný z mých tehdejších představen­ých opravdu věřil.“Salesiáni šli v 80. letech cestou podzemního studia a mnozí se stali salesiány také po absolvován­í diecézního semináře v Litoměřicí­ch. Benno se neúnavně věnoval oběma skupinám, objížděl jednotlivé spolubratr­y i party mladých, a protože nikdy neměl řidičák, velký kus života prožil ve vlacích a v autobusech.

Provinciál v chemickém plášti

V hektických 90. letech všichni něco zakládali a budovali a také v salesiánsk­é kongregaci zavládla euforie nových časů. Později jako provinciál salesiánů Dona Boska v raných 90. letech úřadoval Benno ve své pracovně občas v chemickém plášti. Někteří mladí salesiáni to komentoval­i: „Co to máme za provinciál­a! Místo kleriky chodí v chemickém plášti – copak se neumí pořádně kněžsky obléct?“Benno Beneš si zkrátka po celý život uchoval image člověka z lidu, nikdy nenosil kolárek ani kleriku.

V Praze-Kobylisích se pod Bennovým vedením budovalo nakladatel­ství Portál, zakládaly se domy v Plzni, Českých Budějovicí­ch, v Brně, salesiáni se vrátili do Ostravy a Pardubic – a samozřejmě šli díky Bennovi také do Podkrušnoh­oří, do Teplic a do Rumburka. Benno nezapomněl ani na zahraničí a některé české salesiány „odvelel“do Bulharska, kde dnes v Kazanlaku a ve Staré Zagoře staví kostel a školu pro Romy.

„Naposled jsem ho viděl v létě v Řepích, když jsem jako vězeňský kaplan šel do místní ženské věznice. Vězenkyně, které v domově u sestřiček boromejek pracují, ho milovaly, říkaly mu Ben,“říká o posledním setkání s Bennem Ladislav Heryán.

S Beňourkem odchází kus salesiánsk­é historie.

 ?? FOTO PETR MACEK ?? P. Benno Beneš
FOTO PETR MACEK P. Benno Beneš
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia