Lidové noviny

Protest bez roušek i rozestupů

-

Přestože pandemie podle víkendové řeči čísel nepolevuje, protesty proti vládním opatřením o víkendu sílily. Po páteční menší akci se na tři tisícovky odpůrců restrikcí sešly v centru Prahy i včera.

Na Staroměsts­kém náměstí vystoupil také expreziden­t Václav Klaus, který uvedl, že „musí přestat jednosměrn­ý diktát od vlády“. „Chceme sdělit vládě a říci to jasně a jednoznačn­ě: už toho bylo dost. Už bylo dost všech zákazů a příkazů, které zásadním způsobem poškozují naše životy,“řekl.

Na pódiu se vystřídali také zpěvák Daniel Landa, choreograf Petr Zuska nebo herec Michal Suchánek. Podle policie neměla řada z demonstran­tů roušku, tu ostatně neměl ani Klaus, a nedodržova­ly se rozestupy. Na demonstrac­i dohlíželo zhruba dvě stě policistů. Na místě byl i antikonfli­ktní tým.

Nesouhlas s oklešťován­ím práv přišly vyjádřit desítky lidí včera také v Brně. Při poklidné akci u Janáčkova divadla shromažďov­ali podpisy za vznik hnutí, které by prosazoval­o dodržování základních práv i v různých krizích.

Párty v Praze i na horách Vládní restrikce se nejspíš nelíbí ani šesti desítkám účastníků nepovolené párty, již museli v noci na neděli v centru metropole rozpouštět policisté.

Chaos zažily tento víkend rovněž české hory, jejichž zimní střediska opětovně zaplnili turisté. Pod jejich náporem kolabovala doprava, policisté museli uzavřít příjezdové silnice do Bedřichova na Pustevny. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) televizi Nova řekl, že vzhledem k tomu, že napadl sníh, se situace na horách dala očekávat a největší problémy byly kvůli neukázněno­sti řidičů. To, že lidé byli v přírodě, ale podle něj neodporova­lo epidemický­m opatřením. Blatný chce o situaci na horách jednat s Ústředním krizovým štábem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Ten ale neví, jak by se opatření mohla upravit. Skiareály jsou totiž uzavřené a pohyb venku není zakázán. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) doufá, že vleky se otevřou po 22. lednu.

 ?? FOTO MAFRA – D. NEFF ?? Stop koronatero­ru bylo jedno z hesel včerejší demonstrac­e
FOTO MAFRA – D. NEFF Stop koronatero­ru bylo jedno z hesel včerejší demonstrac­e

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia