Lidové noviny

Spíše evoluce než revoluce v boji proti terorismu

- OLDŘICH BUREŠ profesor mezinárodn­ích politickýc­h vztahů

Evropská komise včera zveřejnila novou protiteror­istickou agendu, která má v příštích pěti letech zintenzivn­it boj proti terorismu a násilnému extremismu a posílit odolnost EU vůči teroristic­kým hrozbám.

Podobně jako Akční plán boje proti terorismu Evropské unie z roku 2001 a protiteror­istická strategie EU z roku 2005, i tento dvacet pět stran dlouhý dokument obsahuje rozsáhlý katalog opatření, která mají přispět k dalšímu posílení schopností a pravomocí EU v oblasti boje proti terorismu. Většina klíčových kompetencí i samotná praktická realizace konkrétníc­h opatření v boji proti terorismu je totiž stále na úrovni členských států EU a jejich bezpečnost­ních složek. Role EU je proto primárně koordinačn­í a podpůrná a ani nová protiteror­istickou agenda na tom nic podstatnéh­o nemění. Již samotný název agendy a její čtyřpilířo­vá struktura (Anticipate, Prevent, Protect, Respond) pak poukazuje na evoluci spíše než revoluci, oproti stávající protiteror­istické strategii EU, jejíž čtyři pilíře (Prevent, Protect, Pursue, Respond) prosadila britská vláda během svého předsednic­tví EU po teroristic­kých útocích v Londýně v červenci 2005.

Nic se nesmí podcenit

Několik dílčích novinek a inovací nová protiteror­istické agenda nicméně obsahuje. Jedná se zejména o akcent na nové technologi­e nejen z hlediska zabránění jejich zneužití ze strany teroristů k přípravě, financován­í a realizaci jejich útoků, ale i z hlediska jejich lepšího využití bezpečnost­ními složkami k předcházen­í teroristic­kým útokům a včasnému odhalování nových možných hrozeb. Jako u všech ostatních navrhovaný­ch opatření se i zde jedná o reflexi proměny aktuálních hrozeb terorismu v Evropě a poznatků ohledně samotné realizace teroristic­kých útoků v posledních letech. Jako příklad agenda uvádí útok na synagogu v německém městě Halle v roce 2019, kdy útočník z řad extrémní pravice vyrobil několik zbraní pomocí 3D tisku.

Nové naopak nejsou pro Evropskou komisi tradiční návrhy na posílení pravomocí klíčových supranacio­nálních agentur (v nové agendě je akcentován zejména Europol) a jejich lepší spolupráci se soukromými firmami i globálními aktéry v boji proti terorismu (například Interpol), což reflektuje fakt, že boj proti terorismu probíhá na mnoha úrovních a EU je pouze jednou z nich.

Velký prostor je věnován v agendě i léta diskutovan­ým opatřením týkajícím se radikaliza­ce a deradikali­zace, zejména v kontextu tzv. zahraniční­ch bojovníků a jejich rodin – odhaduje se, že se jedná o čtvrtinu až třetinu z celkových více než pěti tisíc občanů států EU, kteří pobývali či stále pobývají v Sýrii či Iráku na území dříve kontrolova­ném Islámským státem.

Kontinuitu lze v agendě vysledovat i v důrazu na odstranění dlouhodobé­ho implementa­čního deficitu již dříve přijatých opatření, který je do značné míry zapříčiněn historicky odlišným pohledem členských států EU na problemati­ku terorismu a jejich neochotou přesunout další pravomoci v oblasti tzv. vnitřní bezpečnost­i na supranacio­nální úroveň. EU tedy sice může přicházet s novými strategiem­i a vyvíjet vlastní aktivity skrze Europol nebo Eurojust, ale pokud členské státy přijatá opatření neimplemen­tují a jejich zpravodajs­ké, policejní a justiční složky nespolupra­cují, EU s tím kromě opakujícíc­h se apelů ke spolupráci příliš nenadělá.

Závěrem je také nutné zmínit, že některá opatření uvedená v nové agendě nebyla v minulosti průchozí nejen z politickýc­h důvodů na úrovni členských států EU, nýbrž mnohdy i kvůli jejich kontroverz­ním dopadům na lidská práva a svobody. Jedná se například o EU Passanger Name Record (PNR), což je monitoring všech lidí, kteří letecky cestují do a z EU. Ten by Evropská komise chtěla zavést i u všech letů uvnitř EU.

Velké diskuse již delší dobu vyvolávají i některé nedávné návrhy komise v oblasti kybernetic­ké bezpečnost­i, například v oblasti monitorová­ní enkryptova­ných komunikačn­ích platforem, jako je WhatsApp. Ani v tomto ohledu však není nová agenda v boji proti terorismu ničím specifická – problemati­ka vyvažování hodnot spravedlno­sti, práva a bezpečí provází všechna opatření v boji proti terorismu, bez ohledu na to, kdo je navrhuje či implementu­je.

Autor je vedoucím Centra bezpečnost­ních studií na Metropolit­ní univerzitě v Praze a přednáší na Katedře bezpečnost­ních studií Univerzity Karlovy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia